3 svačiny (ze zbytků) podle Petry Burianové

09.03.2021 | 50 min.

Zeleninové hranolky

Ingredience

Na hranolky:

dýně
mrkev
brambory
paprika různobarevná
celer
červená řepa
olej
směs koření na pečené brambory

Na dip:

1 zakysaná smetana
2 stroužky česneku
sůl, pepř

Postup

  1. Nejdříve očistěte zeleninu a nakrájejte ji na pravidelné hranolky. Pak je rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Ale než na něj dáte hranolky z celeru, nejdříve je ještě vařte 3–4 minuty ve vroucí vodě. Poté je sceďte a přidejte na plech k ostatní zelenině. Hranolky pak pokapejte olejem a posypte kořením dle chuti. Můžete zvolit například hotovou směs na pečené brambory, výborná je také kombinace rozmarýnu, saturejky, dobromysli, špetky papriky a česneku. Se solí ale ještě chvilku počkejte, hranolky posolte až po upečení.
  2. Připravené hranolky vložte do rozpálené trouby na 220 °C a pečte je 30 minut. Během pečení se do trouby pravidelně dívejte, dle potřeby můžete jednotlivé kusy otočit.
  3. Než budou hranolky hotové, připravte si dip. Smíchejte zakysanou smetanu s česnekem, přidejte trochu soli a pepře. Dip pak podávejte k upečeným hranolkám.

Pomazánka z pečené ryby

Ingredience

filet z pečeného candáta (případně jiná tepelně upravená ryba)
1 cibule
50 g celeru
50 g mrkve
2 lžíce majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
citron
pepř
sůl
pečivo

Postup

  1. Nejdříve očistěte filet z ryby od kostí a natrhejte ho na malé kousky. Poté nakrájejte najemno cibuli a nastrouhejte celer a mrkev, také najemno. Všechny suroviny následně promíchejte, přidejte majonézu a bílý jogurt.
  2. Pak už stačí pomazánku osolit a opepřit dle chuti a rovnou ji namazat na pečivo. Chléb s pomazánkou můžete na závěr ozdobit plátkem citronu nebo zelenou natí petrželky.
    3 svačiny (ze zbytků) podle Petry Burianové

Kefírová buchta

Ingredience

Na těsto:

300 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
500 ml kefíru
2 lžičky sody
2 lžíce kakaa
1 celé vejce
1 dcl oleje

Na polevu:

140 g cukru moučka
80 g rozpuštěného másla
2 lžičky kakaa
2 lžičky rumu

Na dokončení:

kakaové niby (drcené pražené kakaové boby)

Postup

  1. 1. Všechny ingredience na těsto dejte do jedné mísy a suroviny krátce šlehejte. Stačit by měly tři minuty. Poté si připravte plech, vymažte ho tukem a posypejte hrubou moukou. Na plech pak vylejte těsto, rozetřete ho a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C po dobu 30 minut.
  2. 2. Než se těsto upeče, pusťte se do přípravy polevy. Na velmi mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte kakao, cukr a rum. Z ingrediencí vymíchejte hladkou polevu, kterou pak natřete na horkou buchtu. Pokud budete chtít ještě zvýraznit hořkou chuť kakaa, můžete buchtu na závěr posypat kakaovými niby.
    3 svačiny (ze zbytků) podle Petry Burianové

Kategorie:

Bez masa

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky