Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Větrníčky s pečenými jahodami

27.06.2022 | 90 min.

Množství: 25 ks

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience

Odpalovaná hmota:

100 g vody
100 g mléka
80 g másla
10 g cukru krupice
3 g soli
160 g hladké mouky
5 vajec vel. M

Na pečené jahody:

600 g čerstvých jahod
20 g olivového oleje
1 vanilkový lusk

Na dokončení:

600 g smetany ke šlehání 33%
20 g vanilkového cukru
40 g plátků mandlí
30 g cukru moučka

Postup

  1. Do hrnce navážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a zavaříme mouku. Za stálého míchání odpaříme asi 1–2 minuty.
    Větrníčky s pečenými jahodami od Josefa Maršálka
  2. Hmotu necháme asi 2–3 minuty částečně zchladnout a poté do ní vařečkou či stěrkou zapracujeme vejce, jedno po druhém.
    Větrníčky s pečenými jahodami od Josefa Maršálka
  3. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem větrníčky o průměru 4–5 cm. Posypeme mandlemi a dobře pocukrujeme. Vložíme do vyhřáté trouby na 240 °C a stáhneme teplotu na 180 °C. Pečeme asi 30 minut dozlatova. Prvních 15–20 minut troubu neotvíráme. Vyjmeme plech z trouby a větrníčky necháme vychladnout.
    Větrníčky s pečenými jahodami od Josefa Maršálka
  4. Jahody nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáčku, který jsme vyložili papírem na pečení, zakápneme olivovým olejem a k jahodám vložíme rozříznutý vanilkový lusk. Pečeme při 180 °C asi 15 minut. Vyjmeme z trouby a jahody necháme vychladnout.
    Větrníčky s pečenými jahodami od Josefa Maršálka
  5. Z vanilky vyjmeme zrníčka, přidáme je ke smetaně a společně s vanilkovým cukrem vyšleháme do pevna. Na spodní část rozříznutých větrníčků dáme pečené jahody, nahoru nastříkáme pomocí sáčku s velkou francouzskou zdobicí špičkou ozdobnou rozetu a přiklopíme vrchní částí.
    Větrníčky s pečenými jahodami od Josefa Maršálka
  6. Před podáváním můžeme lehce pocukrovat. Ihned podáváme.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky