Velikonoční hlavička

01.03.2021 | 60 min.

Ingredience

Nákupní seznam
300 g uzeného masa
100 g anglické slaniny
2 menší cibule
asi 150 g zelených bylin (kopřivy, jarní cibulka, pórek, kadeřavá petržel, popenec, pampelišky…)
6 ks rohlíků (den starých)
400 g mléka
6 vajec
muškátový oříšek, pepř a sůl
na vymazání formy olej a strouhanka

Postup

  1. Formu si vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Rohlíky a uzené nakrájíme na kostky. Zvlášť si nakrájíme bylinky (kopřivy doporučuji před použitím spařit vřelou vodou na sítu). Na pánvi necháme zesklovatět cibulku s anglickou slaninou. Odstavíme a necháme vychladit.
    Velikonoční hlavička Velikonoční hlavička
  2. Do odměrky si připravíme mléko a žloutky. Ze zbylých bílků vyšleháme sníh. Nyní vše začneme spojovat. Žloutky rozkvedláme v mléce. Lehce osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti. Do této směsi přidáme obsah z pánve, tedy cibulku se slaninou. Opět promícháme a touto směsí přelijeme nakrájené rohlíky. Přidáme uzené a bylinky a opatrně rukou prohazujeme a obracíme obsah v míse, aby se mléko nasáklo do rohlíků. Nakonec opatrně vmícháme i sníh z bílků. Hmotu naplníme do formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C asi půl hodiny. Po upečení vyklopíme, nakrájíme a hned podáváme.
    Velikonoční hlavička Velikonoční hlavička

    TIP:

    Upečené kuře naporcujeme na kousky, necháme i s menším množstvím výpeku na plechu a navrstvíme syrovou hmotu nádivky. Vrátíme do trouby a zapékáme na 180 °C asi půl hodiny do růžova. Tímto způsobem do sebe nádivka vsákne i výpek z drůbeže a je ještě lepší.

Kategorie:

Pečení Velikonoce

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky