Bezlepková vánočka

14.12.2019 | 120 min

Ingredience

240 ml mléka
2 žloutky
1 vejce
150 g tuku na pečení
150 g cukru
špetka soli
660 g bezlepkové mouky (ideálně samokypřící nebo polohrubé)
muškátový oříšek
badyán
citronová kůra
rozinky (den předem namočené v rumu)
moučkový cukr na posypání

V případě použití domácí pekárny:

2 čajové lžičky sušeného droždí

V případě ručně dělaného těsta:

kvásek z mléka (100 ml mléka navíc)
1 lžíce sukru
5 dkg droždí

Postup

  1. Podle toho, zda ho plánujeme dělat ručně, nebo zda máme k dispozici domácí pekárnu, si připravíme buď sušené droždí, nebo kvásek (viz ingredience), a smícháme s mlékem, dvěma žloutky, tukem na pečení, cukrem, špetkou soli, moukou, kořením a rozinkami.
  2. Z vykynutého těsta uděláme 9 bochánků (4 největší, 3 malinko menší a 2 ještě menší). Přikryté utěrkou je necháme ještě chvilku kynout. Vánočku pleteme ze 3 vrstev (4-3-2), návody na pletení jsou všude na internetu.
  3. Upletenou vánočku ještě necháme chvilku kynout na plechu. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Do vánočky zapíchneme 3-4 špejle, aby se nám nesvezla a hezky držela tvar. Vložíme ji do rozehřáté trouby (i se špejlemi) a pečeme asi 45 minut při teplotě zhruba 170 ° až 180 ° stupňů. Kdyby začala rychle hnědnout, tak ji lehce přikryjeme alobalem, aby před špejle vznikla “střecha”. Na dno trouby je dobré dát nádobu s vodou. Na závěr vánočku dle chuti pocukrujeme.

Kategorie:

bez lepku vánoce zdravý svět

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky