Lískooříšková čoko pomazánka

07.11.2019 | 40 min

Vyrobit si domácí alternativu oblíbené lískooříškové pomazánky není žádný oříšek! Ve spolupráci s My Cooking Diary jsme pro vás připravili recept, po kterém se jenom zapráší.

Ingredience

250 g lískových oříšků
1 velká lžíce kokosového oleje
2 vrchovaté lžíce nepraženého kakaa
špetka soli
javorový sirup podle chuti
vanilkové aroma podle chuti

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů, oříšky si dáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby na 15-20 minut. Jde nám o to, aby co nejvíc popraskala slupka na oříškách a lépe se tak loupala. Nesmí se ale připálit, takže doporučuji troubu ke konci pečení hlídat. Oříšky přímo z trouby přemístíme do čisté utěrky, zabalíme je do ní a snažíme se různými pohyby přes utěrku uvolnit slupky z oříšků. Velká část se nám sloupne, ale některé oříšky pak doporučuji ještě párkrát promnout v dlaních a doloupat ručně. Je to trochu piplačka, ale pokud někde slupka zbyde, nic se neděje.
  2. Oloupané oříšky přemístíme do mixéru (čím výkonnější, tím lepší výsledná konzistence) a začneme mixovat. Postupně mixér zastavujeme a pomocí stěrky dáváme směs zpátky do středu mixéru. Proces opakujeme, dokud nám nevznikne z oříšků tekuté máslo. V tu chvíli přidáme i ostatní ingredience a znovu pořádně promixujeme. Výsledná hmota by měla být spíš tekutá. Na závěr pomazánku ochutnáme a případně ještě dochutíme javorovým sirupem.
  3. Někdo si při mixování pomáhá vodou, já jsem upřímně raději trpělivější a vodu nepřidávám. Pokud váš mixér ale opravdu nemůže, vodou si pomoci můžete.
  4. Servírujeme buď s pečivem, ovocem a nebo na ovesné kaše a pudinky.

Kategorie:

bez cukru bez masa

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky