Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Tři svačinky ze Zdravého světa od Josefa Maršálka

09.09.2021 | 6 minut čtení
Perfektní do školy i do práce Tři svačinky ze Zdravého světa od Josefa Maršálka

Přemýšlíte, čím vašim školákům zpestřit svačinu? Josef Maršálek si pro vás připravit tři jednoduché recepty na netradiční svačinky, které dětem zachutnají, dodají jim spoustu kvalitních živin a zasytí je až do oběda. Navíc jsou všechny bez lepku a laktózy a přibalit si je s sebou do práce můžete i vy.

Pokud se vám klasické obložené pečivo již omrzelo, určitě vyzkoušejte některý z našich receptů od Josefa Maršálka. Sušenky, lavash i fazolové kostky snadno připravíte do půl hodiny a díky více porcím si na nich může pochutnat celá rodina.

Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou

veganské, bez lepku a bez laktózy

počet kusů: 16

doba přípravy: 30 min.

Ingredience

250 g doměkka uvařené a okapané cizrny
250 g arašídového másla (nejméně 90 % arašídů)
100 g hořké čokolády (60 % a více kakaových součástí) 
70 g javorového sirupu
20 g kokosového cukru
2 g skořice
2 g soli
2 g jedlé sody

Postup

  1. Cizrnu rozmixujeme nahrubo, přidáme javorový sirup a vymixujeme do hladké kaše. Přidáme arašídové máslo, kokosový cukr, skořici, sůl a jedlou sodu. Dobře zamícháme a úplně nakonec vmícháme na kousky nasekanou hořkou čokoládu.
  2. Z hmoty děláme kuličky o hmotnosti asi 40 g (můžeme si přitom ruce namáčet ve studené vodě, hmota se pak nelepí), dáváme na plech s papírem na pečení a lehce je splácneme.
  3. Pečeme při 160 °C asi 20 až 25 min. dozlatova. Po dopečení je necháme na plechu zcela vychladnout.

Tip:

Je důležité, aby arašídové máslo mělo ve složení nejméně 90 % arašídů. Pokud má méně, při přípravě těsta přidáme do hmoty ještě 20 g cizrnové mouky.

Semínkový lavash s čočkovým humusem

bez lepku a bez laktózy

počet kusů: 12

doba přípravy: 30 min.

Ingredience

Na lavash:

250 g hladké pohankové mouky
160 g vlažné vody
20 g olivového oleje
50 g semínek (slunečnice, sezam, len, dýně, kmín)
2 g soli

Na hummus:

250 g doměkka uvařené a okapané čočky
20 g olivového oleje
40 g arašídového másla
10 g citronové šťávy
5 g sladké mleté papriky
1 malý stroužek česneku
sůl podle chuti

Na dokončení:

200 g šunky nejvyšší jakosti
naklíčená luštěnina
rajčata

Postup

  1. Na lavash v míse smícháme mouku, semínka a sůl, poté přidáme olej s vodou a vypracujeme těsto. Je lehce lepivé, ale s tím si nelámeme hlavu. Těsto rozválíme mezi dvěma archy pečicího papíru na tenkou placku o síle 1–2 mm, pomocí rádla na pizzu zarovnáme okraje a obdélníkový plát nařežeme na 12 stejných dílů. Pečeme při 180 °C 25–30 min. dozlatova. Necháme vychladnout.
  2. Do mixéru navážíme odkapanou uvařenou čočku, přidáme arašídové máslo, malý stroužek česneku, citronovou šťávu a jednu až dvě lžičky studené vody. Přidáme koření a sůl a umixujeme dohladka.
  3. Pomazánku dáme do vzduchotěsné uzavíratelné dózy. Skladujeme v lednici. Dobře vychlazenou pomazánku mažeme na opečené plátky lavashe, dekorujeme šunkou, klíčky, rajčaty a můžeme pokapat olivovým olejem.

Tip:

Místo arašídového másla můžeme také použít sezamové tahini, stačí však poloviční množství.

Fazolová kostka s čokoládou a vlašskými ořechy

veganské, bez lepku a bez laktózy

malý pekáček o rozměru 20 × 30 cm

doba přípravy: 30 min.

Ingredience

250 g doměkka uvařených červených nebo černých fazolí
100 g kvalitní hořké čokolády
60 g kokosového oleje
70 g javorového sirupu
25 g kokosového cukru
30 g kakaa
100 g vlašských ořechů
10 g vanilkové esence
2 g soli
1 g jedlé sody
1 g skořice

Na dokončení:

50 g vlašských ořechů

Postup

  1. Fazole rozmixujeme nahrubo, přidáme javorový sirup a vymixujeme do hladké nadýchané pasty. Poté přidáme kakao, kokosový cukr, vanilkovou esenci, sůl, skořici a jedlou sodu a zamícháme. Nakonec přidáme rozpuštěnou čokoládu s kokosovým olejem a vlašské ořechy.
  2. Hmotu ihned rozetřeme do pekáčku o velikosti 20 × 30 cm, který jsme předem vyložili papírem na pečení. Povrch hustě posypeme vlašskými ořechy. Při 170 °C pečeme 25–30 min.
  3. Před vlastním krájením necháme korpus řádně vychladnout, nejlépe krájíme po důkladném vychladnutí v lednici. Před podáváním můžeme poprášit kakaem.

Tip:

Nešetřete na kvalitě čokolády, čím více procent kakaových součástí bude mít, tím pevnější bude upečený dezert. Pro ještě větší a také hutnější chuťový zážitek můžeme do hmoty přidat 20 g cizrnové či fazolové mouky.

Už se vám sbíhají sliny? Tak vyrazte na nákup do hypermarketu Globus, kde veškeré uvedené suroviny snadno nakoupíte. Spoustu z nich najdete přímo v oddělení našeho Zdravého světa.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky