Pokud se necítíte na velké experimenty, můžete začít drobnými změnami. Zkuste snídani připravit ze surovin v BIO kvalitě. Co vlastně tato tři písmena znamenají? Zaručují, že produkty vznikaly podle principů ekologického zemědělství, které nepoužívá rizikové chemické látky. V půdě ani krmivu pro zvířata – genetické modifikace plodin, antibiotika ani růstové hormony proto nepřicházejí v úvahu. Celý výrobní proces je zároveň důsledně kontrolován, od stavu půdy až po zpracování, a výroba má co nejmenší energetické náklady. Když zkrátka hledáte jídlo, které je šetrné k přírodním zdrojům a životnímu prostředí, BIO je ta správná volba.
technolog restaurací Globus
Na čtyři porce potřebujete:
4 | BIO párky |
8 | čerstvých BIO vajec |
200 g | BIO rajčat |
8 ks | BIO bílkovinového chleba |
200 g | BIO přepuštěného másla Ghí |
4 g | pažitky |
sůl | |
pepř |
Párky opečeme na přepuštěném másle Ghí. Vejce rozmícháme, přidáme sůl, pepř a připravíme míchaná vajíčka. Rajčata nakrájíme na půlky a opět je opečeme na másle, klidně ve stejné pánvi. Bílkovinový chléb opečeme nasucho. Na talíř podáváme vajíčka, nahoru přidáme opečená rajčátka. Posypeme nasekanou pažitkou. Na talíř přidáme párky a opečený bílkovinový chléb.
Celý recept včetně foto postupu najdete zde.
Není vám jedno, co máte na talíři? Vsaďte na BIO potraviny, které vznikají podle principů ekologického zemědělství. Neobsahují chemické látky a s půdou i zvířaty se v chovu zachází co nejšetrněji. Takhle vypadá zodpovědné stravování!
Bez lepku, zato s chutí. Gluten-free produkty jsou dnes tak propracované, že si snadno můžete sestavit celý bezlepkový jídelníček. Den začněte například bezlepkovým chlebem s bezlepkovou pomazánkou, k svačině sáhněte po jáhlové kaši a k večeři vyzkoušejte bezlepkovou pizzu či těstoviny. Pokud milujete pečení, nahraďte pšeničnou mouku kokosovou, pistáciovou nebo třeba pohankovou. Bezlepková strava dokáže být opravdu pestrá!
Zkuste gluten-free pomazánky od mycookingdiary.
Ať už toužíte po jednorázové změně, nebo se dlouhodobě vyhýbáte produktům živočišného původu, veganské pokrmy jsou příjemným zpestřením jídelníčku. Stačí klasické mléko nahradit tím oříškovým nebo třeba sójovým, místo masa používat tofu, seitan nebo tempeh. Skvělým pomocníkem je rovněž lahůdkové sušené droždí, mezi vegany trefně označované zkratkou LSD – jeho chuť je totiž silně návyková. Pryč jsou časy, kdy bylo na českém trhu jen pár rostlinných produktů. Dnes je nabídka opravdu široká: k dostání jsou veganské jogurty, steaky, zmrzliny, paštiky i majonézy.
I míchaná vajíčka můžou být veganská! Podívejte se, jak si je udělat podle Dewii.
Vitamin B12
Je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy. Když jíte vegansky, měli byste ho doplňovat pomocí tabletek.
Jód
Vyhýbáte se rybám? Zkuste lněná nebo chia semínka, případně řasu kelp. Vybírejte sůl, která je bohatá na jód.
Omega 3 mastné kyseliny
Když nejíte ryby, zařaďte do jídelníčku ořechy a semínka, případně jezte tabletky.
Železo
Maso nahradí luštěniny, oříšky nebo sušené houby.
Vápník
Nemusíte ho přijímat jen z mléka, ale taky z tofu či mořských řas.
Selen
Skvělým zdrojem tohoto důležitého antioxidantu jsou para ořechy.
Vitamín D
Nejefektivnější je náhrada v podobě tabletek.
Bílkoviny
Najdete je v náhražkách masa, jako je tofu, tempeh či seitan.
Jedno jídlo, živiny na celý den. Ingredience jako chlorella, kelp nebo řeba psyllium dokážou divy. Už jedna čajová lžička kouzelného prášku nastartuje organismus a dodá vám pořádnou porci energie. Pokud zrovna cestujete a nemáte čas na dlouhé vaření, vyzkoušejte nutriční drinky, které nahradí plnohodnotné jídlo.
Chlorella
Jednobuněčná sladkovodní řasa. Podporuje například detoxikaci a imunitu, dokáže také zatočit s únavou. Přidávejte ji do smoothies i polévek, třeba v kombinaci s rozmixovaným avokádem, okurkou a petrželovou natí. Pak stačí směs zředit vodou, dochutit, nechat odstát v ledničce a ozdobit zakysanou smetanou nebo nasekanou petrželovou natí.
Kelp
Hnědá mořská řasa, bohatá na jód, minerály a stopové prvky. Podporuje mimo jiné funkce štítné žlázy. Dokáže urychlit vaření luštěnin, zvýrazní rovněž chuť polévek, zeleninových jídel a smoothies.
Psyllium
Rozpustná vláknina, podporuje kupříkladu funkce trávicího traktu a regulaci cholesterolu v krvi. Lžičku psyllia můžete smíchat s vodou a vypít nalačno. Dokáže však také nahradit vajíčko: prášek smíchaný s vodou vytvoří gelovou substanci, která v pokrmu vejce hravě nahradí. Ideální poměr? Jedna lžička psyllia, dvě lžíce vody.
technolog restaurací Globus
Na čtyři porce potřebujete:
1 | citron |
4 lžičky | chlorelly |
2 | banány |
3 dl | vody |
2 | manga |
Mango oloupeme a okrájíme kolem pecky. Z banánu odstraníme slupku a nakrájíme ho na kusy. Z citronu vymačkáme šťávu. Do mixéru dáme mango, banán, citronovou šťávu, vodu a chlorellu. Pečlivě rozmixujeme na kaši.
Chlorellu můžete rovněž nahradit kelpem či psylliem.
Celý recept včetně návodu, jak jednoduše zbavit mango slupky, najdete zde.
V Globusu najdete vše, co potřebujete pro přípravu veganské, bezlepkové i bio snídaně. Stačí zajít do oddělení Zdravý svět – ať žijí nápadité snídaně! Spoustu další inspirace najdete tady.