Vznik Československa patří mezi nejvýznamnější milníky naší historie. A přestože od 28. září roku 1918 uplynulo více jak sto let a oba spojené národy se na konci 20. století nakonec rozdělily, stále má smysl si tento důležitý okamžik připomínat, a to například ochutnávkou dobové gastronomie. Vydejte se společně s námi na malý výlet za prvorepublikovými delikatesami.
Když jsme v roce 2018 slavili sto let od vzniku Československa, naši cukráři si pro toto jedinečné výročí připravili speciální dort vlašský ořech, který byl vyroben podle prvorepublikové receptury a dodnes si na něm můžete pochutnat v našem Café Globus.
Stylové pohoštění nejen na oslavu osmadvacátého října vykouzlíte také s naší exkluzivní edicí Česká tradice, která ctí poctivé české pekařské a cukrářské řemeslo a vychází z prvorepublikových receptur. Najdete v ní stálice českého pečení jako jsou koláče, buchty, bábovky nebo štrúdly, které se v našich domácnostech pečou po celé generace. Pojďme si jednotlivé druhy trochu představit.
Když se doma rozvoní čerstvě upečené buchty, jen málokomu se nesbíhají sliny. Toto sladké pečivo k naší zemi neodmyslitelně patří, a tak není divu, že se stalo oblíbeným motivem i v českých pohádkách. Jen si vzpomeňte, kolik hrdinů si na svou výpravu bralo do uzlíku pytel plný čerstvě upečených buchet.
Když dostanete chuť na poctivé, pohádkově nadýchané buchty, už nemusíte utíkat do kuchyně. Pekaři z Globusu je pro vás vyrábějí přímo v naší pekárně ze zadělávaného kynutého těsta a každou buchtu ručně plní tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní se švestkami.
Na kterém koláči by si mohl pochutnat i sám pan král? Tak to je určitě náš královský koláč, který by svou dokonale vyladěnou chutí nadchl i ten nejzhýčkanější a nejmlsnější jazýček. Jeho základem tvoří kynuté těsto, které naši pekaři následně zdobí jablečnou, tvarohovo-švestkovou nebo makovo-švestkovou náplní.
Jedním z typických prvorepublikových moučníků, který se dodnes těší velké oblibě, je bezesporu bábovka. Vždyť kdo by odolal kousku voňavé, cukrem poprášené bábovky? V Globusu ji pečeme z kvalitních surovin a základ jejího těsta tvoří vejce, cukr a mouka. Vybrat si můžete hned ze dvou variant, a to tvarohové a šlehačkovo-mramorové.
I když se jedná o moučník pocházející z Rakouska nebo dokonce tureckého Cařihradu (dnešního Istanbulu), u nás se štrúdl tak zabydlel, že ho mnozí považují za náš národní poklad.
Ať už se tato pochoutka zrodila kdekoliv, nic nemění na tom, že patří mezi nejoblíbenější moučníky. U nás v Globusu ho vyrábíme ručně z tradičního listového těsta a plníme ho jablky od českých farmářů, tvarohem od českých dodavatelů nebo mákem z českých polí.
Náš štrúdl má tedy skutečně český původ; ostatně jako všechny výrobky z edice Česká tradice, které se taktéž vyrábějí výhradně z kvalitních českých surovin.
Pokud byste si na státní svátek rádi připravili něco opravdu speciálního a máte chuť se sami pustit do pečení, vyzkoušet můžete recept na jedinečný Masarykův dort, který si pro vás připravil oblíbený pekař a cukrář Josef Maršálek.
budete potřebovat: dortovou formu o průměru 20 cm (na 8 porcí)
doba přípravy: 1 hod.
4 | vejce o velikosti M |
120 g | cukru krupice |
120 g | mandlové mouky |
140 g | nastrouhaného jablka |
30 g | kakaa |
6 g | prášku do pečiva |
2 g | soli |
1 g | skořice |
1 g | mletého hřebíčku |
100 g | hořké čokolády |
100 g | smetany ke šlehání 33% |
1 | jablko |
20 g | cukru moučka |
50 g | mléčné čokolády |
60 g | domácího džemu či marmelády |
250 g | smetany ke šlehání 33% |
10 g | vanilkového cukru |
Prožijte letos osmadvacátý říjen jinak než jako den volna navíc. Zapátrejte v rodinné historii a zkuste si připomenout, jak se vašim předkům za první republiky žilo.
Ducha první republiky můžete snadno nasát z dobových dokumentů, románů nebo filmů pro pamětníky. Za prolistování stojí také naučné knihy, díky kterým se můžete podívat, jak vypadala tehdejší móda, gastronomie nebo architektura. Žijete poblíž hlavního města? Některé z nejznámějších prvorepublikových staveb si můžete prohlédnout při procházce Prahou.
Pokud tyto chvíle doplníte ještě některým z našich moučníků z Poctivé výroby Globus, o to autentičtější atmosféru si doma vytvoříte. Koupit si je můžete v našem Café Globus nebo uvnitř hypermarketu v oddělení Pekařství.