Závin se zelím a slaninou

25.09.2020 | 60 min

Ingredience

200 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky
125 g másla
70 ml piva
1 vejce
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky majoránky

Náplň:

500 g kysaného zelí
200 g slaniny a nebo špeku
2 velké cibule
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce třtinového cukru
3 větší stroužky česneku
1 bobkový list

Na dokončení:

50 g balkánského sýra
olivový olej
pepř

Postup

  1. Začneme přípravou náplně. Na oleji necháme zkaramelizovat cukr, přidáme česnek na plátky, osmažíme a poté přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli. Krátce osmažíme, zasypeme na kousky nakrájenou slaninou a restujeme dozlatova. Nakonec přidáme zelí a bobkový list a vaříme, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Pak necháme vychladnout.
    Závin se zelím a slaninou Závin se zelím a slaninou
  2. Na těsto smícháme obě mouky, máslo, sůl a majoránku a vytvoříme drobenku. Přidáme vejce a pivo a rychle uhněteme těsto. Malý kousek odložíme stranou a  zbylou hmotu rozválíme na pomoučené ploše na obdélník o rozměrech 30 a 40 cm.
    Závin se zelím a slaninou Závin se zelím a slaninou
  3. Na obdélník rozetřeme vychladlou náplň a stočíme jako roládu; oba konce této rolády zahneme směrem dolů. Přeneseme na plech s papírem na pečení, potřeme pivem a posypeme kousky sýra.
    Závin se zelím a slaninou Závin se zelím a slaninou
  4. Závin dozdobíme kytičkami ze zbylého těsta a několikrát ho propíchneme špejlí. Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 180 stupních asi 30 minut. Po vytažení jej potřeme olivovým olejem a posypeme drceným pepřem.
    Závin se zelím a slaninou Závin se zelím a slaninou
  5. Podáváme ještě vlažný.
    Závin se zelím a slaninou

Kategorie:

pečení

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky