Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Delikátní rané brambory

25.05.2023 | 3 minuty čtení
Jak je připravit
a skladovat?
Delikátní rané brambory
Co se v článku dozvíte:

Mají svěží chuť, vysokou výživovou hodnotu a obsahují spoustu prospěšných látek. Rané brambory přinášejí do našeho jarního jídelníčku řadu benefitů, a proto vám poradíme, jak si je snadno a rychle připravit.


Výhody a nevýhody raných brambor

Rané (nebo také nové) brambory patří mezi všestranné druhy zeleniny, které uplatníte v kuchyni na mnoho způsobů. Hodí se pro pečení v troubě s bylinkami, restování na oleji, pečení v popelu nebo vaření ve vodě či páře.

Oblíbené jsou nejen v našich končinách, ale i po celém světě – najdete je v italské, britské, indické, thajské i severské kuchyni.

Navíc obsahují i mnoho zdraví prospěšných látek – od draslíku, potřebného pro regeneraci tkání a funkci svalů, přes vitamin C, důležitý pro imunitu, až po vitaminy B3 a B6, které jsou klíčové pro zdraví organismu.

Rané brambory

Rané vs. obyčejné brambory

Víte, jak se rané brambory liší od těch klasických? Sklízejí se dřív, než úplně dozrají, a proto mají tenkou slupkuobsahují více cukru, který se ještě nestačil přeměnit na škrob. Díky nízkému obsahu škrobu dobře drží tvar při vaření, krájení, restování a pečení. Naopak se nehodí pro přípravu kaše nebo těsta na gnocchi.

Vyšší obsah cukru a bílkovin raným bramborám ale propůjčuje i jednu – o poznání negativnější – vlastnost: nevydrží dlouhé skladování. Více u nich hrozí, že se zkazí nebo vyklíčí. Proto je vždy spotřebujte co nejdříve a ještě před nákupem si dobře promyslete, kdy z nich plánujete vařit.


Rané brambory ve zkratce

  • obsahují více cukru a méně škrobu
  • mají nedozrálou, jemnou a tenkou slupku
  • jejich sezóna trvá přibližně od konce dubna do července
  • při vaření drží tvar a nerozvařují se
  • nehodí se pro dlouhodobé skladování

Jak rané brambory skladovat

Pokud chcete životnost raných brambor prodloužit, naučte se je správně skladovat. Stejně jako standardní brambory potřebují suché, tmavé místo, ve kterém se teplota drží nejlépe mezi 10 až 18 °C.Také si pamatujte, že se nikdy před skladováním neumývají, zvýšená vlhkost jim totiž neprospívá.

Rané brambory

Pro uchovávání brambor i dalších druhů zeleniny se hodí pytle z jutové tkaniny, které jsou prodyšné a nepropouští světlo. Pomůže, pokud do pytle navíc přidáte menší látkový pytlík s kmínem. Ten obsahuje prospěšné silice, rostlinné esenciální oleje, které chrání brambory před plísněmi a zpomalují proces klíčení.



Jak z raných brambor vařit?

Nové brambory se hodí pro rychlé, jednoduché recepty s čerstvými ingrediencemi. V řadě z nich vám stačí jen pár základních surovin, krátká příprava a předehřátá trouba.

Chuťově výtečnou přílohu si například vytvoříte přidáním čerstvých bylinek, jako je rozmarýn nebo hladkolistá petržel, šťávy z citronu, trochy olivového oleje, másla a česneku.

Rané brambory

Pokud rané brambory vaříte jako přílohu, loupat je nemusíte. Jejich slupka je velmi tenká, a navíc obsahuje velké množství cenných látek a vitamínů, proto brambory stačí jen očistit.

Jakmile po uvaření oschnou, hned je potřete máslem nebo kvalitním olejem s bylinkami. Dokud jsou ještě horké, lépe absorbují chuť. 

Možná vás to překvapí, ale vařené rané brambory se dobře doplňují také s některými druhy italských těstovin. Kombinovat je můžete třeba s bazalkovým pestem.


Náš tip:

Vyzkoušejte třeba tento jednoduchý recept na českou koprovou omáčku s pečenými brambory, které snadno orestujete nebo připravíte na grilu či grilovací pánvi.

Rané brambory se skvěle hodí i jako příloha k rybám, přesvědčit se o tom můžete např. v tomto receptu na tilápií pečenou v pečicím papíru.

Rané brambory jsou tedy nejen delikátní záležitostí, která potěší naše smysly, ale zároveň nám přinášejí řadu dalších benefitů. Proto se pro ně při vaší příští návštěvě Globusu nezapomeňte zastavit do oddělení Ovoce a zeleniny

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky