Jak skladovat potraviny?

17.08.2020 | 3 minuty čtení
TIPY, DÍKY KTERÝM JÍDLO DÉLE VYDRŽÍ Jak skladovat potraviny?

Promyšlený nákup je jen polovina úspěchu. Pokud chcete z jídla dostat to nejlepší, neplýtvat a ušetřit, měli byste také vědět, jak potraviny správně skladovat. Přinášíme základní přehled.

Mléčné produkty a vejce

Zatočte se zkyslým mlékem i pukavci, stačí pár triků. Mléčné výrobky i vajíčka patří k potravinám citlivým na teplotu, uchovávejte je proto v chladném prostředí. Jak vejce, tak i mléko, máslo, jogurty, sýry nebo smetanu se doporučuje skladovat při teplotách od 2 do 8 °C – ideálně tedy v ledničce. Ale rozhodně neukládejte plata vajíček nebo mléko do dveří chladničky. Kvůli častému otevírání dveří a změnám teploty se můžou potraviny rychleji kazit.

Při skladování mléčných výrobků a vajec platí ještě jedna zásada. Držte je v ledničce co nejdál od aromatických výrobků. Snadno totiž absorbují cizí prachy a mikroorganismy. Pokud například vracíte do ledničky otevřený kelímek s jogurtem, raději ho přelijte do skleněné nebo plastové nádoby s pevným víčkem. A podobně si poraďte se zbytky sýra. Pečlivě ho zabalte do alobalu či potravinové fólie a vložte do uzavřené nádoby. Sýr vám díky tomu nevyschne a neokorá.

Náš tip:

Jak skladovat mléko, aby vydrželo dlouho čerstvé? Přečtěte si naše tipy.

Náš tip:

Zjistěte, kam patří vajíčka a jak prodloužit jejich trvanlivost.

Maso

Koupili jste si kvalitní steak nebo jiné prvotřídní maso? Zaslouží si péči i při skladování. Čerstvé maso v ledničce vydrží kolem tří dnů, záleží však na druhu. Hlavní roli hraje technika zpracování a teplota. Maso se například rychleji kazí, pokud je jeho součástí kost. Ideální teplota pro skladování čerstvého masa by se měla pohybovat od 2 až 5 ºC. U ryb a mořských plodů je vhodná teplota při skladování ještě nižší, neměla by přesáhnout 2 °C. Syrové maso pečlivě zabalte, aby nepřišlo do kontaktu s jinými surovinami. Jinak se do něj můžou dostat nechtěné mikroorganismy.

Pokud nemáte v plánu připravit maso hned po nákupu, zmrazte ho. Zabalte ho do potravinové fólie tak, aby okolo nebyly žádné vzduchové bubliny. V mrazáku vám pak vydrží i několik měsíců.

Suché potraviny

Luštěniny, obiloviny, rýže, ovesné vločky, cukr… Suché potraviny jsou oblíbenými pochutinami nejen pro člověka, ale taky pro řadu škůdců, třeba potravinové moly. Nevítaní strávníci si na váš špajz nepřijdou, když potraviny dobře zabalíte. Uchovávání v původních obalech je tabu! Sem si totiž škůdci najdou rychle cestu. V neprodyšných plastových sáčcích navíc můžou potraviny zplesnivět. Raději vše přesypte do kvalitních nádob, skvěle se hodí například ty ze zdravotně nezávadného plastu, porcelánu nebo skla.

Důležité je, aby dózy správně těsnily. Zvolte například patentní uzávěr. Při vaření nenechávejte nádoby dlouho otevřené. „S každým otevřením se k potravinám dostává vzduch a vlhkost, a kvalita jídla se tak může snížit,“ uvádí National Center for Home Food Preservation. Suché potraviny rovněž skladujte mimo přímé světlo a daleko od aromatických potravin, velmi dobře totiž vstřebávají jiné pachy. Leda byste toužili po česnekové mouce.

Ovoce a zelenina

Svět ovoce a zeleniny je nesmírně pestrý, stejně jako pravidla a možnosti skladování. Zdaleka vždy neplatí, že všechno patří do ledničky. Třeba taková rajčata mají nejradši teplotu lehce nad 10 ºC, uvádí Akademie kvality, za kterou stojí Státní zemědělský intervenční fond. Pokud je dáte do přílišného chladu, nebudou dozrávat ani sládnout.

Obecně platí, že byste zeleninu ani ovoce neměli před skladováním omývat. Uchovávejte je rovněž v suchém prostředí a déle od místa, kde vaříte – vysoké teploty jim nedělají dobře. Dávejte také pozor na druhy, které vylučují velké množství ethylenu, například jablka. Ten urychluje dozrávání a může ovlivnit čerstvost ovoce nebo zeleniny v okolí. Jednotlivé kusy rovněž pravidelně kontrolujte, abyste včas odhalili jakékoliv známky nahnívání.

Pečivo

Za kvalitním chlebem jsou hodiny práce. Aby snaha pekařů nepřišla vniveč a vy si mohli čerstvé pečivo užívat co nejdéle, dodržujte pár jednoduchých zásad. Chlebu je nejlépe v lněných nebo bavlněných utěrkách či pytlících, které vložíte do čisté nádoby.

Pavel Meduna

šéf pekařství Globusu

„Nedám dopustit na klasické chlebovky. Bochník byste rovněž měli uchovávat při stabilní teplotě. Když ho dáte do špajzu, kde je přes den třicet stupňů, ale v noci teplota spadne na sedmnáct, pro chléb je to zátěž a rychle plesniví.“

Rohlíky, housky a další drobnější pečivo zpravidla vydrží kratší dobu než chleba. Pokud možno, měli byste je spotřebovat do 24 hodin. I v tomto případě se pro skladování hodí textilní pytlíky či utěrky a tmavší místa. Uchovávání v lednici se vyhněte. Pečivo pak může začít rychleji plesnivět, v lednici totiž bývá příliš vlhko.

A co když dojde na zamrazování? „Pečivo vložte do mikrotenového sáčku. Větší kusy, například veky, je vhodné nakrájet. Před spotřebou výrobek krátce ohřejte v troubě či mikrovlnce,“ uvádí Akademie kvality.

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky