Alternativní slazení dobývá české jídelníčky

Alternativní slazení dobývá české jídelníčky

Češi o kvalitnější stravování jeví rok od roku větší zájem. Progresivní změnou v poslední době prochází nabídka náhražek klasického bílého cukru. Kategorie, která má velkou budoucnost. V důsledku celospolečenských a vědeckých diskuzí nad škodlivostí klasického cukru totiž lidé hledají, jak a čím ho nahradit. V Česku se však stále spotřebuje 350 000 tun cukru ročně.

Zdravé potraviny jsou podle obchodníků celkově dynamickým segmentem. Díky osvětě o stravování a jeho dopadu na zdraví si našly své stálé místo v českých jídelníčcích. Poptávka po alternativách jde také ruku v ruce s nabídkou produktů. „Vyhledáváme na základě podnětů od zákazníků, ale i trendů, poznatků lékařů a vědců dodavatele alternativních a zdravých potravin,“ říká Michal Skala, category manager Zdravého světa v hypermarketech Globus, který nabízí přes 1,5 tisíce alternativních pokrmů nebo doplňků k jejich přípravě. A po Vánocích poptávka po tomto sortimentu viditelně stoupá, což se týká i sladidel. „Zajímavá jsou pro zákazníky přírodní sladidla, kterými lze nahradit klasický bílý cukr. Vidíme velký zájem o tyto potraviny a letos výběr výrazně rozšiřujeme,“ potvrzuje Michal Skala. Jsou to právě vědecké studie, které směřují trendy k hledání náhražek takzvaného „bílého jedu“. Ty shodně říkají, že cukru by se měli vyhýbat jak dospělí, tak i děti. Podle studií je bílý cukr nadužívaný a vzniká na něm závislost podobně jako na drogách.

Oslaďte si! Zn. zdravě

Alternativní slazení hledají lidé zejména kvůli hubnutí, ale také diabetici anebo lidé s trávícími problémy. „Zájem o ně mají i ti, kteří preferují určitá pravidla ve stravování a vyznávají kupříkladu paleolickou dietu nebo Atkinsovu dietu,“ říká Michal Skala z Globusu. Tato sladidla jsou totiž vyrobená na přírodní bázi, neobsahují žádné chemické látky a mají oproti cukru nižší glykemický index. V tuto chvíli je na trhu na výběr hned několik druhů zboží z této kategorie. Klasikou jsou třeba sirupy datlové, javorové, stévie, melasa nebo z agáve. Na pečení je pak vhodný sirup rýžový. Novinkou posledních let na trhu je Xylitol, tedy březový cukr, v poslední době se začíná prosazovat sirup z kořenu čekanky.

Čekankový sirup s mimořádnými vlastnostmi a budoucností 

„Tento produkt  je unikátní především tím, že obsahuje pouze 5 procent cukru, má velmi nízký glykemický index, čímž je vhodný také pro diabetiky, a se svými  71 procenty rozpustné vlákniny je také nejsilnějším dostupným prebiotikem na trhu. Na takové slazení jsem čekal celou svou odbornou kariéru,“  říká Ing. Ivan Mach CSc., prezident Aliance výživových poradců České republiky. Sirupy mají také mimořádně nízký obsah kalorií a Čekankový sirup je schopen nahradit při pečení nejen cukr, ale také tuk či olej. Jedná se o nejdoporučovanější přírodní sladidlo odbornou veřejností,  diabetology a výživovými poradci.

Alternativní slazení dobývá české jídelníčky