‹ Zpět na recepty

Cizrnové karbanátky s batátovou kaší

Jedna z nejzdravějších luštěnin

Cizrna je jednou z nejzdravějších luštěnin. Přestože je to luštěnina, je dobře stravitelná a nenadýmá. Je vhodnou potravinou při dietách, protože je velmi sytá. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a vlákniny.

Ingredience

Cizrnové karbanátky:

  • 250 g cizrny
  • 2 vejce
  • 50 g strouhaného sýra (gouda)
  • 1 rohlík
  • 1 dcl mléka
  • Hrst nasekané petrželky
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej na smažení

Batátová kaše:

  • 3 větší batáty
  • 25 g másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • Sůl
  • Pepř

Postup

Cizrnové karbanátky:

  1. Cizrnu namočíme přes noc a druhý den ji slijeme a v osolené vodě uvaříme do změknutí.
  2. Zcezenou a vychladlou cizrnu prolisujeme, osolíme a opepříme.
  3. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky a namočíme do mléka.
  4. Smícháme cizrnu, rohlík, vejce, nasekanou petrželku, sýr a tvoříme karbanátky.
  5. Nakonec je obalíme v trojobalu a do zlatova osmažíme.

Batátová kaše:

  1. Oloupané batáty nakrájíme na kostičky a v malém množství vody uvaříme do měkka.
  2. Vodu nesléváme (obsahuje cenné látky). Batáty ve vodě rozšťoucháme a osolíme a opepříme. Nakonec přidáme máslo a smetanu a metlou je ještě vyšleháme do hladké hmoty.