Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Pod pokličkou Restaurace Globus

07.03.2023 | 5 minut čtení
Rozhovor s Janem Štěchem Pod pokličkou Restaurace Globus
Co se v rozhovoru dozvíte:

Restaurace Globus patří k naší síti hypermarketů stejně neodmyslitelně, jako naše pekařství a řeznictví. Spousta z našich zákazníků si vybudovala takovou malou tradici každý nákup v Globusu završit dobrým obědem či večeří právě v naší restauraci. V našem rozhovoru s Janem Štěchem, vedoucím výroby a prodeje v Restauracích Globus, se např. dozvíte, jak se naše restaurace změnila v průběhu času nebo které trendy vládnou současné gastronomii.


Nejprve se podíváme trochu do historie. Jak šel čas s Restaurací Globus?

Naše restaurace zažily řadu velkých změn, a to jak vizuálních a výkonnostních, tak i z hlediska sortimentu. Z původně menší služby pro naše zákazníky jsme vybudovali síť plnohodnotných restaurací, které od prvotního otevření prošly v některých případech i dvěma nebo dokonce třemi přestavbami, aby odpovídaly aktuálním moderním standardům.

Poslední původní Restauraci Globus mohli zákazníci vidět v trmickém hypermarketu u Ústí nad Labem, avšak i ta prošla rekonstrukcí, takže nyní už v žádném našem Globusu prvotní koncept restaurace nepotkáte.


Prvotní koncept Restaurace Globus

Možná si sami ještě vzpomenete na nepříliš velký, zábradlím lemovaný výdejní pult s docela omezenou nabídkou, u kterého se přesto na jídlo stávaly dlouhé fronty.

Dnes už je tento koncept dávno minulostí, Restaurace Globus jsou nyní moderním místem, kde máte k dispozici kromě výdejního pultu také minutkový bar a samooblužné pulty.


Jakými trendy se řídí současná gastronomie?

Gastronomie v posledních dvou dekádách zažívá velký rozmach, a to hlavně díky zájmu televize a médií. V Globusu se snažíme dělat gastronomii po technologické stránce moderně, ale zároveň se držíme klasické české kuchyně, která je naší prioritou a také našim zákazníkům nejvíc chutná. Podnikáme ale i výlety do mezinárodní kuchyně. Několik let si v Restauraci Globus můžete koupit rovněž bezlepková jídla a vyzkoušet můžete i naše vegetariánské pokrmy.


Lze i českou klasiku dělat moderně?

Tradiční česká kuchyně je postavená na jasně daných pravidlech, se kterými nelze moc hýbat, pokud chceme zachovat její kvalitu. Právě díky tomu, že ji děláme poctivě, se k nám zákazníci na českou kuchyni rádi vracejí. Aktuální gastronomické trendy se u nás projevují spíše u mezinárodních nebo bezmasých jídel, kde máme více prostoru si s nimi pohrát.


Když zákazníci nemají čas posedět v restauraci, jak jinak mohou ochutnat jídlo od kuchařů z Globusu?

Mají hned několik možností. Pokud zrovna nakupují v hypermarketu Globus, doporučuji jim zastavit se v oddělení Snadného vaření. Kromě našich polotovarů tu najdou také hotová jídla, která stačí jen ohřát. Nebo se mohou zastavit v naší restauraci a oběd či večeři si nechat zabalit s sebou. A jestliže zrovna nemají cestu do Globusu, využít mohou také službu Dáme jídlo, která jim objednávku z naší restaurace přiveze, kam budou chtít.


Jan Štěch a Restaurace Globus

V čem se liší Restaurace Globus od ostatních restauračních zařízení?

Rychlostí, dostupností a také cenou. V našich restauracích nemusí zákazníci na jídlo dlouho čekat, snadno u hypermarketu zaparkují, což například v Praze může být v okolí restaurací dost velký problém, a navíc za velmi dobrou cenu dostanou slušnou porci kvalitního jídla.

Zákazníkům také nabízíme možnost různě si jídla kombinovat, například spojit koprovou omáčku s vajíčkem a bramborem místo s masem a knedlíkem, nebo si vybrat jakoukoliv přílohu, na kterou mají zrovna chuť. Avšak čeští zákazníci nejsou moc zvyklí si jídla sami skládat, proto si je většinou dávají tak, jak je vidí v naší nabídce. Na tomhle bychom rádi zapracovali a trochu je povzbudili, aby si svůj oběd nebo večeři u nás sestavili více na míru.


Veškeré hovězí a vepřové maso dodávají do naší restaurace řezníci z Řeznictví Globus a nabízené pečivo i zákusky pochází z našeho vlastního pekařství.


Jedním z nejoblíbenějších jídel, pro které se zákazníci rádi do Restaurace Globus vracejí, je bezesporu svíčková. Proč si ji podle Vás zákazníci tak oblíbili?

Svíčková je jedním z našich národních pokladů, stejně jako například pivo. Připravit dobrou svíčkovou však zabere spoustu času. A to je podle mě jeden z důvodů, proč si na tuto omáčku lidé často raději zajdou do restaurace, než aby u jejího vaření strávili celé dopoledne. U nás ji navíc pořídí za pěknou cenu a také mají jistotu, že je připravená z kvalitních surovin a podle tradiční receptury.


Svíčková omáčka Globus

V menu restaurace často můžeme najít i méně běžné pokrmy, než je svíčková nebo guláš. Co vás inspiruje při vymýšlení nových specialit?

Samozřejmě sledujeme aktuální trendy. Ale než se pustíme do vaření nových jídel z mezinárodní kuchyně, musíme mít jistotu, že je dokážeme udělat kvalitně, s naším technologickým vybavením, a hlavně ze správných surovin. Například originální exotické koření žádnou napodobeninou plně nenahradíte, nemůžete jen tak vyměnit třeba pálivou papriku za pepř. Teprve poté můžeme novou specialitu zařadit do našeho menu.


Co je podle Vás základ každé kvalitní restaurace?

Určitě personál. Bez fungujícího, sehraného personálu vám nepomůže ani prémiová kvalita jídla, ani stříbrné lžičky nebo designové prostory.


Které z jídel by měli návštěvníci Restaurace Globus určitě ochutnat?

Já bych našim zákazníkům doporučil vyzkoušet všechny naše české klasiky, tedy nejen svíčkovou, ale i guláš nebo koprovou omáčku, protože za ochutnání opravdu stojí.


Máte mezi jídly z Restaurace Globus nějakou svou srdcovku?

Klasický vepřový řízek, na ten nedám dopustit a vždy si na něm rád pochutnám.

V Globusu pracujete už čtvrt století. Jaký je váš největší pracovní úspěch?

Jako svůj největší pracovní úspěch nepovažuji žádný konkrétní moment, ale nejvíc jsem pyšný na obrovský pokrok, jaký Restaurace Globus od svého založení dodnes udělala.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky