Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Rychlý průvodce zavařováním

26.05.2022 | 3 minuty čtení
Návody a recepty na zavařeniny Rychlý průvodce zavařováním

Už naše prababičky moc dobře věděly, že zavařování je nejen skvělý způsob, jak uchovat sezónní ovoce a zeleninu na pozdější dobu, ale i jak obohatit rodinný jídelníček o spoustu skvělého jídla.

Abyste si i vy mohli připomenout, jak chutná pravá domácí marmeláda, kvašená zelenina nebo třeba kečup, máme pro vás spoustu skvělých tipů a receptů, které byste určitě měli vyzkoušet.

Zavařovat nemusíte jen ve speciálním hrnci

Pokud náš blog pravidelně čtete, tak jistě víte, že o zavařování jsme pro vás v minulosti sepsali dokonce třídílný seriál.

Abyste se ke všem důležitým informacím dostali ještě pohodlněji, rozhodli jsme se připravit tohoto rychlého průvodce, ve kterém najdete vše potřebné pěkně pohromadě.

Pokud se zavařováním začínáte, pusťte se do čtení. Věříme, že tu najdete nejen hromadu užitečných návodů, ale také inspiraci na vynikající zavařeniny.

Náš tip

Vše, co budete k zavařování potřebovat, koupíte přímo v našich hypermarketech Globus.

Než se do zavařování pustíte, je zapotřebí nejprve sterilizovat sklenice. Návod, jak toho docílit, si můžete přečíst hned v prvním dílu našeho seriálu o zavařování.

Zavařování

Nyní se už společně podíváme na různé metody zavařování.

Asi nejběžnějším způsobem, jak naplněné sklenice zavařit, je použít speciální zavařovací hrnec. Sklenice do něj naskládáte, zalijete teplou vodou a necháte zahřívat. Podrobnější postup včetně doby zavařování a doporučené teploty najdete na tomto odkazu.

Pokud nevlastníte zavařovací hrnec, můžete ovoce, maso i zeleninu zavařovat v troubě. A to jak v elektrické a horkovzdušné, tak i plynové. S elektrickou to bude nejsnazší, ale i s plynovou bez problému sklenice zavaříte, jen dobu a teplotu musíte nastavit podle svých zkušeností s troubou.

Jak sklenice naskládat do trouby, při jaké teplotě a jak dlouho je zavařovat, nebo kolik času budou potřebovat na vychladnutí jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Se zavařováním vám pomohou i další běžné domácí spotřebiče. Velmi populární je zavařování v myčce. Pokud jste o této metodě dosud neslyšeli, v našem druhém díle seriálu o zavařování jsme se jí podrobně věnovali.

A máme pro vás ještě jeden tip. Jestliže si chcete zavařování jen vyzkoušet na pár sklenicích, můžete je zavařit i ve vaší mikrovlnné troubě. Jen si pamatujte, že čím více sklenic do mikrovlnky dáte, tím delší čas budou na zavařování potřebovat.

Tuto méně obvyklou metodu zavařování jsme detailně probírali ve třetím a zároveň závěrečném dílu našeho seriálu.

Zavařování

Tradiční i netradiční zavařeniny

Pokud máte velkou zásobu ovoce, které potřebujete spotřebovat, než se zkazí, připravte si z něj třeba marmeládu, kompot nebo sirup. Vyzkoušet můžete například náš recept na rybízový džem nebo hruškový kompot.

Zavařování

Co se týče zeleniny, můžete ji nechat zkvasit a vyrobit si tzv. pickles. Na kvašení se perfektně hodí jakýkoliv druh zeleniny s pevnější strukturou a dostatkem cukru, jako jsou například okurky, zelí, kukuřičné klásky nebo červená řepa. Více informací o kvašené zelenině najdete v druhém díle našeho seriálu.

Nakládaná zelenina nejen skvěle chutná, ale navíc obsahuje spoustu cenných živin. Například korejské kimchi, které si můžete připravit podle tohoto našeho receptu, patří mezi superpotraviny.

Za zkoušku určitě stojí také recept na fermentovanou zeleninu od Kitchen Affair.

Zeleninu můžete i klasicky zavařovat a vyrobit si tak delikátní dýňový kompot, domácí kečup nebo třeba cuketové chutney, které se výtečně hodí například jako příloha k masu nebo grilovanému sýru.

Zavařování

Náš tip

Máte doma přebytek bylinek? Co si z jejich lístků připravit pesto nebo sirup? Velmi populární je například pesto z bazalky nebo medvědího česneku i meduňkový, mátový či rýmovníkový sirup.

Doufáme, že jsme vám tímto článkem pomohli proniknout do tajů zavařování a že si zkusíte některou ze zavařenin podle našich receptů také doma sami připravit.

Sklenice, víčka, zavařovací hrnce a další potřebné pomůcky zakoupíte stejně jako čerstvé ovoce a zeleninu i v našich hypermarketech Globus. Takže během pravidelného rodinného nákupu u nás pořídíte také vše, co budete na výrobu vlastních zavařenin potřebovat.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky