‹ Zpět na recepty

Červená čočka s uzeným masem

Rychlá příprava, bez obav z nadýmání

Červená čočka je skvělým zdrojem železa a kyseliny listové. Její velkou výhodou je lepší stravitelnost. Díky tomu, že neobsahuje slupku, nedochází oproti hnědé čočce k nadýmání a mohou ji konzumovat i kojící matky. V neposlední řadě je benefitem červené čočky rychlost její přípravy. Nemusíme ji den dopředu namáčet a je uvařená za chvilku. Červená čočka je sytější než klasická a je vhodná pro diabetiky. Díky vysokému zdroji vlákniny je vhodná i při redukční dietě.

Ingredience

  • 200 g červené čočky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 3 jarní cibulky
  • 50 g přepuštěného másla (ghí)
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • Himalájská sůl
  • 4 plátky uzeného masa

Postup

  1. Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a dáme na něj římský kmín, kurkumu a kajenský pepř. Lehce opražíme a přidáme nadrobno pokrájené jarní cibulky.
  2. Cibulky necháme zesklovatět a přidáme červenou čočku, kterou zlehka zarestujeme. Čočku zalijeme zeleninovým vývarem a osolíme. Necháme dusit, dokud se voda nevyvaří. Pokud bude čočka ještě tvrdá, přilijeme trochu vývaru a necháme ještě chvíli dusit.
  3. Na pánvi si opečeme plátky uzeného masa. Podáváme s uvařenou červenou čočkou.