Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Velký průvodce zavařováním – 3. díl: Netradiční zavařeniny

22.09.2021 | 8 minut čtení
Vyrobte si
domácí kečup,
sirup z rýmovníku nebo chutney
Velký průvodce zavařováním – 3. díl: Netradiční zavařeniny

V závěrečném dílu naší série o zavařování se podíváme, jak si doma snadno připravit méně tradiční zavařeniny, jako jsou sirupy, kečup nebo chutney. Společně si také povíme, jak můžete při zavařování využít vaši mikrovlnnou troubu.

V minulých dvou článcích jsme si řekli, jak na domácí džem, kompot nebo nakládanou zeleninu. Dnes se však zaměříme na méně obvyklé zavařeniny, kterými si můžete obohatit vaši spíž a určitě stojí za vyzkoušení.

Kečup, jak ho máte nejradši

Do výroby domácího kečupu se můžete pustit téměř kdykoliv, protože v hypermarketu Globus rajčata seženete po celý rok. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a lze jej snadno upravit podle vašich preferencí. Místo klasického cukru zkuste použít např. čekankový sirup nebo stévii a běžný ocet můžete nahradit jablečným či balzamikovým. Jen nezapomeňte upravit použité množství.

Domácí kečup

Ingredience

4 kg velmi zralých rajčat
0,5 kg jablek
0,5 kg cibule
0,3 kg cukru nebo jiného sladidla (množství závisí dle jeho sladivosti)
0,2 l 8% octu
0,3 l vody
10 hřebíčků
5 bobkových listů
lžička mleté skořice
20 celých kuliček černého pepře
15 celých kuliček nového koření
sůl dle chuti

Postup

  1. Rajčata a jablka i se slupkou nakrájíme na kousky, smícháme s nahrubo nasekanou cibulí, vložíme do hrnce a zalijeme octem, cukrem a vodou.
  2. Veškeré koření vložíme do sítka, které přidáme k zelenině a necháme společně za občasného promíchání vařit do té doby, dokud směs nezhoustne (cca hodinu).
  3. Poté sítko s kořením vytáhneme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem a hotovou směs propasírujeme přes síto. Kečup poté nadávkujeme do připravených vymytých sklenic, zavíčkujeme a zavaříme.

S blížící se zimou oceníte také po domácku připravené bylinné sirupy. Vyzkoušet můžete například mátový, bezinkový, meduňkový, levandulový nebo rýmovníkový, na který jsme si pro vás připravili i recept. Oceníte ho právě během sezóny nachlazení a chřipek, kdy vám pomůže mírnit jejich příznaky, ale lze ho užívat i preventivně. Navíc se tato rostlinka poměrně rychle rozrůstá, proto je výroba domácího rýmovníkového sirupu skvělý způsob, jak lístky co nejlépe využít.

Tip:

Sirup z rýmovníku pomáhá při horečce, bolestech hlavy a krku, ale i při kožních problémech jako je ekzém nebo bodnutí hmyzem. Můžete ho konzumovat na lžičce nebo ho nakapat do horkého čaje.

Sirup z rýmovníku

Ingredience

3 velké hrsti lístků rýmovníku
2 BIO citróny (lze nahradit i limetkou či pomerančem)
1 l horké vody
1 kg třtinového cukru

Postup

  1. Lístky nakrájíme, vložíme do misky a zalijeme horkou vodou. Přidáme na kousky nakrájené citrony a necháme pod talířkem macerovat jeden celý den.
  2. Směs zcedíme a získaný nálev z rýmovníku a citronů přelijeme do hrnce. Přidáme cukr a na mírném plamenu necháme za občasného promíchání zahřát a zahustit do konzistence sirupu.
  3. Hotový sirup naplníme do nahřátých čistých sklenic, zavíčkujeme a sklenice necháme čtvrt hodiny otočené dnem vzhůru. Poté je vrátíme do původní polohy a uchováváme v chladu.

Naším posledním tipem na zajímavou zavařeninu jsou omáčky chutney (čatní), které můžete znát z indické kuchyně. Jedná se o husté ovocné či zeleninové omáčky s širokou paletou chutí, které se podávají k masu či vegetariánským jídlům. Jejich příprava je sice časově náročnější, o to větší gurmánský zážitek vás však na jejím konci čeká.

Mezi nejoblíbenější druhy patří cibulové, švestkové, hruškové či cuketové chutney, a právě na poslední jmenovaný druh pro vás máme recept.

Cuketové chutney

Ingredience

2 kg cukety
1 kg rajčat
4 velké cibule
1 celý česnek
2 lžičky skořice
5 cm zázvoru
lžíce himalájské soli
lžíce mletého nového koření
lžíce mletého pepře
500 g třtinového cukru
200 ml jablečného octu

Postup

  1. Z cukety odstraníme jadýrka a nastrouháme ji nahrubo. Rajčata spaříme, abychom je mohli oloupat, a nakrájíme je na menší kousky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Cuketu, rajčata i cibuli vložíme do hrnce, přidáme prolisovaný česnek, dvě lžičky skořice, nastrouhaný zázvor a lžíci mletého pepře, nového koření a soli.
  2. Směs osladíme asi půl kilem třtinového cukru a přivedeme k varu, dokud se veškerá šťáva neodpaří. Na závěr ještě přidáme jablečný ocet a necháme povařit do úplného zhoustnutí.
  3. Hotové chutney naplníme do předem vyčištěných sklenic, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zavařovat můžete i v mikrovlnce

Zkoušeli jste některý z našich receptů a máte jen pár sklenic, které potřebujete zavařit? Tak zkuste zavařování v mikrovlnné troubě! Je snadné, nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní a perfektně se hodí pro menší množství zavařenin.

Pokud se rozhodnete zavařovat v mikrovlnce, je potřeba použít na uzavření sklenic šroubovací víčka. Kvůli vysokému tlaku by vám klasická kovová víčka bez závitu mohla povolit, proto raději sáhněte po těch se závitem.

Stejně jako v případě jakékoliv jiné metody zavařování je nejprve zapotřebí sklenice i víčka řádně vyčistit a odmastit, aby vám vaše zavařeniny vydržely co nejdéle a nemnožily se v nich nechtěné mikroorganismy. Po důkladném umytí je nejlepší sklenice i víčka nechat samovolně uschnout a ničím je neutírat.

Při plnění sklenic myslete na to, že jejich hrdlo musí zůstat čisté a suché. Pozor si dejte také na přeplnění zavařovaček, mezi víčkem a zavařeninou by měla zůstat asi dvoucentimetrová mezera. Po naplnění sklenice pečlivě zavíčkujte.

Sklenice do mikrovlnky skládejte maximálně po třech kusech (dle velikosti sklenic) tak, aby se navzájem nedotýkaly a měly kolem sebe dost místa. Jak dlouho budete sklenice zavařovat, záleží na obsahu, počtu a velikosti sklenic i výkonu vaší mikrovlnné trouby. Tvrdší druhy ovoce a zeleniny se zavařují déle, naopak ořechová jádra maximálně dvě minuty.

Infobox:

Pokud budete například zavařovat 1 menší sklenici (300 ml) při 700 W, hotovo budete mít cca do 3 minut, u výkonu 900 W do 2 minut. Jestliže chcete zavařovat více sklenic zároveň, čas vynásobte počtem sklenic (tedy tři 300ml sklenice budete při výkonu 700 W zavařovat cca 9 minut). Jestliže používáte větší sklenice (720 ml), původní čas zdvojnásobte. To znamená, že jednu 720ml sklenici budete při výkonu 700 W zavařovat cca 6 minut, při výkonu 900 W cca 4–4,5 minuty. Tři takové sklenice pak budete při výkonu 700 W zavařovat až 18 minut.

U měkčích druhů by tak dlouhé zavařování mohlo kvalitu zavařeniny znehodnotit, proto je raději zavařujte jednotlivě. Veškeré uvedené časy jsou však orientační a ze začátku se neobjedete bez trochy experimentování. Zapamatujte si rovněž, že po celou dobu zavařování je potřeba na mikrovlnku dohlížet, abyste v případě jakýchkoliv potíží mohli okamžitě zasáhnout.

Po dokončení zavařování budou sklenice velmi horké, proto je nechte vychladnout tak, abyste byli schopni víčko důkladně utáhnout a na deset minut sklenice obrátit dnem vzhůru. Poté je vraťte do původní polohy a nechte zcela vychladnout.

Jak je z našeho seriálu o zavařování patrné, meze vaší fantazii se nekladou. Zavařovat můžete ovoce, zeleninu, omáčky, sirupy, džemy, ale i maso nebo hotová jídla pro pozdější spotřebu. Každopádně se jedná o velmi efektivní způsob na uchovávání jídla a snížení plýtvání potravinami.

Veškeré suroviny i potřebné náčiní na zavařování nakoupíte snadno v našich hypermarketech Globus. Tak vyrazte na nákup a vyzkoušejte některý z našich receptů. Do zavařování můžete zapojit celou rodinu.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky