Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Pro Sacher nemusíte jezdit až do Vídně

22.11.2021 | 5 minut čtení
Pořídíte ho i v Globusu Pro Sacher nemusíte jezdit až do Vídně

Jestliže jste už někdy v životě ochutnali pravý, světově proslulý dort Sacher, který patří k jedněm z nejznámějších symbolů Vídně, tak jistě víte, že se jedná o opravdu jedinečný dezert s velmi specifickou chutí. Abyste kousek tohoto čokoládového dortu s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou mohli vychutnat, však nemusíte jezdit do Vídně. Koupíte ho i u nás v Globusu.

Recepturu na výrobu Sacheru jsme získali přímo od cukrářů z Vídně, kde jsme byli na semináři. Z Vídně dovážíme také veškeré základní suroviny, které pro výrobu dortu potřebujeme.

Jak vznikl slavný Sacherův dort?

Příběh tohoto slavného dortu se začal psát v roce 1832 ve Vídni, kdy šestnáctiletý cukrářský učen Franz Sacher pro hosty večírku knížete Metternicha vyrobil jedinečný čokoládový dort s meruňkovým džemem a čokoládovou polevou. Sacherův dort všechny okamžitě uchválit a Franzovi přinesl velký úspěch. Se svým dortem nadchl milovníky sladkého i v Budapešti, Bratislavě a u carského dvora v Petrohradě, kam se vydal na zkušenou. Po návratu do Vídně si se svou ženou Rosou otevřel vlastní cukrárnu. Dnes si originální Sacher můžete vychutnat v Hotelu Sacher Wien, kde se prodává s typickou čokoládovou pečetí.

Jak se dort Sacher vyrábí

Výroba Sacheru je velmi náročná a vyžaduje přesné dodržování stanoveného výrobního postupu – od nahřívání čokolády a džemu až po speciální vymíchávání těsta. Avšak právě díky pečlivě vybraným, kvalitním surovinám a do posledního detailu dodrženého výrobního postupu má Sacher z Globusu perfektní chuť nerozeznatelnou od originálního dortu upečeného ve Vídni.

Čokoládové dortové korpusy se nechávají po upečení do druhého dne uležet a teprve poté se plní meruňkovým džemem obsahujícím minimálně 45 % meruněk a žádné náhražky. Dle tradičního postupu je korpus uprostřed promazán jednou vrstvou džemu, kterým je také potáhnout po celém obvodu ještě před nanesením čokoládové polevy.

Uměním je i vytvořit perfektní polevu, která obsahuje 100 % kakaa a musí mít určitou plastičnost zaručující, že se při nakrojení nebude lámat. Velmi specifická pravidla platí i pro korpus, dort nesmí být vysušený, ale naopak musí zůstat krásně vláčný.

Dali byste si po přečtení tohoto článku kousek Sacheru? Dopřát si ho můžete v našem Café Globus například s Vídeňskou kávou, nebo si kupte rovnou celý dort uvnitř hypermarketu Globus u oddělení Pekařství, kde na vás čeká hned ve dvou velikostech.

Tip

Od 25. listopadu do 1. prosince probíhá v Globusu Sacher týden, kdy si tuto legendu mezi dorty můžete dopřát hned ve třech speciálních akcích! Na výběr máte z 25% slevy na malé i velké balené dorty Sacher prodávané uvnitř hypermarketu, cenově výhodného menu kousku Sacher dortu s Vídeňskou kávou a z akce 2+1 zdarma, kdy při nákupu dvou kousků Sacher dortu v Café Globus dostanete ještě jeden kus jako dárek.

Dejte si kousek Sacheru v našem Café Globus a už po prvním soustu pochopíte, díky čemu získal tento čokoládový dort věhlas po celém světě.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky