Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Zamilujte se do jahod! Bude to láska na celý život

02.06.2022 | 4 minuty čtení
Proč byste měli jíst jahody pravidelně Zamilujte se do jahod! Bude to láska na celý život

Co by to bylo za léto bez jahod! Patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně, jako dovolená, horké letní dny nebo zmrzlina. Díky jejich výživnému složení a blahodárným účinkům na naše zdraví si však v našich jídelníčcích zaslouží své pevné místo po celý rok.

 

Bohatý zdroj vitamínů a dalších potřebných látek

Jahody nejen úžasně chutnají, ale také obsahují spoustu cenných látek. Například v nich najdeme více vitamínu C než v citrónech nebo pomerančích, na 100 g ho totiž mají necelých 60 mg.

Mezi další látky, které jahody obsahují, patří vitamíny A, B, E a K, flavonoidy a řada minerálů, např. hořčík, železo, draslík, mangan a vápník.

Nutriční hodnoty jahod

V jahodách najdeme i několik kyselin – například listovou, salicylovou, citronovou nebo šťavelovou (abyste její účinky snížili, můžete jahody kombinovat s mléčnými výrobky, například s řeckým jogurtem nebo šlehačkou).

 

Pomocník při hubnutí

Čím jahody naopak neoplývají, jsou sacharidy, a celkově mají málo kalorií (34 kcal/144 kJ na 100 g), takže jsou skvělým parťákem i pro ty, kteří omezují příjem cukrů a snaží se o redukci hmotnosti.

V boji s nadbytečnými kily pomohou i díky obsaženým antokyanům, které podporují spalování uložených tuků, a vláknině, jež navozuje pocit sytosti. Také mají diuretické schopnosti, tedy pomáhají odvádět z těla přebytečnou vodu.

Jahody rozdělujeme na lesní a zahradní. Oba druhy jsou specifické nejen svou vůní a chutí, ale i velikostí. Drobnější lesní jahody nalezneme růst samovolně v lesích, zatímco výrazně větším zahradním jahodám se dobře daří na prosluněných polích.

Oba druhy můžete pěstovat i na vaší zahrádce a některé odrůdy jahod se skvěle hodí i na balkon nebo terasu.

Lesní jahody

 

Další zdravotní benefity jahod

Hubnutí není jediný benefit, který jahody nabízejí. Pomáhají i při řadě různých zdravotních obtížích jako je vysoký krevní tlak nebo chudokrevnost. Měly by snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny.

Dále pozitivně ovlivňují zažívání, snižují překyselení žaludku a pomáhají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kamenům. Tím výčet jejich superschopností nekončí. Pokud budete jíst jahody pravidelně, posílíte i své srdce, nervy a imunitu.

Věděli jste, že jahody nejsou plodem jahodníku? Jeho skutečnými plody jsou droboučká semínka na jejich povrchu, zatímco jahody jsou z botanického hlediska zdužnatělé květní lůžko.

Podle nedávných průzkumů by jahody měly fungovat i jako možná prevence Alzheimerovy choroby, protože obsahují fisetin chránící mozkové buňky i dráhy, které je spojují.

Prospívají také kůži, očím a vlasům, a dokonce by měly mít protizánětlivé a afrodiziakální účinky.

Vhodné jsou i pro těhotné ženy, protože pravidelná konzumace jahod přispívá k prevenci výskytu novorozených vad.

 

Jahody nejlépe chutnají čerstvě sklizené

Jahodové hody, aneb co si z jahod určitě připravit

Když už víme, jak jahody prospívají našemu zdraví, pojďme se také podívat, jak je zařadit do jídelníčku. Pro zachování maximálního množství živin, vůně i chuti jezte jahody zasyrova, ideálně co nejdříve po sklizni.

Jahody však můžete použít do spousty receptů na lahodné dezerty a další skvělá jídla, a tak by byla škoda, alespoň některé z nich nevyzkoušet.

Chystáte narozeninovou oslavu? Upečte oslavenci úžasný jahodový dort z mandlové mouky podle Josefa Maršálka! Ze zbylých jahod můžete připravit třeba jahodovou pěnu s malinami nebo nadýchané větrníčky s pečenými jahodami.

Pokud chcete své hosty oslnit něčím méně tradičním, vyzkoušejte například špenátové řezy s jahodami podle Petry Burianové nebo jahodovou terinku s jogurtem od Josefa Maršálka.

Jahody, to jsou také jahodové marmelády, jahodový sorbet nebo tradiční české tvarohové knedlíky s jahodami. A právě na poslední zmíněnou dobrotu jsme si pro vás připravili recept v bezlepkové a nízkosacharidové verzi. V klasické verzi si je můžete nachystat podle receptu od Petry Burianové. Všechny potřebné ingredience koupíte v našich hypermarketech Globus.

 

Tvarohové jahodové knedlíky

Tvarohové jahodové knedlíky (LC, GF)

Množství: 10 knedlíků

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

15 středně velkých čerstvých jahod
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
1-2 vejce
100 g mandlové nebo kokosové mouky
10 g jemně namletého psyllia
30 g smetany ke šlehání
špetka soli
čekankový sirup (dle chuti)

Postup

  1. Vejce s tvarohem a smetanou vyšleháme a přidáme mouku, sůl a psyllium. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici 15 minut odpočinout.
  2. Z těsta vytvoříme placičky, naplníme je jahodami a vytvarujeme z nich kulaté knedlíky.
  3. Knedlíky po jednom vhazujeme do lehce osolené vařící vody a necháme vařit cca 3-5 minut, dokud všechny nevyplavou.
  4. Zbývající jahody rozmixujeme nebo rozmačkáme, osladíme podle chuti čekankovým sirupem a chvíli povaříme.
  5. Takto vzniklým jahodovým přelivem knedlíky přelijeme a ozdobíme podle chuti tvarohem, smetanou nebo rozpuštěným máslem.

Jahody se hodí nejen do sladkých jídel, ale ozvláštní i ta slaná. Velmi originální kombinaci vytvoří například s chřestovou polévkou s pistáciemi.

Jak je vidno, jahody si můžeme vychutnat v mnoha lákavých podobách. Proto neváhejte a užijte si tento malý červený zázrak nabitý vitamíny, minerály a dalšími prospěšnými látkami naplno. Protože sezóna lokálních českých jahod není nikdy dostatečně dlouhá.

A pokud se během letních měsíců jahod dostatečně nenabažíte, v Globusu je jak v čerstvé, tak i mražené podobě pořídíte téměř po celý rok.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky