Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Cesta slavného českého jablka zpět domů

Cesta slavného českého jablka zpět domů

Nabídka jablek vypěstovaných zahraničí a v Čechách se na trhu podílí v poměru 60:40 v neprospěch tuzemských plodů. Důvodem je nákupní cena, kterou dovozové ovoce dlouhodobě předčí domácí produkci. Poměr se ale brzy má šanci změnit. Domácí poptávka po zdejších výpěstcích totiž sílí, a to navzdory často vyšší ceně oproti importované konkurenci. Na naše stoly se tak například v těchto dnech dostává ryze česká odrůda jabloně pod obchodní značkou Opal®, která se v posledních letech významně prosadila v zahraničí, u nás je zatím méně známá. Jablka této odrůdy letos sklidila ve svých sadech farma Fytos na Nymbursku a exkluzívně budou ke koupi v Globusu.

Podle ovocnářské unie ČR se v našich sadech vypěstuje ročně v průměru 220 tisíc tun ovoce, které je určeno pro prodej. Nejvíce z toho, 140 tisíc tun, je jablek. Ty putují jak k českému spotřebiteli, tak i do zahraničí. Jsou to totiž právě jablka, která ze sortimentu ovoce nejčastěji kupujeme, na každého Čecha ročně připadá průměrná spotřeba okolo 25 kilogramů. V posledních letech zákazníci častěji vyhledávají českou produkci. „Česká jablka jsou tradičním tahákem prodejů v sortimentu ovoce,“ potvrzuje zájem spotřebitelů Darek Reli z hypermarketu Globus. Nejprodávanějšími českými odrůdami jablek jsou v současnosti Šampion, Rubín a jeho červená mutace Bohemia.

Pod rukama šlechtitelů

Jedním z pracovišť, které se zabývají šlechtěním jabloně je malé pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. ve Střížovicích u Turnova. Na tomto pracovišti bylo v roce 1966 zahájeno dvěma pracovníky šlechtění jabloně se zaměřením na rezistenci ke strupovitosti a na zlepšování pěstitelských vlastností a konzumní kvality plodů. Nové odrůdy jabloně ze Střížovic se uplatňují zejména v zahraničí, kde jsou chráněny Odrůdovým právem Společenství v Evropské Unii a rostlinným patentem v USA. Mezi nejznámější rezistentní či vysoce tolerantní střížovické odrůdy patří Rubinola, Sirius, Orion a zejména Topaz.

České jablko v hlavním městě USA

Jedním z dalších výrazných příkladů úspěchu ústavu ve Střížovicích je odrůda Opal, která je od roku 2005 chráněná patentem v USA a o rok později byla patentována v rámci EU. Obchodní označení Opal je registrováno ve více než 40 zemích světa. Opal zdomácněl na trhu v Americe a začíná se prosazovat v Chile, Jižní Africe, Novém Zélandu a zemích Evropské unie. Marketingový zástupce odrůdy Opal v USA Dave Weil byl vůbec prvním, kdo od Ústavu experimentální botaniky AV ČR zakoupil práva na pěstování této odrůdy. Poutá se k tomu příběh, který s oblibou vypráví. Původně si zakoupil práva na čtyři české odrůdy, mezi nimiž byl Opal. Ve zrychleném testování na Washingtonské státní univerzitě, kde byly odrůdy naroubovány, zkoumal vlastnosti jablek. Následně sklizené plody Opalu zapomněl při cestě na oblíbenou rybářskou výpravu v pytli v zavřeném autě při vysokých teplotách celé čtyři dny.

Když jsem si na ně po těch dnech vzpomněl, říkal jsem si, že z těch jablek bude pyré. Ale to, co jsem
z pytle vyndal, mě šokovalo. Nic podobného jsem předtím neviděl, bylo to neuvěřitelné. Jablka byla stále krásná, žlutá a vynikající,“
říká Dave Weil s tím, že má poptávku po Opalu hned od 15 největších maloobchodních prodejen ve Washingtonu. V letech 2010 až 2014 celkový počet prodaných stromků této odrůdy ve světě přesáhl 1,3 milionu.

Po více než deseti letech zpět domů

Výhradním pěstitelem odrůdy Opal v Česku je farma Fytos Pavla Voráčka ve Vlkově nad Lesy. Letos sklidila podle odhadů až 180 tun. „Plody jsou zlatavě žluté s rustikálním vzhledem a mají výrazně křupavou texturu s kořenitou, medově sladkou chutí. Předností odrůdy Opal je odolnost stromků vůči chorobám, zejména strupovitosti jabloně. Díky této vlastnosti se při pěstování minimalizují dávky postřiků a celá výroba je tak šetrnější k přírodě, ale hlavně plodům,“ vysvětluje Pavel Voráček.

Opal nově vstupuje na český trh, konkrétně do obchodů Globus a jak pěstitel Pavel Voráček, tak výhradní prodejce, mají nemalé ambice. „Opal přináší příležitost, jak vzbudit ještě větší zájem o české ovoce. Jde o tak jedinečné plody, že jsme neváhali a podepsali s pěstitelem smlouvu o exkluzívních dodávkách. Věříme, že dokážeme zopakovat zahraniční úspěch této odrůdy jablek,“ uzavírá Darek Reli z Globusu. 

globus_cesta-jablka.doc (71 kB)

Cesta slavného českého jablka zpět domů