Jak nakupovat,
vařit a ušetřit
s Petrou Burianovou

Pětičlenná rodina a jeden velký nákup. Jak sestavit jídelníček, abychom neplýtvali, využili suroviny se vším všudy, a ve výsledku ušetřili? Do své kuchyně nás pustila Petra Burianová, cukrářka a vítězka soutěže amatérských pekařů. Podívejte se, jak přistupuje k nakupování a vaření.

Pokud se někde musí dobře plánovat, pak je to u Burianových. „Máme pět dětí. Některé už sice mají vlastní domácnost, ale stále k nám jezdí na návštěvy. Někdy se nás sejde i dvanáct. Dřív si k nám navíc chodily hrát děti z celé vesnice, a tak bylo pořád pro koho vařit, zkrátka dobrá škola,“ směje se Petra, která se stará taky o hospodářství – bydlí totiž na statku z 18. století v Níhově na Tišnovsku.

V kuchyni musí být pořádek. Petra má všechny ingredience přehledně seřazené a nadepsané na poličkách. Hned vedle kuchařek, ke kterým nedávno přibyla také její vlastní Cesta z těsta.
Samozřejmostí je velká pracovní plocha. Kamenný stůl se nejen dobře čistí, ale díky výrazné textuře taky skvěle slouží jako podklad při focení receptů.
Podle dobrot dokonce dostala jména i domácí zvířata – jedna z koček se jmenuje Marmeláda Nadívaná. „Tak ji pojmenoval náš nejmladší Toník. Je mu jen pět, ale v kuchyni se otáčí raz dva, zkrátka můj velký pomocník,“ vypráví Petra.
Burianovi milují lidové tradice, řemesla a odkazy našich předků. V kuchyni objevíte třeba historické pečicí formy, které Petra zdědila po předcích.

Když přijde na nakupování, Petra se drží hned několika zásad. „Vycházím ze sezónních surovin a plánuji jídlo tak, abych nemusela pokud možno nic vyhazovat, případně část zamrazím a schovám na později. Třeba když mi zbyde náš oblíbený maďarský guláš s paprikami a žampiony. Děti si ho pak dokážou snadnou rozmrazit a já mám zas o trochu práce míň,“ popisuje.

Možná vás překvapí, že i tahle zkušená kuchařka sem tam sáhne po hotovkách. „Třeba v den nákupu, kdy už na vaření moc času nezbývá. Navíc, i hotová jídla můžou být kvalitní. Záleží na tom, kde nakupujete. Ráda pořídím třeba dršťkovou polévku, protože dršťky nerada připravuju.“ Na jaké další vychytávky nedá Petra Burianová dopustit? Podívejte se sami.

DÍL 1: Jak nakoupit, vařit a ušetřit s Petrou Burianovou

Co s potravinami, které brzy projdou? Můžete je třeba zamrazit. Podívejte se, jak na to.

Více zde

Když nakupovat, tak dobře připravená. To je další pravidlo, kterého se Petra drží. „Průběžně sleduji, které základní suroviny mi v kuchyni docházejí, a dopisuji je na nákupní seznam. Vždy si taky rozmýšlím, co budeme daný týden jíst, abychom mohli všechno odbavit jedním velkým nákupem a nelítali pořád po obchodech,“ vysvětluje a dodává, že se snaží jídelníček sestavovat tak, aby zahrnoval i pokrmy ze zbytků. Jak takové týdenní menu může vypadat?

Týdenní menu
podle Petry Burianové
Úterý(Snídaně)vaječná omeleta s hráškem a sýrem, pečivo(Oběd)cuketová koprovka, brambory, vejce(Večeře)topinky s toustovou pomazánkou(Svačina)jogurt, müsli, paprika, tousty
Pondělí(Snídaně)kaše (hrušková, tvaroh)(Oběd)maďarský guláš, chléb(Večeře)pečené brambory s česnekem a medem, nakládaná zelenina, teplý kompot(Svačina)zeleninové hranolky, obrácený švestkový koláč
Středa(Snídaně)kaše (čokoláda, niby, med, perník)(Oběd)květákové kari, fazole se slaninou(Večeře)zapečené palačinky(Svačina)kefírová buchta, hummus s řepou, salát
Čtvrtek(Snídaně)kváskový chléb, pomazánkové máslo, šunka(Oběd)lusky s rajskou, těstoviny(Večeře)dýňovo-mrkvový krém s opečeným chlebem(Svačina)obložená houska, ovoce, kefírová buchta
Sobota(Snídaně)makovky, rozinkové bochánky, džem, jogurt(Oběd)vývar, candát na kořenové zelenině(Večeře)bramboráky, kysané zelí(Svačina)makovky, džem, ovoce, ovocný kefír, jogurt
Pátek(Snídaně)kaše (banán, med, ořechy)(Oběd)celerový krém, jahodové knedlíky(Večeře)celerový krém, grilovaná zelenina, česnekový dip(Svačina)jogurt, müsli, pečivo, přírodní sýr, tyčinka
Neděle(Snídaně)vejce, toust, slanina(Oběd)vývar, maďarský guláš, knedlík(Večeře)zeleninový koláč, salát(Svačina)pomazánka z pečeného candáta s pečivem, teplý kompot
Týdenní menu
podle Petry Burianové
Pondělí(Snídaně)kaše (hrušková, tvaroh)(Oběd)maďarský guláš, chléb(Večeře)pečené brambory s česnekem a medem, nakládaná zelenina, teplý kompot(Svačina)zeleninové hranolky, obrácený švestkový koláč
Úterý(Snídaně)vaječná omeleta s hráškem a sýrem, pečivo(Oběd)cuketová koprovka, brambory, vejce(Večeře)topinky s toustovou pomazánkou(Svačina)jogurt, müsli, paprika, tousty
Středa(Snídaně)kaše (čokoláda, niby, med, perník)(Oběd)květákové kari, fazole se slaninou(Večeře)zapečené palačinky(Svačina)kefírová buchta, hummus s řepou, salát
Čtvrtek(Snídaně)kváskový chléb, pomazánkové máslo, šunka(Oběd)lusky s rajskou, těstoviny(Večeře)dýňovo-mrkvový krém s opečeným chlebem(Svačina)obložená houska, ovoce, kefírová buchta
Pátek(Snídaně)kaše (banán, med, ořechy)(Oběd)celerový krém, jahodové knedlíky(Večeře)celerový krém, grilovaná zelenina, česnekový dip(Svačina)jogurt, müsli, pečivo, přírodní sýr, tyčinka
Sobota(Snídaně)makovky, rozinkové bochánky, džem, jogurt(Oběd)vývar, candát na kořenové zelenině(Večeře)bramboráky, kysané zelí(Svačina)makovky, džem, ovoce, ovocný kefír, jogurt
Neděle(Snídaně)vejce, toust, slanina(Oběd)vývar, maďarský guláš, knedlík(Večeře)zeleninový koláč, salát(Svačina)pomazánka z pečeného candáta s pečivem, teplý kompot

Zmiňovaný hovězí guláš s paprikami a žampiony pro nás Petra Burianová rovnou připravila. Základem je dobře orestovaná cibulka – zjistěte, jak postupovat, aby měl guláš výraznou chuť a krásnou barvu. V tomhle receptu navíc najdou své uplatnění i starší papriky nebo brambory, které rozhodně nemusí skončit v koši.

Vaříme s Petrou Burianovou
Hovězí guláš s paprikami a žampiony


Další články