Během trávení tělo produkuje i teplo. V procesu nazývaném termogeneze se přibližně 10 % energetické hodnoty z potravin přemění na tepelnou energii. U některých potravin to platí víc než u jiných. Když se v zimě cítíte unavení a bez energie, zkuste ingredience, které pomohou nastartovat váš metabolismus a zvýšit tělesnou teplotu. Co víc, nabízejí i pořádnou dávku vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Med umí rozhýbat metabolismus a rychle vám dodá energii. Obsahuje totiž hned několik druhů sacharidů, včetně fruktózy nebo glukózy. Najdete v něm i minerály, vitamíny A, C a B, důležité aminokyseliny nebo antioxidanty. Med si můžete dopřát ráno jako okamžitý zdroj energie, ale i večer, kdy vám zase pomůže usnout. Stimuluje totiž tvorbu melatoninu, hormonu, který zklidňuje organismus před spánkem.
Květový, lipový, lesní… To všechno jsou medy, které můžete vyzkoušet. Hodí se jak na chleba s máslem, tak do čaje. Med je rovněž skvělou ingrediencí pro vaření. Dělejte na něm maso – zkuste recept od Romany z blogu Na skok v kuchyni, případně ho přimíchejte do perníčků. Cukrářka Petra Burianová je peče celoročně, nejen na Vánoce!
Pití kávy vás zahřeje, a to nejen díky tomu, že ji pijete teplou. Káva totiž obsahuje kofein, který stejně jako med stimuluje metabolismus a zvyšuje tělesnou teplotu. Dlouhodobé pití kávy má i jiné pozitivní účinky. Podle některých studií přispívá ke zdravým játrům, může snížit riziko onemocnění Parkinsonovou nemocí a u žen zase pravděpodobnost mozkové příhody. Abyste se vyhnuli rychlému propadu energie krátce po vypití kávy, zkuste ji vypít jen tak bez cukru a mléka. Prudce zvýšenou hladinu cukru v krvi by totiž tělo kompenzovalo rychlým vyplavením inzulinu. Vaše energie by kvůli tomu opět poklesla.
Nemůžete nebo nechcete pít kávu? Zkuste její náhražky. Zahřeje i nápoj ze špaldy, čekanky či bylinek. Spoustu možností objevíte v oddělení Zdravý svět.
První zmínka o používání zázvoru pochází od čínského filozofa Konfucia a je více než dva a půl tisíce let stará. Známý myslitel ve svých spisech zmínil, že zázvor jedl s každým jídlem. Tenhle kořen je známý tím, že napomáhá při trávení a tiší bolesti hlavy. A rovnou vás i zahřeje. Obsahuje totiž látku gingerol, díky které má pálivou chuť a podporuje termogenezi. Pro maximální efekt ho jezte syrový, hodí se ale i k přípravě čaje nebo do asijských jídel.
Nesnesete čerstvý zázvor? Zkuste ten nakládaný. Hodí se skvěle k sushi, můžete ho ale jíst i jen tak samotný. K dostání jsou rovněž sušené zázvorové plátky, nejrůznější šťávy a čaje. Zázvor rovněž podpoří chuť masa – potřete jím třeba kachnu, tak jako to má ráda nejlepší amatérská pekařka v zemi Petra Burianová.
Pokud se vám v zimě špatně prokrvují končetiny, zkuste si dát jídlo s kajenským pepřem. I když by se mohlo zdát, že jde o klasický pepř, nenechte se nachytat: kajenský pepř vzniká z chilli papriček. Obsahuje kapsaicin, látku podporující termogenezi a oběhový systém. Přidává se proto i do hřejivých mastí a náplastí. Podobně jako zázvor přispívá ke zdravému zažívání, působí protizánětlivě, a některé studie dokonce ukazují, že jeho užívání může snížit riziko tvorby žaludečních vředů. Až budete příště dělat vajíčka, zkuste je posypat kromě černého pepře i tím kajenským.
Globus nabízí široký výběr koření z celého světa. Nechybí tu ani kajenský pepř – vybírat můžete hned z několika druhů. Použít ho pak můžete třeba na květák. Zkuste recept podle My Cooking Diary!
Kokosový olej i při pokojové teplotě zůstává pevný, na rozdíl od většiny jiných olejů. Má vysokou koncentraci zdravých tuků, které pořádně zaměstnají váš metabolismus, a díky tomu se brzy dostaví i hřejivý efekt. Kokosový olej se hodí jak na studenou kuchyni, tak i pro vaření, ale jen na mírném až středním plameni. Protože má nižší kouřový bod, při vyšších teplotách se pálí a ztrácí cenné látky. Kromě kuchyně má kokosový olej široké použití i v kosmetice. V zimě je ideální k ošetření mrazem popraskané kůže na rukou nebo vysušených vlasů.
Kokosový olej je univerzální pomocník. Najdete ho v oddělení Zdravý svět, ale i v drogerii Globusu. Můžete si na něm udělat lívance, stejně jako Kačí z My Cooking Diary, ale nanášejte ho i na vlasy a pokožku. Třeba v podobě vyživujícího olejíčku.