Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Rajčatový Tarte Tatin

20.09.2022 | 60 min.

Ingredience

Těsto:

180 g hladké mouky
100 g másla
30 g strouhaného parmazánu
35 ml studené vody
3 g soli
hrubě mletý pepř

Balzamikový karamel:

20 g třtinového cukru
20 g medu
15 ml olivového oleje
35 ml balzamikového octu

Na dokončení:

1 kg masitějších rajčat
  několik stroužků česneku
tymián
maldonská mořská sůl

Postup

  1. Na těsto do mísy navážíme mouku, studené máslo, sůl, pepř, strouhaný parmazán a vypracujeme drobenku. Přidáme ledovou vodu a velmi krátce zamícháme, dokud směs nevytvoří pevné těsto. To necháme v chladu asi 10 min. odpočinout.
    Rajčatový Tart Tatin
  2. Do pánve dáme cukr, med, olej a na mírném ohni necháme směs za občasného míchání zkaramelizovat do tmavší hnědé barvy. Přidáme ocet a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Přivedeme k varu a vaříme do zredukování směsi asi na polovinu. 
    Rajčatový Tart Tatin
  3. No takto připravený karamel skládáme na půlky rozkrájená větší rajčata, menší můžeme nechat bez prokrojení.Na rajčata dáme na velké kousky nasekaný česnek a lístky čerstvého tymiánu.
    Rajčatový Tart Tatin
  4. Těsto rozválíme na pomoučené ploše do kruhu o stejné velikosti, jako je vnější kruh pánve. Těsto přeneseme na rajčata v pánvi a kraje zahneme pod ně směrem dolů. Těsto několikrát propíchneme nožem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme zprudka asi 30 min., než těsto získá zlatavou barvu. Pánev opatrně vyjmeme z trouby a slijeme přebytečnou vodu z rajčat.
    Rajčatový Tart Tatin
  5. Ihned tarte tatin obrátíme na velký servírovací talíř. Před podáváním zakápneme olivovým olejem, posypeme krystalky mořské soli a můžeme dozdobit bazalkou.
    Rajčatový Tart Tatin

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky

Mohlo by vám taky chutnat