Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Jahody – láska na celý život

08.06.2023 | 4 minuty čtení
Proč byste měli jíst jahody pravidelně Jahody – láska na celý život
V článku se dozvíte:

Co by to bylo za léto bez jahod! Nejen, že výborně chutnají, ale mají také příznivý vliv na naše zdraví, protože obsahují spoustu cenných látek. Na to, jak nám jahody prospívají, nebo co si z nich nejen v létě připravit, se podrobněji podíváme v dnešním článku.


Bohatý zdroj vitamínů a dalších potřebných látek

Věděli jste, že se v jahodách nachází více vitamínu C než v citrónech nebo pomerančích? Na 100 g ho totiž mají necelých 60 mg. Najdeme v nich také vitamíny A, B, E a K, flavonoidy a řadu minerálů, např. hořčík, železo, draslík, mangan a vápník.

Nutriční hodnoty jahod

Jahody obsahují i několik kyselin – například listovou, salicylovou, citronovou nebo šťavelovou. Jak možná už z našeho předchozího článku o jarní zelenině víte, kyselina šťavelová váže vápník do sloučeniny šťavelu vápenátého, který způsobuje vznik ledvinových a močových kamenů.

Abyste své tělo o vápník neochuzovali, můžete jahody kombinovatmléčnými výrobky, jako je řecký jogurt nebo šlehačka.


Pomocník při hubnutí

Čím jahody naopak neoplývají, jsou sacharidy, a celkově mají málo kalorií (34 kcal/144 kJ na 100 g), proto jsou skvělým parťákem i pro ty, kteří omezují příjem cukrů a snaží se o redukci hmotnosti.

V boji s nadbytečnými kily pomohou i díky obsaženým antokyanům, které podporují spalování uložených tuků, a vláknině, jež navozuje pocit sytosti. Také mají diuretické schopnosti, tedy pomáhají odvádět z těla přebytečnou vodu.


Lesní vs. zahradní

Jahody rozdělujeme na lesní a zahradní. Oba druhy jsou specifické nejen svou vůní a chutí, ale i velikostí. Drobnější lesní jahody nalezneme růst samovolně v lesích, zatímco výrazně větším zahradním jahodám se dobře daří na prosluněných polích.

Oba druhy můžete pěstovat i na vaší zahrádce a některé odrůdy jahod se skvěle hodí i na balkon nebo terasu.


Další zdravotní benefity jahod

Hubnutí není jediný benefit, který jahody nabízejí. Pomáhají i při řadě různých zdravotních obtížích jako je vysoký krevní tlak nebo chudokrevnost. Měly by snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny.

Lesní jahody

Dále pozitivně ovlivňují zažívání, snižují překyselení žaludku a pomáhají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kamenům. Tím výčet jejich superschopností ještě nekončí. Pokud budete jíst jahody pravidelně, posílíte i své srdce, nervy a imunitu.


Jahody nejsou plody

Věděli jste, že jahody nejsou plodem jahodníku? Jeho skutečnými plody jsou droboučká semínka na jejich povrchu, zatímco jahody jsou z botanického hlediska zdužnatělé květní lůžko.

Podle nedávných průzkumů by jahody měly fungovat i jako možná prevence Alzheimerovy choroby, protože obsahují fisetin chránící mozkové buňky i dráhy, které je spojují.

Prospívají také kůži, očím a vlasům, a dokonce by měly mít protizánětlivé a afrodiziakální účinky.

Jahody nejlépe chutnají čerstvě sklizené

Vhodné jsou i pro těhotné ženy, protože pravidelná konzumace jahod přispívá k prevenci výskytu novorozených vad.


Jahodové hody

Když už víme, jak jahody prospívají našemu zdraví, pojďme se také podívat, jak je zařadit do jídelníčku. Pro zachování maximálního množství živin, vůně i chuti jezte jahody zasyrova, ideálně co nejdříve po sklizni.

Jahody však můžete použít do spousty receptů na lahodné dezerty a další skvělá jídla, a tak by byla škoda alespoň některé z nich nevyzkoušet.

Pokud v brzké době plánuje narozeninou oslavu, máme pro vás hned tři recepty na výborné jahodové dorty.

Prvním z nich je jahodový dort z mandlové mouky podle Josefa Maršálka, ve kterém uplatníte i jahodový džem. Dáváte přednost krémovým dezertům? Tak to vyzkoušejte jahodový šlehačkový dort od Pavla Meduny. A jestliže chcete vizuálně velmi efektní dort, překvapte oslavence nepečenou Charlottou podle Kitchen Affair.

Jahodová Charlotte

A pokud vám ještě nějaké jahody zbyly, můžete je použít na jahodové tiramisu s mátovým tvarohemjahodovou pěnu s malinami nebo nadýchané větrníčky s pečenými jahodami.

Pokud chcete své hosty oslnit něčím méně tradičním, vyzkoušejte například špenátové řezy s jahodami podle Petry Burianové nebo jahodovou terinku s jogurtem od Josefa Maršálka.

Jahody, to jsou také jahodové marmelády, jahodový sorbet nebo tradiční české tvarohové knedlíky s jahodami. A právě na poslední zmíněnou dobrotu jsme si pro vás připravili recept v bezlepkové a nízkosacharidové verzi.

V klasické verzi si je můžete uvařit podle receptu od Petry Burianové. Všechny potřebné ingredience koupíte v našich hypermarketech Globus.


Tvarohové jahodové knedlíky (LC, GF)

Tvarohové jahodové knedlíky

Množství: 10 knedlíků

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny

15 středně velkých čerstvých jahod
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
1-2 vejce
100 g mandlové nebo kokosové mouky
10 g jemně namletého psyllia
30 g smetany ke šlehání
špetka soli
čekankový sirup (dle chuti)

Postup

  1. Vejce s tvarohem a smetanou vyšleháme a přidáme mouku, sůl a psyllium. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici 15 minut odpočinout.
  2. Z těsta vytvoříme placičky, naplníme je jahodami a vytvarujeme z nich kulaté knedlíky.
  3. Knedlíky po jednom vhazujeme do lehce osolené vařící vody a necháme vařit cca 3-5 minut, dokud všechny nevyplavou.
  4. Zbývající jahody rozmixujeme nebo rozmačkáme, osladíme podle chuti čekankovým sirupem a chvíli povaříme.
  5. Takto vzniklým jahodovým přelivem knedlíky přelijeme a ozdobíme podle chuti tvarohem, smetanou nebo rozpuštěným máslem.

Jahody se hodí nejen do sladkých jídel, ale ozvláštní i ta slaná. Velmi originální kombinaci vytvoří například s chřestovou polévkou s pistáciemi.

Jak je vidno, jahody si můžete vychutnat v mnoha lákavých podobách. Proto neváhejte a užijte si tento malý červený zázrak naplno. Sezóna lokálních jahod totiž nikdy není dostatečně dlouhá.

A pokud se během letních měsíců jahod dostatečně nenabažíte, v Globusu je jak v čerstvé, tak i mražené podobě pořídíte téměř po celý rok.

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky