Třináct druhů jablek, které byste měli znát

30.10.2020 | minuta čtení

Sezóna sklizně jablek vrcholí. Některá chutnají sladce, jiná mají příjemně nakyslou chuť. Výborné jsou ale všechny druhy. Tušíte, která jablka se hodí na pečení, do kterých se raději rovnou zakousnout a jak tyto plody správně skladovat?

1. Golden Delicious

Golden Delicious patří k nejrozšířenějším odrůdám na světě. Původně pocházejí z USA a vyznačují se zlatožlutými šťavnatými plody, sladkou chutí
s mírně nakyslým nádechem a jemným aromatem. Jablka Golden Delicous chutnají nejlépe čerstvá.

2. Jonagold

I odrůda Jonagold má svůj původ v Americe, konkrétně v New Yorku. Jablka Jonagold vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Jsou velmi velká, sladká a šťavnatá, místy však i jemně kyselá. Plody jsou zbarvené do zelenožlutého odstínu s červeným žíháním. Nejlépe se hodí pro přípravu moštu, ovocných šťáv nebo do pečených dezertů.

3. Rubín

Původně česká odrůda se žlutými plody a charakteristickým červeným žíháním, která právem nese název drahokamu. Sklízí se v září a zraje koncem října. Vyniká lehce aromatickou a sladce navinulou chutí a je výborný jak k okamžité konzumaci, tak i k výrobě moštů a pečených moučníků.

4. Opál

Opál patří k dalším z českých odrůd. Plody mají zlatavě žlutou barvu, dužina výrazně křupavou texturu s květinovou vůní a kořenitou, medově sladkou chutí. Jablka Opál se sklízejí v září, dozrávají v listopadu a skladovat je můžete dokonce až do dubna. Nejlépe chutnají jen tak, když se do nich rovnou zakousnete.

5. Braeburn

Tato středně velká jablka s červeně žíhanou barvou a bílou pevnou dužinou mají svůj původ na Novém Zélandu. Braeburn jablka jsou křupavá a vyznačují se příjemně vyrovnanou chutí – jsou totiž tak akorát sladká a kyselá. Hodí se především na pečení.

Jak prospívají jablka našemu zdraví?

Jablka obsahují vlákninu, mnoho minerálních látek, vitamíny A, B, E, C, K a další důležité živiny. Jejich konzumací pomáháte předcházet řadě onemocnění. Jablka například snižují riziko srdečních chorob. Regulují totiž funkci řady tělesných orgánů, čímž posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Mají také prebiotické účinky a podporují růst zdraví prospěšných bakterií ve střevě.

6. Gloster

Gloster je německá odrůda, která vznikla zkřížením jablek Richared Delicious a odrůdy zvané Zvonkové. Jablka Gloster poznáte podle velkých plodů, hladké slupky a světle zeleného zbarvení s tmavě červeným žíháním. Dužina je pevná a nazelenalá se sladce navinulou chutí. Plné zralosti dosahují až v lednu, proto jsou jablka Gloster vhodná ke skladování. Samozřejmě si ale na nich můžete pochutnat hned, jak je zakoupíte.

7. Gala

Tato novozélandská odrůda původně vzešla z křížení odrůd Golden Delicious a Cox's Orange Pippin v sedmdesátých letech minulého století. Dnes patří k nejoblíbenějším druhům na světě. Jablka Gala mají nápadnou slupku sytě červené barvy se žlutooranžovým žíháním. Plody mají velmi sladkou chuť a příjemnou vůni. Gala jsou skvělá pečení, přípravu ovocných šťáv a moštů, ale také na sušení. Můžete z nich zkusit připravit křížaly – jsou výborné na zahnání hladu a podporují také střevní peristaltiku.

Náš tip:

Pokud chcete, aby měly křížaly krásně světlou barvu, namočte před sušením plátky jablek do vody s citronovou šťávou.

8. Fuji

Slovo Fuji označuje nejen nejvyšší horou Japonska, ale také japonský druh jablek, který vznikl z odrůd Ralls Janet a Golden Delicious. Jedná se o pozdní odrůdu s pevnými narůžovělými plody a velmi sladkou, křupavou a šťavnatou dužinou. Jeho chuť si nejlépe vychutnáte jen tak. Hodí se k přímé konzumaci.

Jak skladovat jablka, aby vám vydržela co nejdéle

„Ideálním prostorem pro skladování jablek je sklep, kde se teplota pohybuje mezi 0–6 °C. Prostor by měl být také dobře větraný s vyšší vlhkostí vzduchu. To je velmi důležité, protože právě v nadměrném suchu se jablka začínají scvrkávat. Právě proto se betonové sklepy v novějších stavbách pro skladování ovoce příliš nehodí. Jsou suché a velmi teplé,“ vysvětluje Pavel Voráček, pěstitel jablek ze zahradnictví FYTOS.

Jablka proto skladujte ideálně v plastových či dřevěných bedýnkách. Neukládejte tyto plody do blízkosti zeleniny či brambor, protože snadno přejímají jiné pachy. A před uskladněním neomývejte slupky, setřeli byste tím z jejich povrchu ochrannou vrstvu. Ke skladování jsou vhodná jablka, jejichž plody jsou technologicky zralé – což nastává o něco dříve, než dojdou do stádia konzumní zralosti. V této fázi jsou už jadérka hnědá a ovoce chutné, vybarvené a šťavnaté. „Pokud na plodech naleznete skvrny a měkká místa, nejsou vhodné k dlouhodobému skladování. Kvalitní jablka poznáte tak, že krásně voní, nejsou potlučená a mají pevnou slupku. Pamatujte ale, že pokud nemáte vhodné místo ke skladování, raději kupujte jablka k přímé konzumaci,“ radí Pavel Voráček.

9. Evelína

Pod tímto ženským jménem se ukrývá červeně zabarvená mutace odrůdy Pinova, která vznikla křížením Golden Delicious a Clivia. Jalbka Evelína mají sladce aromatickou chuť, křupavou a štavnatou dužinu. Upečete z nich skvělý koláč, ale vhodná jsou i k okamžité konzumaci.

10. Red Delicious

Raná zimní odrůda Red Delicious vlastně vznikla z odrůdy Golden Delicious. Jak už napovídá její název, Red Delicious rozeznáte podle velkých plodů tmavě červené barvy, hladké slupky a aromatické chuti. Tato jablka také obsahují bohaté množství karotenu a vitamínu A, dobře se skladují a využijete je zejména v salátech a studené kuchyni.

11. Šampion

Toužíte se zakousnout do pravého českého jablka? Pak vyzkoušejte odrůdu Šampion, která se původně začala pěstovat v Česku. Plody s červeným a zelenožlutým zbarvení mají sice trochu tužší slupku, ale dužina je velmi sladká a šťavnatá. Hodí se k přímé konzumaci, přípravě moštů i pečení. Při uskladnění je zkonzumujte nejlépe do Vánoc, poté začínají být příliš moučná.

Náš tip:

Vedle tradičního štrúdlu a moštu můžete vyzkoušet například jablkový kuskus na sladko či jablkovo-malinový crumble.

12. Red Jonaprince

Red Jonaprince byla původně vypěstovaná z odrůdy Jonagold v Nizozemí v 90. letech. Tato jablka také patří k velmi oblíbeným druhům. A není divu. Plody Red Jonaprince jsou velké, sytě červené, mají velmi sladkou, šťavnatou a krémovou dužinu. Obsahují také vysoký obsah antokyanů, které působí proti zánětům i virům a pomáhají při infekcích močového systému. Pro svou výbornou chuť jsou i tato jablka ideální k přímé konzumaci.

13. Granny Smith

Tato světle zelená jablka pocházejí z Austrálie a své jméno nesou po původní pěstitelce – Mary Ann Smith. Plody jsou pevné, křupavé, šťavnaté a s lehce nakyslou chutí. Na jablkách Granny Smith si pochutnáte jak v rámci studené kuchyně, například v salátech, tak i ve štrúdlu a koláčích. Jejich dužina se při vyšších teplotách snadno rozvaří, a proto jsou pro pečení ideální.

Náš tip:

V Globusu najdete v letošním roce exkluzivně i odrůdu Bonita. Plody těchto jablek jsou zbarvené do zelenožluté a jasně červené, dužinu mají křehkou a šťavnatou.

Kategorie:

Inspirace Jablka Jak skladovat? Pečení Vaření

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky