Národní potravinová sbírka 2016

Rekordní čtvrtý ročník Národní potravinové sbírky je za námi. Děkujeme

Národní potravinová sbírka v sobotu 12. listopadu hýbala všemi patnácti hypermarkety Globus po celém Česku. Celkem se letos vybralo bezmála 32 tun potravin. Za všechny čtyři ročníky jsme tak společně darovali 97 tun potravin, což se pro představu rovná asi 194 tisícům porcí jídla

Druhou listopadovou sobotu jste měli možnost zakoupit trvanlivé potraviny, které následně přes potravinové banky v jednotlivých krajích dostali lidé v nouzi. Vybrané potraviny putovaly přednostně do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména matkám samoživitelkám, seniorům, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů. Celkem se vybralo více než 300 tun potravin v 659 obchodech napříč celou republikou. V dosavadní historii sbírek jde o absolutní rekord, ke kterému jste v našich hypermarketech Globus přispěli téměř 32 tunami potravin.

Velké poděkování patří i všem našim dobrovolníkům, kteří akci pomohli zorganizovat a bez nároku na honorář rozdávali letáky a balili a rozváželi potraviny.

V České republice neustále stoupá počet lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc. Na základě posledních odhadů jich je již více než 15,4 %. Chudobou jsou nejvíce ohroženi právě matky samoživitelky, senioři, lidé bez práce a vícečlenné rodiny.

Pokud se chcete o projektu Potraviny pomáhají dozvědět více, navštivte web sbírky www.potravinypomahaji.cz.

Potravinová banka pomáhá lidem v nouzi

S Českou federací potravinových bank spolupracujeme už od roku 2011. Od té doby pravidelně darujeme zdravotně nezávadné potraviny.

Darováním potravin s krátkou dobou trvanlivosti tak pomáháme lidem, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci a tuto pomoc opravdu potřebují. Takových lidí bohužel i v Česku neustále přibývá. Ročně darujeme potraviny v hodnotě čtyřech až pěti milionů korun.

„Skupina obyvatel závislá na pomoci potravinových bank postupně narůstá. Spolupráce s Globusem si velmi vážíme, díky potravinám z jeho hypermarketů máme možnost nabízet širší sortiment potravin v době, kdy tolik obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a potřebuje potravinou pomoc.“

Fabrice Martin-Plichta, předseda České federace potravinových bank

Historie potravinových bank

První potravinovou banku na světě založil v roce 1967 John van Hengel v Phoenixu v Arizoně. V Evropě vznikla první potravinová banka o sedmnáct let později v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a Česká federace potravinových bank vznikla v roce 1994. Je to občanské sdružení, které poskytuje potravinovou pomoc potřebným lidem. Sdružení zdarma shromažďuje potraviny, skladuje je a přiděluje humanitárním nebo charitativním organizacím. Potravinové banky v současné době zásobují na 150 charitativních a humanitárních organizací, mezi nimiž jsou dětské domovy, azylové domy pro matky, hospice či zařízení pro mládež s handicapem a další skupiny obyvatel ohrožené sociálním vyloučením. V současné době má Česká federace potravinových bank šest poboček. V budoucnu chce vybudovat sklady ve všech krajských městech.

 

Úspěchy předchozích třech ročníků

V prvním ročníku sbírky doputovalo k potřebným lidem 66 tun potravin. O rok později se celkově zapojilo 387 prodejen s více než 2 000 dobrovolníky a celkem se podařilo vybrat neuvěřitelných 173 tun potravin, což je skoro trojnásobný nárůst oproti roku 2013. V našich hypermarketech jste darovali téměř 25 tun. Při pořádání loňské sbírky se nám také s ostatními partnery podařilo dosáhnout významné změny v systému danění potravinových darů, na které lze od roku 2015 v Česku uplatňovat DPH blížící se nule. Výrazně se tak zjednodušilo darování jídla na charitu v průběhu celého roku. Loni jste prostřednictvím této akce darovali 236 tun potravin, z čehož téměř 28 tun se vybralo právě v patnácti našich hypermarketech Globus.

Národní potravinová sbírka v Globusu:
2013: 12 tun
2014: 25 tun
2015: 28 tun
2016: 32 tun / 31 995 kg
Celkem 97 tun

Aktuální čísla k plýtvání potravin

I když díky kampaním - z kterých zdaleka nejznámější je právě podzimní Národní potravinová sbírka - se Češi začali více zajímat o problém plýtvání jídlem, přístup domácností k potravinám se zatím mění jen pomalu. V aktuálním průzkumu společnosti Ipsos uvedlo 40 procent lidí, že vyhazuje jídlo alespoň několikrát do měsíce. Nejčastějšími důvody k vyhazování potravin je to, že jsou plesnivé či shnilé. Nejvíce se vyhazuje tradičně ovoce, zelenina či pečivo. Zároveň 7 procent Čechů přiznalo, že jídlo vyhazuje i několikrát týdně.

Národní potravinová sbírka 2016