Restaurace Globus patří k naší síti hypermarketů stejně neodmyslitelně, jako naše pekařství a řeznictví. Spousta z našich zákazníků si vybudovala takovou malou tradici každý nákup v Globusu završit dobrým obědem či večeří právě v naší restauraci. V našem rozhovoru s Janem Štěchem, vedoucím výroby a prodeje v Restauracích Globus, se např. dozvíte, jak se naše restaurace změnila v průběhu času nebo které trendy vládnou současné gastronomii.
Naše restaurace zažily řadu velkých změn, a to jak vizuálních a výkonnostních, tak i z hlediska sortimentu. Z původně menší služby pro naše zákazníky jsme vybudovali síť plnohodnotných restaurací, které od prvotního otevření prošly v některých případech i dvěma nebo dokonce třemi přestavbami, aby odpovídaly aktuálním moderním standardům.
Poslední původní Restauraci Globus mohli zákazníci vidět v trmickém hypermarketu u Ústí nad Labem, avšak i ta prošla rekonstrukcí, takže nyní už v žádném našem Globusu prvotní koncept restaurace nepotkáte.
Možná si sami ještě vzpomenete na nepříliš velký, zábradlím lemovaný výdejní pult s docela omezenou nabídkou, u kterého se přesto na jídlo stávaly dlouhé fronty.
Dnes už je tento koncept dávno minulostí, Restaurace Globus jsou nyní moderním místem, kde máte k dispozici kromě výdejního pultu také minutkový bar a samooblužné pulty.
Gastronomie v posledních dvou dekádách zažívá velký rozmach, a to hlavně díky zájmu televize a médií. V Globusu se snažíme dělat gastronomii po technologické stránce moderně, ale zároveň se držíme klasické české kuchyně, která je naší prioritou a také našim zákazníkům nejvíc chutná. Podnikáme ale i výlety do mezinárodní kuchyně. Několik let si v Restauraci Globus můžete koupit rovněž bezlepková jídla a vyzkoušet můžete i naše vegetariánské pokrmy.
Tradiční česká kuchyně je postavená na jasně daných pravidlech, se kterými nelze moc hýbat, pokud chceme zachovat její kvalitu. Právě díky tomu, že ji děláme poctivě, se k nám zákazníci na českou kuchyni rádi vracejí. Aktuální gastronomické trendy se u nás projevují spíše u mezinárodních nebo bezmasých jídel, kde máme více prostoru si s nimi pohrát.
Mají hned několik možností. Pokud zrovna nakupují v hypermarketu Globus, doporučuji jim zastavit se v oddělení Snadného vaření. Kromě našich polotovarů tu najdou také hotová jídla, která stačí jen ohřát. Nebo se mohou zastavit v naší restauraci a oběd či večeři si nechat zabalit s sebou. A jestliže zrovna nemají cestu do Globusu, využít mohou také službu Dáme jídlo, která jim objednávku z naší restaurace přiveze, kam budou chtít.
Rychlostí, dostupností a také cenou. V našich restauracích nemusí zákazníci na jídlo dlouho čekat, snadno u hypermarketu zaparkují, což například v Praze může být v okolí restaurací dost velký problém, a navíc za velmi dobrou cenu dostanou slušnou porci kvalitního jídla.
Zákazníkům také nabízíme možnost různě si jídla kombinovat, například spojit koprovou omáčku s vajíčkem a bramborem místo s masem a knedlíkem, nebo si vybrat jakoukoliv přílohu, na kterou mají zrovna chuť. Avšak čeští zákazníci nejsou moc zvyklí si jídla sami skládat, proto si je většinou dávají tak, jak je vidí v naší nabídce. Na tomhle bychom rádi zapracovali a trochu je povzbudili, aby si svůj oběd nebo večeři u nás sestavili více na míru.
Veškeré hovězí a vepřové maso dodávají do naší restaurace řezníci z Řeznictví Globus a nabízené pečivo i zákusky pochází z našeho vlastního pekařství.
Svíčková je jedním z našich národních pokladů, stejně jako například pivo. Připravit dobrou svíčkovou však zabere spoustu času. A to je podle mě jeden z důvodů, proč si na tuto omáčku lidé často raději zajdou do restaurace, než aby u jejího vaření strávili celé dopoledne. U nás ji navíc pořídí za pěknou cenu a také mají jistotu, že je připravená z kvalitních surovin a podle tradiční receptury.
Samozřejmě sledujeme aktuální trendy. Ale než se pustíme do vaření nových jídel z mezinárodní kuchyně, musíme mít jistotu, že je dokážeme udělat kvalitně, s naším technologickým vybavením, a hlavně ze správných surovin. Například originální exotické koření žádnou napodobeninou plně nenahradíte, nemůžete jen tak vyměnit třeba pálivou papriku za pepř. Teprve poté můžeme novou specialitu zařadit do našeho menu.
Určitě personál. Bez fungujícího, sehraného personálu vám nepomůže ani prémiová kvalita jídla, ani stříbrné lžičky nebo designové prostory.
Já bych našim zákazníkům doporučil vyzkoušet všechny naše české klasiky, tedy nejen svíčkovou, ale i guláš nebo koprovou omáčku, protože za ochutnání opravdu stojí.
Klasický vepřový řízek, na ten nedám dopustit a vždy si na něm rád pochutnám.
Jako svůj největší pracovní úspěch nepovažuji žádný konkrétní moment, ale nejvíc jsem pyšný na obrovský pokrok, jaký Restaurace Globus od svého založení dodnes udělala.