Hovězí na víně s celerovo-bramborovou kaší

20.11.2020 | 180 min.

Ingredience

4 porce, 3 hodiny + 12 hodin marinování

Na maso:

1 kg hovězí kýty (osvědčilo se mi ale i maso na guláš)
1 láhev červeného suchého vína
3 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
1 kořenová petržel
3 žampiony
1 červená cibule
5 stroužků česneku se slupkou
1 střední stroužek česneku k prolisování
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 celá skořice
1/2 lžičky drceného kmínu
1 větvička čerstvého rozmarýnu
1 hrst čerstvého tymiánu
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
cca 0,5-0,7 litru hovězího vývaru nebo vody na podlití
sůl
čerstvě mletý pepř

Na celerovo-bramborovou kaši:

400g celeru
400g brambor
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžíce másla
teplé mléko nebo smetana podle potřeby

Postup

  1. Maso nakrájíme na asi 5 cm kostky, lehce osolíme, opepříme a dáme do hrnce. K masu přidáme na půl kolečka nakrájenou oloupanou mrkev, petržel a řapíkatý celer, na větší kousky cibuli a žampiony, česnek i se slupkou a všechno koření a bylinky. Obsah zalijeme vínem a snažíme se všechno ponořit co nejvíc do vína. Na hrnec dáme pokličku a necháme 12 hodin odležet v lednici.
    Hovězí na víně s celerovo bramborovou kaší Hovězí na víně s celerovo bramborovou kaší
  2. Po odležení masa slijeme víno přes sítko do jiného hrnce a ze sítka vybereme kusy masa bokem do mističky. V hrnci budeme mít šťávu z masa s vínem, v sítku zeleninu a v mističce maso. Maso ideálně lehce osušíme papírovou utěrkou, aby se líp opeklo. V čistém hrnci hodně rozpálíme olej a orestujeme na něm zprudka maso dozlatova. Maso necháme opéct pořádně ze všech stran a co nejmíň s ním mícháme, spíš čekáme až se odlepí od hrnce. Pak přidáme zeleninu a necháme ji taky opéct. V zelenině bude taky ještě tekutina, tak buďte trpělivější a počkejte nejdřív, než se vyvaří přebytečná voda a až pak se začne zelenina opékat. Může to trvat 5-15 minut podle množství tekutiny. Do opečené směsi prolisujeme stroužek česneku, přidáme protlak a necháme ještě tak minutu opékat. Pak zalijeme vínem z marinády, vývarem, dáme pod pokličku a necháme asi 2,5-3 hodiny dusit.
    Hovězí na víně s celerovo bramborovou kaší
  3. Pravidelně se díváme každých 20 minut pod pokličku a když je potřeba, maso ještě trošku podlijeme vývarem a lehce promícháme. Hotovo je ve chvíli, kdy se maso krásně rozpadá a šťáva je tak akorát hustá. Může to trvat klidně až tři hodiny a posledních 20 minut vaříme už bez pokličky, aby se omáčka zredukovala. Na závěr přidáme velkou lžíci másla a případně dosolíme a dopepříme podle chuti. Pokud je omáčka hodně kyselá (záleží na protlaku a chuti vína), klidně trošku doslaďte třtinovým cukrem). Na závěr odstraňte z omáčky vše, co vám vadí - stonky od bylinek, skořice, kuličky koření a bobkový list. Někomu nevadí a nechává je v omáčce. Z omáčky můžete na závěr taky ještě maso vyndat a rozmixovat ji dohladka. To už záleží ale na vašich preferencích.
  4. V mezičase si oloupeme celer a brambory, nakrájíme na kostky a dáme společně vařit do osolené vody na cca 15 minut doměkka. Můžeme přidat i mletý kmín, pokud máme rádi. Vodu po uvaření slijeme, přidáme máslo a ručním mixérem rozmixujeme. Postupně přidáváme i mléko nebo smetanu, dokud nevznikne pro nás ideální konzistence. Na závěr podle potřeby dosolíme.
    Hovězí na víně s celerovo bramborovou kaší Hovězí na víně s celerovo bramborovou kaší

Kategorie:

Bez lepku Hlavní jídla Hovězí

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky