Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Oslavte vznik Československa po gurmánsku

20.10.2022 | 5 minut čtení
Prvorepubliková hostina z Poctivé výroby Globus Oslavte vznik Československa po gurmánsku
Které výrobky vás na chvíli přenesou do první republiky:

Vznik Československa patří mezi nejvýznamnější milníky naší historie. A přestože od 28. září roku 1918 uplynulo více jak sto let a oba spojené národy se na konci 20. století nakonec rozdělily, stále má smysl si tento důležitý okamžik připomínat, a to například ochutnávkou dobové gastronomie. Vydejte se společně s námi na malý výlet za prvorepublikovými delikatesami.


Vlašský dort jako od prababičky

Když jsme v roce 2018 slavili sto let od vzniku Československa, naši cukráři si pro toto jedinečné výročí připravili speciální dort vlašský ořech, který byl vyroben podle prvorepublikové receptury a dodnes si na něm můžete pochutnat v našem Café Globus.

Dort Vlašský ořech

Edice Česká tradice aneb takhle chutnala první republika

Stylové pohoštění nejen na oslavu osmadvacátého října vykouzlíte také s naší exkluzivní edicí Česká tradice, která ctí poctivé české pekařské a cukrářské řemeslo a vychází z prvorepublikových receptur. Najdete v ní stálice českého pečení jako jsou koláče, buchty, bábovky nebo štrúdly, které se v našich domácnostech pečou po celé generace. Pojďme si jednotlivé druhy trochu představit.


Oslavte vznik Československa s edicí Česká tradice

Pohádkově nadýchané buchty

Když se doma rozvoní čerstvě upečené buchty, jen málokomu se nesbíhají sliny. Toto sladké pečivo k naší zemi neodmyslitelně patří, a tak není divu, že se stalo oblíbeným motivem i v českých pohádkách. Jen si vzpomeňte, kolik hrdinů si na svou výpravu bralo do uzlíku pytel plný čerstvě upečených buchet.

Když dostanete chuť na poctivé, pohádkově nadýchané buchty, už nemusíte utíkat do kuchyně. Pekaři z Globusu je pro vás vyrábějí přímo v naší pekárně ze zadělávaného kynutého těstakaždou buchtu ručně plní tvarohovou, povidlovou nebo makovou náplní se švestkami.

Buchty z edice Česká tradice

Koláč hodný králů

Na kterém koláči by si mohl pochutnat i sám pan král? Tak to je určitě náš královský koláč, který by svou dokonale vyladěnou chutí nadchl i ten nejzhýčkanější a nejmlsnější jazýček. Jeho základem tvoří kynuté těsto, které naši pekaři následně zdobí jablečnou, tvarohovo-švestkovou nebo makovo-švestkovou náplní.

Královský koláč

Nestárnoucí bábovka

Jedním z typických prvorepublikových moučníků, který se dodnes těší velké oblibě, je bezesporu bábovka. Vždyť kdo by odolal kousku voňavé, cukrem poprášené bábovky? V Globusu ji pečeme z kvalitních surovin a základ jejího těsta tvoří vejce, cukr a mouka. Vybrat si můžete hned ze dvou variant, a to tvarohové a šlehačkovo-mramorové.

Bábovky z edice Česká tradice

Zdomácnělý štrúdl

I když se jedná o moučník pocházející z Rakouska nebo dokonce tureckého Cařihradu (dnešního Istanbulu), u nás se štrúdl tak zabydlel, že ho mnozí považují za náš národní poklad.

Ať už se tato pochoutka zrodila kdekoliv, nic nemění na tom, že patří mezi nejoblíbenější moučníky. U nás v Globusu ho vyrábíme ručně z tradičního listového těsta a plníme ho jablky od českých farmářů, tvarohem od českých dodavatelů nebo mákem z českých polí.

Náš štrúdl má tedy skutečně český původ; ostatně jako všechny výrobky z edice Česká tradice, které se taktéž vyrábějí výhradně z kvalitních českých surovin.

Štrúdl z edice Česká tradice

Pokud byste si na státní svátek rádi připravili něco opravdu speciálního a máte chuť se sami pustit do pečení, vyzkoušet můžete recept na jedinečný Masarykův dort, který si pro vás připravil oblíbený pekař a cukrář Josef Maršálek.

Masarykův dort

Recept: Masarykův dort

budete potřebovat: dortovou formu o průměru 20 cm (na 8 porcí)

doba přípravy: 1 hod.

Ingredience

Těsto:

4 vejce o velikosti M
120 g cukru krupice
120 g mandlové mouky
140 g nastrouhaného jablka
30 g kakaa
6 g prášku do pečiva
2 g soli
1 g skořice
1 g mletého hřebíčku

Na polevu:

100 g hořké čokolády
100 g smetany ke šlehání 33%

Sušená jablka:

1 jablko
20 g cukru moučka

Na dokončení:

50 g mléčné čokolády
60 g domácího džemu či marmelády
250 g smetany ke šlehání 33%
10 g vanilkového cukru

Postup

  1. Do mísy navážíme cukr, mandlovou mouku, kakao, sůl, skořici, hřebíček a prášek do pečiva, Vše zamícháme, přidáme nastrouhané jablko a vejce a umícháme do hladké hmoty bez hrudek.
  2. Hmotu nalijeme do papírem vyložené dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 až 40 min. Zkusíme špejlí, zda je korpus upečený. Necháme ho vychladnout ve formě na mřížce. Poté ho opatrně vyjmeme z formy, přeneseme na talíř a potřeme domácí zavařeninou. Dáme do lednice vychladit.
  3. Celé jablko nakrájíme na velmi tenké plátky o síle 1 až 2 mm, naskládáme je na plech s papírem na pečení a posypeme moučkovým cukrem. Dáme do vyhřáté trouby na 100 °C a pečeme asi 1 hod. dokřupava.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Vařící smetanou zalijeme rozlámanou čokoládu a pomocí metličky rozmícháme dohladka. Tuto polevu použijeme až po zhoustnutí, když dosáhne teploty asi 35 až 40 °C. Nalijeme ji doprostřed vychladlého základu a rozetřeme směrem do stran. Opět necháme v lednici ztuhnout. Z rozpuštěné mléčné čokolády můžeme na dortu udělat ozdobné přestříkání.
  5. Dort dozdobíme dotuha ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem a plátky sušených jablek.
Masarykův dort

Prožijte letos osmadvacátý říjen jinak než jako den volna navíc. Zapátrejte v rodinné historii a zkuste si připomenout, jak se vašim předkům za první republiky žilo


Náš tip

Ducha první republiky můžete snadno nasát z dobových dokumentů, románů nebo filmů pro pamětníky. Za prolistování stojí také naučné knihy, díky kterým se můžete podívat, jak vypadala tehdejší móda, gastronomie nebo architektura. Žijete poblíž hlavního města? Některé z nejznámějších prvorepublikových staveb si můžete prohlédnout při procházce Prahou.

Pokud tyto chvíle doplníte ještě některým z našich moučníků z Poctivé výroby Globus, o to autentičtější atmosféru si doma vytvoříte. Koupit si je můžete v našem Café Globus nebo uvnitř hypermarketu v oddělení Pekařství.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky