Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

25 let letos slaví i Restaurace Globus

13.08.2021 | 8 minut čtení
Odhalte tajemství naší svíčkové 25 let letos slaví i Restaurace Globus

Završit rodinný nákup v Globusu dobrým obědem či večeří v místní restauraci je pro mnohé z nás již neodmyslitelnou tradicí. Stejně jako vlastní řeznictví a pekařství i restaurace doprovází hypermarket Globus od počátku jeho působení v Česku. A za těch pětadvacet let ušla Restaurace Globus opravdu pořádný kus cesty…

Ostatně, možná si sami ještě vzpomenete na nepříliš velký, zábradlím lemovaný výdejní pult s docela omezenou nabídkou, u kterého se přesto na jídlo stávaly dlouhé fronty. V rozhovoru s Janem Štěchem, vedoucím výroby a prodeje v Restauracích Globus, se společně podíváme, jakými změnami si Restaurace Globus během uplynulého čtvrtstoletí prošly, proč patří mezi nejprodávanější jídla svíčková nebo na jaké novinky se můžeme brzy těšit.

Jak se Restaurace Globus za těch pětadvacet let změnily?

Naše restaurace zažily řadu velkých změn, a to jak vizuálních a výkonnostních, tak i z hlediska sortimentu. Z původně menší služby pro naše zákazníky jsme vybudovali síť plnohodnotných restaurací, které během čtvrtstoletí v některých případech prošly i dvěma nebo dokonce třemi přestavbami, aby odpovídaly aktuálním moderním standardům. Poslední původní Restauraci Globus mohli zákazníci vidět v trmickém hypermarketu u Ústí nad Labem, avšak i ta prošla rekonstrukcí, takže nyní už v žádném našem Globusu prvotní koncept restaurace nepotkáte.

Jakými trendy se řídí současná gastronomie?

Gastronomie v posledních deseti, patnácti letech zažívá velký rozmach, a to hlavně díky zájmu televize a médií. V Globusu se snažíme dělat gastronomii po technologické stránce moderně, ale zároveň se držíme klasické české kuchyně, která je naší prioritou a také našim zákazníkům nejvíc chutná. Podnikáme ale i výlety do mezinárodní kuchyně. Několik let si v Restauraci Globus můžete koupit rovněž bezlepková jídla a vyzkoušet můžete i naše vegetariánské pokrmy.

Lze i českou klasiku dělat moderně?

Tradiční česká kuchyně je postavená na jasně daných pravidlech, se kterými nelze moc hýbat, pokud chceme zachovat její kvalitu. Právě díky tomu, že ji děláme poctivě, se k nám zákazníci na českou kuchyni rádi vracejí. Aktuální gastronomické trendy se u nás spíše projevují u mezinárodních nebo bezmasých jídel, kde máme více prostoru si s nimi pohrát.

Kvůli pandemii se spousta lidí naučila jíst více doma. Mohou zákazníci ochutnat jídlo od vašich kuchařů, i když si ho nedají přímo v restauraci?

Ano, mohou, a navíc mají hned několik možností. Pokud zrovna nakupují v hypermarketu Globus, doporučuji jim zastavit se v oddělení Snadného vaření. Během pandemie jsme v něm rozšířili nabídku našich polotovarů o hotová jídla, která stačí jen ohřát. Nebo se mohou zastavit přímo v naší restauraci a oběd či večeři si nechat zabalit s sebou. A jestliže zrovna nemají cestu do Globusu, využít mohou také službu Dáme jídlo, která jim objednávku z naší restaurace doručí domů nebo do práce. Důsledkem pandemie se totiž donášková služba dostala i do měst, kde dříve nebyla tolik rozšířená.

Věděli jste, že téměř 80 % Čechů si alespoň občas vaří doma?

Zatímco v západních zemích více spoléhají na restaurace a předpřipravená jídla, my se kuchařské zástěry nebojíme. Proto by se dalo říct, že co Čech, to nejen muzikant, ale i kuchař.

V čem se liší Restaurace Globus od ostatních restauračních zařízení?

Rychlostí, dostupností a také cenou. V našich restauracích nemusí zákazníci na jídlo dlouho čekat, snadno u hypermarketu zaparkují, což například v Praze může být v okolí restaurací dost velký problém, a navíc za velmi dobrou cenu dostanou slušnou porci kvalitního jídla.

Zákazníkům také nabízíme možnost jídla si různě kombinovat, například spojit koprovou omáčku místo s masem a knedlíkem s vajíčkem a bramborem, nebo si vybrat jakoukoliv přílohu, na kterou mají chuť. Avšak čeští zákazníci nejsou moc zvyklí si jídla sami poskládat, a proto si je většinou dávají tak, jak je vidí v naší nabídce. Na tomhle bychom rádi zapracovali a trochu je povzbudili, aby si svůj oběd nebo večeři u nás sestavili více na míru.

Jakou specialitu jste si pro zákazníky k oslavě 25 let připravili?

Do naší nabídky chceme zařadit pravou asijskou kuchyni, která bude mít díky použití originálních surovin autentickou chuť a prodávat se bude v typických papírových krabičkách. Těšit se mohou také na speciální narozeninový burger, v němž si vychutnají kvalitní české hovězí od našich řezníků a perfektně vyladěnou housku od našich pekařů.

Veškeré hovězí a vepřové maso dodávají do naší restaurace řezníci z Řeznictví Globus a nabízené pečivo i zákusky pochází z našeho vlastního pekařství.

Jedním z nejoblíbenějších jídel, pro které se zákazníci rádi do Restaurace Globus vracejí, je bezesporu svíčková. Proč si ji podle Vás zákazníci tak oblíbili?

Svíčková je jedním z našich národních pokladů, stejně jako například pivo. Připravit dobrou svíčkovou však zabere spoustu času. A to je podle mě jeden z důvodů, proč si na tuto omáčku lidé často raději zajdou do restaurace, než aby u jejího vaření strávili celé dopoledne. U nás ji navíc pořídí za pěknou cenu a také mají jistotu, že je připravená z kvalitních surovin a podle tradiční receptury.

V menu restaurace často můžeme najít i méně běžné pokrmy, než je svíčková nebo guláš. Co vás inspiruje při vymýšlení nových specialit?

Samozřejmě sledujeme aktuální trendy. Ale než se pustíme do vaření nových jídel z mezinárodní kuchyně, musíme mít jistotu, že je dokážeme udělat kvalitně, s naším technologickým vybavením, a hlavně ze správných surovin. Protože například originální exotické koření českým nenahradíte. Teprve poté můžeme novou specialitu zařadit do našeho menu.

Co je podle Vás základ každé kvalitní restaurace?

Určitě personál. Bez fungujícího, sehraného personálu vám nepomůže ani prémiová kvalita jídla, ani stříbrné lžičky nebo designové prostory.

Které z jídel by měli návštěvníci Restaurace Globus určitě ochutnat?

Já bych našim zákazníkům doporučil vyzkoušet všechny naše české klasiky, tedy nejen svíčkovou, ale i guláš nebo koprovou omáčku, protože za ochutnání opravdu stojí.

A máte mezi jídly z Restaurace Globus nějakou svou srdcovku?

Klasický vepřový řízek, na ten nedám dopustit a vždy si na něm rád pochutnám.

V Globusu pracujete už dlouhých 23 let. Jaký je váš největší pracovní úspěch?

Jako svou největší pracovní úspěch nepovažuji žádný konkrétní moment, ale nejvíc jsem pyšný na obrovský pokrok, jaký Restaurace Globus od svého založení dodnes udělala.

Podívejte se také na naše video, jak se u nás vaří tradiční svíčková:

Kategorie:

25 let Globusu

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky