Sezóna hub každoročně vrcholí s nástupem podzimu, a tak není divu, že spousty lidí vyráží do svých tajných houbových skrýší pro nové úlovky. Jestliže se vám ale takové místo zatím nepodařilo objevit nebo ve vašem okolí jsou už lesy pečlivě pročesané, můžete se pro svou vlastní houbovou nadílku zastavit v hypermarketu Globus.
V naší nabídce najdete kromě hlívy a žampionů hned v několika odrůdách také pestrý výběr méně tradičních hub. Ochutnat můžete například Jidášovo ucho, které se hojně používá v čínské a japonské kuchyni a výtečně se hodí do polévek nebo rizota.
Další v Česku méně používanou, zato v Asii velmi oblíbenou, je houba shiitake, která je známá svou výraznou, lehce nasládlou chutí. Skvělá je v řadě vegetariánských pokrmů a je často součástí miso polévky. V našich hypermarketech můžete narazit také na houby shimeji, enoki a eryngii, které jsou také velmi populární v asijské kuchyni.
Už jste někdy ochutnali žampiony portobello? Mají jemnou chuť a díky velkému, pevnému klobouku jsou výtečné pro zapékání. Stačí je naplnit masem, zeleninou nebo sýrem a nechat zapéct.
Neméně hodnotný kulinářský zážitek vám přinesou i lišky, které během sezóny také můžete najít v našich chladicích regálech v oddělení Ovoce a zeleniny. Doporučujeme vám z nich například připravit liškovou omáčku nebo krém.
Houby mají v kuchyni opravdu široké využití. Skvěle si rozumí např. s vepřovým nebo hovězím masem, ale uplatníte je také v čistě rostlinné či vegetariánské kuchyni. Lze je smažit, grilovat, vařit i zapékat, ale můžete je také zamrazit nebo usušit a uchovat i na později.
Sušení je jeden ze skvělých způsobů, jak houby uchovávat. Pokud jste nasbírali nebo nakoupili příliš mnoho hub, perfektním řešením, jak zamezit, aby vám nezplesnivěly, je sušička potravin, kterou rovněž koupíte v hypermarketu Globus. Houby jednoduše očistíte, nakrájíte na půlcentimetrové plátky, které vyskládáte na síta a během asi pěti až osmi hodin necháte v sušičce při teplotě 40–50 °C usušit.
Houby jsou dobrým zdrojem bílkovin, obsahují malé množství kalorií, protože jsou převážně tvořeny vodou, a minimum tuku. Naopak v nich najdeme vlákninu a provitamín A, vitamíny B a vitamín D, který se v žádné jiné rostlině nevyskytuje. Naše tělo obohatí i o vápník, draslík, železo a hořčík. Právě díky těmto cenným látkám bychom houby určitě neměli v našem jídelníčku vynechávat.
Smaženice a guláš patří mezi jedny z nejoblíbenějších jídel houbařů. Pokud jste je dosud neochutnali, připravili jsme si pro vás na obě klasické houbové dobroty jednoduchý recept.
400 g | čerstvých hub |
6 | vajec |
máslo | |
2 | cibule |
mletý kmín a sůl dle chuti |
Smaženice je ideální jako rychlá snídaně nebo večeře, která vás skutečně zasytí. Ani s přípravou houbového guláše nebudete mít mnoho práce a za odměnu získáte výtečné jídlo, které doma krásně navodí podzimní atmosféru.
200 g | hub |
1 l | zeleninového vývaru |
2 | cibule |
2 | stroužky česneku |
špetka soli | |
pepř | |
majoránka | |
drcený kmín | |
mletá sladká paprika | |
mleté nové koření | |
olej | |
mouka |
Houby nemusí být ve vašem jídelníčku pouze zásluhou štěstěny. Díky Globusu si na houbách můžete pochutnat kdykoliv na ně dostanete chuť. Proto až příště zajdete do Globusu na nákup, určitě se nezapomeňte zastavit v našem oddělení Ovoce a zeleniny, kde vždy najdete i pestrý výběr čerstvých hub.