Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Grilování bez masa

29.06.2022 | 4 minuty čtení

I s rostlinnou stravou si můžete užít parádní grilovačku! Ať už milujete veganskou stravu, anebo si jen rádi čas od času dáte oddech od masa, máme pro vás spoustu tipů na skvělá jídla z grilu, která byste letos v létě měli určitě vyzkoušet. Pojďte se s námi na ně společně podívat.

Alternativní stravování dnes nabízí širokou nabídku výrobků, kterými můžete snadno maso a další živošičné produkty nahradit – a to nejen v kuchyni, ale i na grilu.


Klasické pochoutky z grilu ve veganském kabátku

Mezi tradiční rostlinné náhražky masa patří neodmyslitelně tofu, tempeh a seitan, které stačí naložit do vaší oblíbené marinády a hodit rovnou na gril. Navíc vám jejich grilování zabere méně času, než kdybyste připravovali maso.


Grilování bez masa

Podobně jednoduše si můžete ogrilovat také rostlinné párky, klobásy či medailonky, které mnohdy bývají už naložené v marinádě. Pokud si ale rádi marinády připravujete sami, máme pro vás hned několik tipů. 

Jednu skvělou marinádu snadno vykouzlíte např. z olivového oleje, trochy sójové omáčky, hořčice, citronové šťávy, česneku a bylinek. Ještě ji můžete dochutit solí, pepřem a agávovým sirupem. Vyzkoušet můžete také některou z našich dalších pěti marinád, které připravíte do pěti minut.

Hvězdou každé grilovačky se stanou veganské burgery, které se dají pořídit v mnoha různých variantách. V našem Zdravé světě najdete spoustu druhů již hotových burgerů, nebo si je můžete vlastnoručně vyrobit například z fazolí, červené čočky či cizrny.

Placičky poté ogrilujte a podávejte v typické burgerové housce se zeleninou a dipem. Další oblíbenou alternativou masové placky jsou také grilované žampiony portobello.

A máme pro vás ještě jeden tip - co si takhle grilovačku zpestřit veganskými hot dogy? Zamilují si je děti i dospělí a hotové budou za pár minut.

Grilování bez masa

Veganské hot dogy

Ingredience na 2 porce

240 g tofu párků
4 větší rajčata
1 stroužek česneku
15 g čerstvé bazalky
4 žampiony
1 lžička oregana
1/2 lžičky soli
pepř
slunečnicová semínka
pečivo
    1. Rajčata ponořte do vroucí vody asi na jednu minutu. Poté je opláchněte studenou vodou a stáhněte z nich slupku.
    2. Nakrájejte najemno česnek a krátce ho orestujte na olivovém oleji na pánvi.
    3. Rajčata nakrájejte na kostičky a vložte je k česneku na pánev. Až budou měkká, přidejte k nim nakrájenou bazalkou, sůl, pepř a oregano. Po chvilce směs odstavte ze sporáku.
    4. Mezitím ugrilujte párky na grilu. Stačí jim 10 minut, než chytnou jemně hnědou barvu.
    5. Očistěte žampiony, nakrájejte je a zlehka opečte na pánvi na olivovém oleji, dokud nezměknou.
    6. Rozkrojte pečivo, naplňte ho rajčatovou směsí, grilovaným párkem, žampiony a zbytkem nakrájené čerstvé bazalky.
    7. Na závěr opečte zlehka na suché pánvi slunečnicová semínka a posypte jimi hotové hot dogy.

Náš tip:

V Globusu seženete nejen tofu párky, ale i mnoho dalších veganských alternativ masa a živočišných produktů. Stačí zamířit do oddělení Zdravého světa.

Grilování bez masa

V hlavní roli zelenina

Při letním grilování by rozhodně neměla chybět zelenina. Pochutnat si na ní můžete jen tak se solí, pepřem a kořením, nebo ji přidejte do wrapů či špízů. Obojí chutná výtečně s dipem, kousky tofu nebo veganského sýru.

A které zelenina se nejlépe hodí na gril? Za ochutnátí určitě stojí grilovaná cuketa, lilek, paprika, cibule nebo kukuřice. Před grilováním je lehce potřete olivovým olejem nebo balzamikem, ochuťte bylinkami nebo je můžete naložit do oblíbené marinády.

Grilování bez masa

Náš tip:

Vyzkoušejte si doma připravit naše veganské špízy s tofu nebo ochutnejte grilovanou zeleninu s pestem podle Petra Židka.

Přílohy a dipy

Ke grilovanému tofu, zelenině nebo vegan burgeru se hodí i přílohy. Řadu z nich připravíte rovnou na grilu, například brambory nebo batáty. Ogrilovat můžete ale třeba i polentu, tortilly na zeleninové wrapy nebo burgerové housky. 

Společně s grilovaným jídlem můžete podávat také jakýkoliv lehčí salát, například s červenou řepou a dresingem.

Spoustu chutí grilovanému jídlu dodají dipy, které koupíte hotové, nebo si je můžete udělat sami. Jejich základem může být například alternativa majonézy - tzv. sojanéza, kterou pořídíte i v našich hypermarketech Globus, nebo ji můžete vyrobit ze silken tofu, olivového oleje, citronové šťávy, hořčice, soli a pepře. Ochutit jí můžete třeba cibulí, petrželkou či česnekem.

Náš tip

K zelenině se skvěle také hodí hummus, který se připravuje z cizrny a sezamové pasty tahini. Vyzkoušet můžete také čočkový hummus podle receptu Josefa Maršálka.

Grilujte také nasladko

Gril se skvěle hodí i k přípravě netradičních dezertů - např. grilovaného banánu. Ten před grilováním můžete naložit do směsi rumu, skořice a pampeliškového medu či čekankového sirupu. Inspirovat se můžete také receptem od Josefa Maršálka, který grilované banány spojil s lahodnou chutí karamelu a slanými arašídy. Pro veganskou verzi bude stačit živočišné produkty jen vyměnit za rostlinné alternativy.


Grilování bez masa

Ogrilovat si můžete také ananas, vodní meloun, jahody, broskve či meruňky. Ovoce nejprve posypte cukrem se skořicí či kokosem a ogrilujte. Kousky ovoce můžete také napíchnout na špejle jako špíz, ogrilovat a podávat s rozpuštěnou veganskou čokoládou nebo zmrzlinou.

Více inspirace k letnímu grilování najdete v dalších článcích na našem blogu.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky