‹ Zpět na recepty

Celozrnná bábovka

Více vlákniny a minerálních látek

U celozrnné mouky nejsou před mletím odstraněny obalové vrstvy zrna a klíčky. Tyto části zrna obsahují největší množství vlákniny a minerálních látek, které chybí v bílé mouce. Vláknina nám napomáhá především při vyprazdňování. Při pečení s celozrnnou moukou se doporučuje její kombinace s bílou moukou.

Ingredience

  • 150 g celozrnné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • Větší špetka soli
  • 200 g bílého jogurtu
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g kokosového oleje + na vymazání
  • Několik kapek vanilkového extraktu
  • Kůra z 1/2 citrónu

Postup

  1. Do mísy si dáme cukr, vejce, kokosový olej, vanilkový extrakt, citrónovou kůru a vše v robotu vyšleháme do světlé hmoty.
  2. V druhé misce si smícháme obě mouky, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Do vyšlehané hmoty pomalu zapracujeme jogurt a sypkou směs.
  4. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a nalijeme do ní těsto.
  5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.