‹ Zpět na recepty

Banana bread s kousky hořké čokolády

Ingredience

  • 3–4 banány (čtvrtý banán na ozdobu)
  • 1 lžíce skořice
  • 150 g pohanky
  • 200 g pohankové nebo jiné bezlepkové mouky
  • 1 vejce (nebo 2 lžičky chia semínek)
  • 100–140 ml kokosového mléka
  • 1 tabulka bio 70% hořké čokolády
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Kokosový olej
  • Hrst rozinek, oříšků
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru, agáve či javorového sirupu
  • Špetka soli

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si podle návodu uvaříme pohanku, díky které bude chlebíček krásně vláčný. Pokud použijete chia semínka místo vajec, zalijte je tekutinou, aby zvětšily objem. Nejlépe chutnají s kokosovým mlékem, skvěle ale bobtnají i ve vodě.
  2. Mezitím rozmačkáme vidličkou banány na kaši (čím měkčí, tím lepší – chuť hotového Banana bread bude o to intenzivnější).
  3. Pak už začneme přimíchávat všechny další ingredience: kokosové mléko, čerstvou pohanku, pohankovou mouku, vejce (chia semínka by měla zvětšit svůj objem po 10 minutách zhruba 5x, pokud tedy této velikosti dosáhnou, šup s nimi do těsta), lžičku kypřícího prášku, lžíci skořice, na malé kousky pokrájenou hořkou čokoládu, hrst rozinek a oříšků, špetku soli, lžíci javorového sirupu a 1 lžíci kokosového oleje.
  4. Předehřejeme si troubu na 190–200 °C a vymažeme formu kokosovým olejem. Vlijeme do ní těsto a navrch položíme podélně rozpůlený banán.
  5. Pečeme asi 3/4 hodinky, zkrátka dokud banánový chlebíček nezezlátne a neprovoní celou kuchyň.