Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Hovězí kližka v řeckém stylu Stifado

05.01.2022 | 150 min.

Doba přípravy a vaření
Příprava: 30 minut
Vaření: 2 hodiny
Počet porcí: 6

Kořeněný a voňavý recept z jednoho hrnce, který vás okouzlí.

Připravte si tento neobvyklý kus masa zdravě a bezlepkově v jednom hrnci pro efektní posezení s přáteli. V tomto receptu se dá použít i jiný druh masa - telecí, vepřové či skopové.

Ingredience

3 lžíce olivového oleje na pečení
1 kg hovězího masa, osso buco (kližka s kostí) anebo klasická kližka, krk, kýta nakrájená na velké kousky.
800 g cibule
1 lžíce třtinového cukru
4 stroužky česneku, nakrájené
1 chilli paprička
4 bobkové listy
celé skořice
1 ks badyánu
cca 6 kuliček rozdrceného nového koření a 6 hřebíčků
1 lžíce sušeného oregana + čerstvé na dekoraci
2 lžíce rajčatového protlaku
2-3 lžíce červeného vinného octa
800 g nakrájených rajčat v plechovce
200 ml nčerveného vína
sůl a pepř
2 hrnky jasmínové rýže Globus
0,5 dcl olivového oleje
100 g celých mandlí se slupkou
3 hrnky vody

Postup

  1. Rozehřejeme horkovzdušnou troubu na 180 °C. V zapékacím kastrolu na středně vysokou teplotu rozehřejeme 2 lžíce oleje a zprudka opečeme hovězí maso ze všech stran, poté ho odebereme děrovanou lžící stranou na talíř. Do pánve nakapeme zbytek oleje a znova rozehřejeme. Oloupanou cibuli vcelku vložíme do rozehřáté pánve s olejem a opečeme pomalu dozlatova, poté přidáme cukr, ten necháme zkaramelizovat cca 5 minut a občas promícháme, dokud nezačne hnědnout. Vmícháme rajčatový protlak a vaříme další minutu, poté přidáme hovězí maso s případnou odkapanou šťávou. Mícháme, aby se obalila ve směsi kořeněné cibule. Přidáme bobkový list, tyčinku skořice, rozdrcené nové koření, hřebíček a oregano a vaříme ještě 1 minutu.
    Hovězí kližka v řeckém stylu Stifado
  2. Přidáme červený vinný ocet a nakrájená rajčata. Plechovky vypláchneme vínem a to nalijeme ke směsi, poté přidáme třetinu plechovky vývaru, popř. vody. Dochutíme solí a dobře promícháme. Přivedeme k varu, znovu promícháme, přikryjeme pokličkou a dáme na 1 hodinu do trouby.
    Hovězí kližka v řeckém stylu Stifado
  3. Vyjmeme z trouby a znovu promícháme. Pokud se nám omáčka zdá velmi hustá, přidáme další střik vody. Znovu přikryjeme a vrátíme do trouby na další hodinu nebo dokud maso nezměkne – načasování bude záviset na řezu, který jsme použili. Podáváme horké s čerstvým oreganem a křupavým pečivem anebo s mandlovou voňavou rýží.
  4. Horkou vodou zalijeme mandle, abychom je mohli sloupnout, pokud je máme i se slupkou. Vodu nevyléváme, necháme na přilití k rýži.
  5. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a na něm zlehka orestujeme rýži. Poté ji zalijeme vodou s mandlemi, popř. dolijeme i obyčejnou vodou, osolíme a přikryjeme poklicí. Tu neodkrýváme po celou dobu dušení, cca 10 minut na střední teplotu, poté snížíme na minimum a ještě 15 minut necháme odpočinout.
  6. Teprve poté odklopíme poklici, přidáme mandle a čerstvé bylinky. Skvěle se hodí kerblík, hladká petržel, bazalka.
    Hovězí kližka v řeckém stylu Stifado

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky