‹ Zpět na recepty

Středomořská polévka z červené čočky

Ingredience

  • Přepuštěné máslo nebo olivový olej
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 4 stroužky česneku
  • 250 g červené čočky
  • 1 plechovka rajčat (nebo 4 větší oloupaná rajčata)
  • 1–1,5 l zeleninového vývaru
  • Lněný olej
  • Mozzarella
  • Dýňová semínka
  • Tymián
  • Bazalka
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  1. Na másle nebo oleji zpěníme cibuli a opékáme ji, dokud nezesklovatí. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, orestujeme. Přisypeme červenou čočku, krátce opečeme, přidáme tymián, 2 stroužky nakrájeného česneku a rajčata.
  2. Zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby vše bylo potopené, a necháme vařit.
  3. Jakmile jsou čočka i brambory hotové, sundáme na chvilku z plotýnky. Osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  4. Vrátíme na plotýnku, dochutíme zbylým rozetřeným česnekem, bazalkou, případně ještě tymiánem a podle chuti osolíme a opepříme. Můžete přidat i trochu chilli. Pokud se zdá polévka příliš hustá, nařeďte ji vývarem.
  5. Polévku servírujeme do misky, doprostřed dáme pár kostiček mozzarelly a zakápneme lněným olejem. Nakonec ozdobíme opraženými dýňovými semínky a lístkem bazalky.