‹ Zpět na recepty

Čočková polévka trošku jinak

Ingredience

  • 5 lžic vařené quinoy
  • 2 bio vejce
  • Kokosový olej
  • 200 g červené čočky
  • Kořenová zelenina - 2 mrkve, 1 menší petržel, malý kousek celeru kořene nebo 1 řapík celeru
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvá majoránka (případně sušená)
  • sůl, pepř
  • 0,5 lžičky mletého římského kmínu
  • 25 g másla
  • Petrželka
  • Voda/vývar

Postup

  1. Quinou si nejprve povaříme zvlášť dle návodu.
  2. V hrnci rozehřejeme lžíci kokosového oleje a osmahneme na něm kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Až bude zelenina do zlatova, přidáme cibuli a plátky česneku. Po dvou minutách přidáme kmín, chvíli restujeme a podlijeme asi 500 ml vývaru.
  3. Do polévky přidáme čočku a 4 snítky majoránky, kterou v polévce necháme vyvařit. Dusíme pod pokličkou asi 25 minut, dokud není čočka měkká.
  4. Přimícháme vařenou quinou, zjemníme máslem a zahustíme vejcem. Další možností je servírovat polévku se ztraceným vejcem jako na fotografii. Na závěr polévku ozdobíme čerstvou petrželkou.