Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

5 marinád, které připravíte do pěti minut

15.08.2022 | 4 minuty čtení

Stačí pár minut, několik kvalitních surovin a vynikající marináda je na světě. Podívejte se, jaké kombinace vyzdvihnou chuť grilovaného masa či zeleniny.


1. Marináda s černým pivem

Ingredience 

(na ochucení 1 kg masa)

20 g hladké mouky
100 g hořčice
0,5 l černého piva
30 g čerstvého zázvoru
10 g kari koření
2 g drceného pepře
4 pomeranče
10 g čerstvé máty

Postup

Šťávu z pomerančů smícháme s černým pivem, nastrouhaným čerstvým zázvorem, pepřem, solí, kari kořením, hořčicí a nadrobno nasekanou mátou. Vše vyšleháme a promícháme s masem.

Marinování masa

Jak dlouho maso marinovat?

Maso vložíme do marinády minimálně na dvě hodiny. Čím déle bude v nálevu, tím více absorbuje chuť marinády – v ideálním případě ho můžete nakládat i 24 hodin.

2. Marináda s citronem a bylinkami

Ingredience 

(na ochucení 1 kg masa)

4 citrony
1 l vody
20 g soli
20 g česneku
5 g rozmarýnu
5 g tymiánu
2 g drceného pepře
Marináda s citronem

Postup

Šťávu z citronů smícháme s vodou, přidáme sůl, drcený pepř, utřený (prolisovaný) česnek, najemno nasekané bylinky a vše promícháme.

Náš tip

Pokud doma nemáte čerstvé citrony, můžete je nahradit citronovou šťávou nebo limetkami.

3. Chipotle marináda

Ingredience 

(na ochucení 1 kg masa či zeleniny)

2 dcl slunečnicového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
1 plechovka chilli chipotle (120 g)
1 lžíce hnědého cukru
3 špetky soli
1 panák whiskey
½ citronu

Postup

Máte rádi pikantní omáčky? Zkuste tuhle chipotle marinádu. Stačí smíchat dva decilitry slunečnicového oleje a dvě lžíce dijonské hořčice. Přidejte jednu plechovku chilli chipotle a jednu lžíci hnědého cukru, který marinádě dodá jemně nasládlou chuť. Dochuťte třemi špetkami soli a šťávou z půlky citronu. Nakonec přilijte do směsi panáka whiskey a můžete začít marinovat.

Chipotle marináda

Náš tip

Chipotle omáčkou můžete namarinovat např. vepřová žebra z Řeznictví Globus. Přesný postup, jak si žebra připravit, najdete v receptu Petra Židka.

4. Pepřovo-křenová marináda

Ingredience 

(na ochucení 1 kg masa)

1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
1 lžíce naloženého zeleného pepře
1 lžíce drceného červeného pepře
1 stroužek drceného česneku
2 lžíce čerstvě strouhaného křenu (lze použít i Krenex)
1 lžička mořské soli
3 lžíce olivového oleje
Strouhaný křen

Postup

Díky křenu získá marinádované maso specifický říz – abyste ho docílili, stačí sehnat kvalitní a čerstvý křen a pak ho nastrouhat asi dvě lžíce. Přidejte k němu lžíci nasekaného naloženého zeleného pepře, lžíci drceného červeného pepře a nadrcený stroužek česneku a vzniknou směs už smíchejte s mořskou solí a olivovým olejem. Perfektní marináda na maso je hotová.

Náš tip:

Tato marináda se perfektní hodí k hovězímu vysokému roštěnci bez kosti, který koupíte i u nás v Řeznictví Globus.

Olivový olej

Olivový olej a nakládání

Olivový olej je skvělý přírodní konzervant, a proto je perfektní k nakládání zeleniny, hub, sýrů i dalších surovin. Využijete ho i při běžném vaření nebo do salátů či těstovin. Preferujte spíše extra panenský olej. Pokud v něm pár dní necháte vylouhovat například chilli nebo česnek, vytvoříte rovněž výrazný základ pro zálivky a marinády. Ochucený olej můžete jíst také jen tak s čerstvou bagetou.

5. Hořčičná marináda

Ingredience 

(na ochucení 1 kg masa či zeleniny)

150 ml panenského oleje
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce medu
50 ml jablečné šťávy
 lžička čerstvého tymiánu
špetka soli
špetka pepře
Hořčičná marináda

Postup

Tradiční marináda, která si skvěle rozumí jak s masem, tak i tofu nebo zeleninou. Snadno ji připravíte smícháním 150 ml olivového oleje, dvou lžic dijonské hořčice, dvou lžic medu, 50 ml jablečné šťávy a lžičky čerstvého tymiánu. Na závěr jen dosolíte a dopepříte.

Dijonská hořčice

Dijonská hořčice pochází z města Dijon, které leží v Burgundsku, oblasti na východě Francie. Přidává se do ní nejen hořčičné semínko, ale také řada dalších ingrediencí, které se můžou lišit recept od receptu. Patří mezi ně bílé víno, ocet, směs koření (populární je zejména estragon) či mošt z grapefruitu. Dijonskou hořčici charakterizuje světle žlutá barva, krémová konzistence a ostrá, jemně pálivá chuť.

Všechny výše uvedené marinády chutnají perfektně ve spojení s naším kvalitním masem z Řeznictví Globus. Pro perfektní grilovačku nezapomeňte ani čerstvé pečivo od pekařů z Pekařství Globus.

Pokud by se vám hodila ještě trocha inspirace, které speciality na grilu připravit, můžete si přečíst některý z našich dalších článků o grilování, například jaké druhy propečení a steaků rozlišujeme nebo jak steaky správně připravit. Za prohlédnutí stojí i naše grilovací recepty.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky

Mohlo by vás také zajímat