Jak se připravit na chřestovou sezónu?

19.04.2021 | 7 minut čtení

Bílý, zelený, nebo fialový? Ať už sáhnete po jakémkoliv druhu, buďte si jistí, že dopřejete svému tělu vitamínovou bombu, ale zároveň si i pochutnáte. Chřest má totiž v kuchyni široké využití. Můžete ho uvařit, smažit, grilovat a jíst i za syrova. Jak vybrat ten nejlepší chřest a správně ho připravit?

Chřest neboli také špargl – pochoutka, která obsahuje málo kalorií, zato je přímo nabitá vitamíny, minerály a antioxidanty. Tato zelenina představuje například bohatý zdroj vitamínů A, C, K nebo kyseliny listové, důležité látky pro budoucí maminky. Chřest pomáhá zlepšovat trávení, snižovat krevní tlak a riziko onemocnění srdce či diabetu. Působí také jako afrodiziakum. A kdy chutná chřest nejlépe? Přímo po sklizni. Chřestová sezóna začíná v polovině dubna a pokračuje až do června. Při nákupu ale buďte obezřetní a vybírejte pečlivě.

Jak poznáte čerstvý chřest?

  • Hlavičky chřestu by měly být uzavřené a pevné.
  • Bílý chřest by měl být křehký a neohebný. Zelený chřest by měl mít sice pevnou strukturu, ale lze ho na rozdíl od bílé odrůdy trochu ohnout.
  • Když se výhonky ve svazku o sebe třou, měli byste slyšet jemné vrzání.
  • Chřest by neměl být na povrchu zvrásněný, mít nažloutlý až nahnědlý odstín či nahnilé výhonky.
  • Čerstvý chřest má slabou, ale příjemnou vůni. Pokud zapáchá, raději ho nekupujte.

Náš tip:

Nestíháte chřest hned zkonzumovat? Zabalte ho do vlhké utěrky a vložte do ledničky na nejchladnější místo. Takto ho můžete uchovávat několik dní.

Druhy chřestu

Bílý chřest

Při pěstování je přihrnován zeminou a chráněn fólií před světlem. Proto se k výhonkům nedostane slunce a chřest si uchovává bílou barvu. Má jemnější chuť, ale zase silnější slupku, kvůli které se musí při zpracování téměř celý oloupat.

Zelený chřest

Na rozdíl od chřestu bílého se jeho výhonky nezakrývají. Díky sluníčku zde pak probíhá fotosyntéza a rostlina tak získává zelené zabarvení. Zelený chřest je chuťově výraznější, slupku má ale zase jemnější, proto už není třeba ho celý loupat.

Fialový chřest

Vedle tradičního bílého a zeleného chřestu narazíte i na tuto fialovou odrůdu, za jejímž odstínem stojí přírodní barvivo antokyan. Vyniká nahořklou chutí.

Příprava chřestu

Nejdříve chřest pečlivě očistěte a odstraňte dřevnaté konce – zhruba 2–3 centimetry. Tyto zbytky lze později použít třeba do vývaru. Bílý chřest až na hlavičku oloupejte celý. U zeleného ořízněte jen větší výrůstky, hlavičku opět nechejte. Poté jednotlivé výhonky seřízněte na stejnou délku a svažte provázkem nebo gumičkou, aby se během vaření nepolámaly. Chřest pak vařte ve vroucí osolené vodě s kapkou citronu, přidat můžete i trochu cukru a másla. Zelenému chřestu stačí 2–5 minut, bílý je potřeba nechat v hrnci o trochu déle – okolo 5–8 minut. Nezapomeňte také vložit svazek do hrnce hlavičkami nahoru, jsou totiž křehčí a při vaření by se hned rozvařily.

Pokud máte v plánu sníst chřest rovnou po uvaření, dejte ho do mísy se studenou vodou a rozvažte svazek. Zastaví se tak proces vaření a chřest si ještě zachová svou křupavost. Poté výhonky vyjměte, usušte a uložte do ledničky.

Chřest také připravíte na grilu, orestujete na pánvi na olivovém oleji, upečete v troubě nebo podusíte v páře. Zeleninu si nachystejte obdobně jako před vařením – očistěte chřest, odstraňte konce, bílý oloupejte a u zeleného ořízněte výrůstky po stranách.

Jak kombinovat chřest

Chřest můžete podávat samostatně jako přílohu, kombinovat ho s masem či vejci, přidat do salátu, uvařit z něj polévku nebo omáčku. Nebojte se ani spojení chřestu a sladkých chutí, hodí se totiž i do štrúdlu nebo koláče. A kde hledat inspiraci při vaření? Inspirujte se třeba recepty od Petra Židka – ochutnat můžete krémovou polévku ze zeleného chřestu s pistáciemi a jahodami nebo grilovaný zelený chřest s máslovou omáčkou s liškami.

Český chřest

Chřest má na našem území tradici, počátky jeho pěstování spadají až do 18. století. Postupně si tato pochoutka získala velkou popularitu, v období první republiky se dokonce vyvážela i do Francie. Minulý režim však této zelenině příliš nepřál, označoval ji neprávem za „buržoazní lahůdku“. Na předválečnou tradici se proto navázalo až v 90. letech.

Zdroj: ceskychrest.cz

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky