Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Nevíte, co s cuketami? Poradíme vám!

06.09.2021 | 8 minut čtení
Upečte si naši cuketovou pizzu
nebo bábovku
Nevíte, co s cuketami? Poradíme vám!

Sklidili jste letos hojnou cuketovou úrodu, nebo jste při svých nákupech do košíku přidali pár cuket a teď by se vám hodila trocha inspirace, jak s nimi naložit? Máme pro vás dva super recepty na netradiční cuketová jídla! Navíc jsme si pro vás připravili pár zajímavostí o této oblíbené zelenině a taky několik tipů na její další možné použití v kuchyni.

V masovém měřítku se cuketa, známá také jako cukína, začala v českých domácnostech objevovat v 80. letech. Hlavními důvody, proč se na našem území tak rychle rozšířila, byl tehdejší velmi malý výběr zeleniny, velká úroda cuket a její snadné pěstování, které zvládl i úplný začátečník. Díky své snadné dostupnosti téměř během celého roku si získala své pevné místo v našich jídelníčcích a dodnes patří mezi vyhledávané druhy zeleniny.

Nejlépe chutnají malé až středně velké cukety do délky 25 centimetrů, které bývají rovněž nejkvalitnější. Takovéto cukety není třeba loupat, a navíc bývají křehké a s minimem semen.

Věděli jste, že:

  • K přípravě jídel se používají i cuketové květy? V některých restauracích je podávají často plněné nebo smažené.
  • Nejdelší cuketa, která byla kdy vypěstovaná a je zapsaná i v Guinnessově knize rekordů, měřila 2,52 m?
  • Sklizeň a následná konzumace přezrálých cuket, stejně jako okurek, může být zdraví nebezpečná? Proto se sklízí pouze nepřezrálé a mladé kusy.
  • Hořká a nepříjemná chuť značí přítomnost kukurbitacinu, tedy toxického steroidu, který má za úkol ve volné přírodě cuketu chránit před býložravci právě svou hořkostí? Jeho požití může vyvolat zažívací potíže a při větším množství i závažnější zdravotní komplikace, proto cuketu (ani okurku) nikdy nejezte, pokud chutná hořce.

Vyzkoušejte cuketu naslano i nasladko

Velkou výhodou cukety je, že snadno přejímá chuť ostatních ingrediencí, ačkoliv sama chutná velmi jemně, někdy až krémově. Při její přípravě je proto vhodné použít chuťově výraznější koření, velmi dobře si například rozumí s česnekem.

Recept: Cuketová pizza s mozzarellou

Ingredience

4 menší až střední cukety
2 vejce
4 stroužky česneku
  sůl
  mletý pepř
  oregano
  strouhaný parmezán
  rajčatová omáčka
  mozzarella
  čerstvá bazalka

Postup

  1. Lžičkou soli posypte najemno nastrouhané cukety a nechte asi 10 minut odležet. Poté z nich vymačkejte většinu tekutiny.
  2. Přidejte vejce, česnek, pepř, parmezán a oregano a vše smíchejte. Pokud by bylo těsto příliš husté, můžete ho lehce zředit vymačkanou šťávou z cuket.
  3. Plech si vyložte pečicím papírem a z těsta vytvarujte velké placky tak, aby byly celistvé a pevné.
  4. Pečte při teplotě 200 °C asi 20 min, dokud povrch nezezlátne a nezpevní se.
  5. Na takto upečené placky rozetřete rajčatovou omáčkou, kterou lehce posypte oreganem a česnekem, přidejte plátky mozzarelly a vraťte pizzu na pár minut do trouby, dokud se mozzarella nerozteče.
  6. Na závěr pizzu dochuťte lístky čerstvé bazalky a můžete podávat.

Než se pustíte do vaření, doporučuje se cuketu nechat tzv. vypotit. Stačí ji nakrájet na plátky, posolit a nechat chvíli odležet, dokud se z cukety nevyloučí přebytečná voda.

Nejčastěji se můžete setkat s cuketou upravenou naslano. Grilovaná cuketa, cuketová alternativa bramboráků nebo plněná cuketa jsou již tradiční způsoby přípravy této populární zeleniny. Výborná je také jako náhražka pečiva, těstovin nebo některých těst. Cuketa se však hodí i do sladkých pokrmů, proto ji můžete použít například do moučníků nebo knedlíků.

Recept: Cuketová hrnková bábovka

Ingredience

3/4 hrnku slunečnicového oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku pravého kakaa
2 vejce
1/2 hrnku třtinového cukru
  kůra z citronu
2 hrnky cukety
1 lžička jedlé sody
malá špetka soli
  čokoláda na vaření
  směs ořechů
  olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Nastrouhejte najemno dvě až tři cukety a vymačkejte z nich pomocí cedníku vodu.
  2. Cukr s olejem řádně prošlehejte, přidejte kakao a sůl. Postupně do směsi vmíchejte vejce, kůru z jednoho citronu, mouku a sodu. Pokud máte raději moučníky sladší, přidejte více cukru.
  3. Přimíchejte do těsta nastrouhané cukety a podle potřeby ho zřeďte. Využít k tomu můžete i vymačkanou šťávu z cuket.
  4. Na závěr nahrubo nasekejte čokoládu i ořechy a vmíchejte je do těsta.
  5. Těsto nalijte do předem vymazané a moukou vysypané formy a pečte při teplotě 180 °C asi hodinu.
  6. Po vytažení z trouby nechte bábovku alespoň 15 minut vychladnout ve formě a teprve poté ji vyklopte. Hotovou bábovku můžete ozdobit polevou, čokoládou nebo rovnou podávat.

I když častěji narazíte na recepty doporučující cuketu tepelně upravit, pochutnat si na ní lze rovněž za syrova. Mladá cuketa se například výtečně hodí do zeleninových salátů. Jak je tedy z výše uvedeného patrné, cuketa má opravdu široké využití.

Pomocník při hubnutí i skvělý zdroj živin

Podobně jako okurka je také cuketa až z 93 % tvořena vodou, a proto má velmi nízkou energetickou hodnotu. I přes minimum kalorií v ní však najdeme spoustu prospěšných látek. Obsahuje totiž například vlákninu, která podporuje správnou funkci trávicího systému, karoten a minerální látky jako např. draslík pomáhající z těla vyloučit nadbytečnou vodu a sůl.

Naopak v ní nenajdeme žádný cholesterol a díky velmi nízké hladině sacharidů je vhodná pro diabetiky, nízkosacharidovou dietu a obecně pro každého, kdo se snaží zredukovat svou hmotnost nebo vyznává zdravý životní styl.

V případě cukety sice neexistuje doporučená míra její spotřeby, ale díky jejímu skvělému výživovému složení je perfektním adeptem na pravidelné zařazení do vašeho vyváženého jídelníčku. Obzvlášť s ohledem na pestrou škálu pokrmů, které z ní můžete snadno připravit.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky