Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Perníčky

15.11.2022 | 120 min.

Připravte si tradiční perníčky podle osvědčeného receptu od Petry Burianové.

Množství: na 1 várku

Doba přípravy: 120 minut (+ 24 hodin na uležení těsta)


Ingredience

4 vejce
250 g cukru moučka
60 g másla
100 g medu
650 g hladké mouky
2 lžíce perníkového koření
2 lžičky sody

Na polevu:

bílek
moučkový cukr
citronová šťáva

Postup

  1. Nejdříve vyšlehejte z vajec a cukru pěnu. Pak rozpusťte máslo a med. Suroviny nechte na chvilku vychladit, a pak je přidejte k našlehané pěně. Poté smíchejte suché ingredience, prosypte je přes síto a postupně kousek po kousku je přidávejte k směsi z pěny, másla a medu.
  2. Jakmile bude mít těsto hustou konzistenci, vyklopte ho na vál. Aby se vám těsto dobře zpracovávalo, nezapomínejte si ho pravidelně podsypávat moukou. Vypracované těsto pak zabalte a vložte alespoň na 24 hodin do ledničky.
  3. Až bude těsto odleželé, vyválejte z něj asi půlcentimetrový vál. Pak se můžete pustit do vykrajování.
    Perníčky
  4. Perníčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem nebo speciální pečicí fólií a pečte v rozehřáté troubě na 160 °C. Doba pečení se odvíjí od velikosti perníčků, ale stačit by mělo asi 12 minut, než budou perníčky hotové.
    Perníčky
  5. Až je vytáhnete z trouby, potřete je rozšlehaným vajíčkem a nechte vychladnout. Perníčky se pak budou krásně lesknout. Do zdobení se ale hned nepouštějte a nechte perníčky alespoň jeden den uležet.
    Perníčky
  6. Pak přijde na řadu závěrečné zdobení. Polevu připravíte z bílku, prosátého cukru a citronové šťávy. Nejdříve třete bílek s cukrem, směs ale nešlehejte. Poté postupně přidávejte po lžících cukr a citronovou šťávu, dokud nebude mít poleva správnou konzistenci. Poznáte to tak, že by neměla stékat z vařečky, ale také by neměla být příliš hustá. S hotovou polevou se pak můžete pustit do zdobení perníčků.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky