Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Makové buchty

02.08.2022 | 210 min.

Pekáč 20 x 30 cm

Množství: 20 buchet

Doba přípravy: 3,5 hodiny

Ingredience

Těsto:

400 g hladké mouky
250 ml mléka
50 ml oleje
50 g cukru krupice
10 g čerstvého droždí
1 lžíce vanilkového cukru
1/2 lžičky soli
1/4 muškátového oříšku
1 vejce
kůra z půlky citrónu

Maková náplň:

200 g smetanového bílého jogurtu
110 g mletého máku
50 g rozinek
50 g cukru krupice
25 ml rumu
1/4 lžičky skořice
špetka mletého hřebíčku

Na dokončení:

120 g másla

Postup

    1. Na těsto si do mísy navážíme mouku, přidáme droždí, vanilkový cukr a poté vlažné mléko, lehce po povrchu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň 35-40 minut při pokojové teplotě. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu ani na vařechu. Těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme v klidu kynout, dokud nezdvojnásobí objem (asi 1 hodinu).
      Makové buchty od Josefa Maršálka
    2. Na makovou náplň smícháme jogurt, rum, cukr a rozinky, přidáme koření a mák a zamícháme. Můžeme přidat kůru z půlky citronu. Náplň necháme při pokojové teplotě “zhoustnout” (asi 1 hodinu), nebo si ji můžeme připravit den předem a skladovat v lednici.
      Makové buchty od Josefa Maršálka
    3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a prsty lehce roztáhneme do obdélníku 30 x 20 cm a nakrájíme na 20 čtverců. Doprostřed každého z nich dáme velkou lžičku náplně a zabalíme ji dovnitř tak, že vždy dáme k sobě protilehlé rohy a dobře zakoulíme.
    4. Do pekáčku 20 x 30 cm vložíme 80 g rozpuštěného másla a jednotlivé buchty v něm vykoupeme a skládáme vedle sebe. Takto připravené je necháme v klidu vykynout do dvojnásobného objemu, což může trvat až 1,5 hodiny.
      Makové buchty od Josefa Maršálka
    5. Vykynuté buchty pečeme na 180 °C asi 2530 minut dozlatova; zda jsou hotové, zkusíme špejlí. Po vytažení je potřeme zbylým rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat jednu nebo dvě lžíce rumu. Necháme částečně vychladnout v pekáčku před vytažením.
      Makové buchty od Josefa Maršálka

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky