Jaké bylinné sirupy si můžete zkusit vyrobit
V závěrečném dílu naší série o zavařování se podíváme, jak si doma snadno připravit méně tradiční zavařeniny, jako jsou sirupy, kečup nebo chutney. Společně si také povíme, jak můžete při zavařování využít vaši mikrovlnnou troubu.
V minulých dvou článcích jsme si řekli, jak si vyrobit ovocný džem a kompot nebo nakládanou zeleninu. Dnes se zaměříme na méně obvyklé zavařeniny, kterými si můžete obohatit vaši spíž a určitě stojí za vyzkoušení.
Do výroby domácího kečupu se můžete pustit téměř kdykoliv, protože v hypermarketu Globus rajčata seženete po celý rok. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a lze jej snadno upravit podle vašich preferencí.
Místo klasického cukru zkuste použít např. čekankový sirup nebo stévii a běžný ocet můžete nahradit jablečným či balzamikovým. Jen nezapomeňte upravit použité množství.
4 kg | velmi zralých rajčat |
0,5 kg | jablek |
0,5 kg | cibule |
0,3 kg | cukru nebo jiného sladidla (množství závisí dle jeho sladivosti) |
0,2 l | 8% octu |
0,3 l | vody |
10 | hřebíčků |
5 | bobkových listů |
lžička | mleté skořice |
20 | celých kuliček černého pepře |
15 | celých kuliček nového koření |
sůl dle chuti |
S blížící se zimou oceníte také po domácku připravené bylinné sirupy. Vyzkoušet můžete například mátový, bezinkový, meduňkový, levandulový nebo rýmovníkový, na který jsme si pro vás připravili i recept.
Oceníte ho právě během sezóny nachlazení a chřipek, kdy vám pomůže mírnit jejich příznaky, ale lze ho užívat i preventivně. Navíc se tato rostlinka poměrně rychle rozrůstá, proto je výroba domácího rýmovníkového sirupu skvělý způsob, jak lístky co nejlépe využít.
Sirup z rýmovníku pomáhá při horečce, bolestech hlavy a krku, ale i při kožních problémech jako je ekzém nebo bodnutí hmyzem. Můžete ho konzumovat na lžičce nebo ho nakapat do horkého čaje.
3 | velké hrsti lístků rýmovníku |
2 | BIO citróny (lze nahradit i limetkou či pomerančem) |
1 l | horké vody |
1 kg | třtinového cukru |
Naším posledním tipem na zajímavou zavařeninu jsou omáčky chutney (čatní), které můžete znát z indické kuchyně.
Jedná se o husté ovocné či zeleninové omáčky s širokou paletou chutí, které se podávají k masu či vegetariánským jídlům. Jejich příprava je sice časově náročnější, o to větší gurmánský zážitek vás však na jejím konci čeká.
Mezi nejoblíbenější druhy patří cibulové, švestkové, hruškové či cuketové chutney. Na poslední jmenované pro vás máme i recept.
2 kg | cukety |
1 kg | rajčat |
4 | velké cibule |
1 | celý česnek |
2 | lžičky skořice |
5 cm | zázvoru |
lžíce | himalájské soli |
lžíce | mletého nového koření |
lžíce | mletého pepře |
500 g | třtinového cukru |
200 ml | jablečného octu |
Zkoušeli jste některý z našich receptů a máte jen pár sklenic, které potřebujete zavařit? Tak zkuste zavařování v mikrovlnné troubě! Je snadné, nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní a perfektně se hodí pro menší množství zavařenin.
Pokud se rozhodnete zavařovat v mikrovlnce, je potřeba použít na uzavření sklenic šroubovací víčka. Kvůli vysokému tlaku by vám klasická kovová víčka bez závitu mohla povolit, proto raději sáhněte po těch se závitem.
Stejně jako v případě jakékoliv jiné metody zavařování je nejprve zapotřebí sklenice i víčka řádně vyčistit a odmastit, aby vám vaše zavařeniny vydržely co nejdéle a nemnožily se v nich nechtěné mikroorganismy. Po důkladném umytí je nejlepší sklenice i víčka nechat samovolně uschnout a ničím je neutírat.
Při plnění sklenic myslete na to, že jejich hrdlo musí zůstat čisté a suché. Pozor si dejte také na přeplnění zavařovaček, mezi víčkem a zavařeninou by měla zůstat asi dvoucentimetrová mezera. Po naplnění sklenice pečlivě zavíčkujte.
Sklenice do mikrovlnky skládejte maximálně po třech kusech (dle velikosti sklenic) tak, aby se navzájem nedotýkaly a měly kolem sebe dost místa.
Jak dlouho budete sklenice zavařovat, záleží na obsahu, počtu a velikosti sklenic i výkonu vaší mikrovlnné trouby. Tvrdší druhy ovoce a zeleniny se zavařují déle, naopak ořechová jádra maximálně dvě minuty.
Pokud budete například zavařovat 1 menší sklenici (300 ml) při 700 W, hotovo budete mít cca do 3 minut, u výkonu 900 W do 2 minut.
Jestliže chcete zavařovat více sklenic zároveň, čas vynásobte počtem sklenic (tedy tři 300ml sklenice budete při výkonu 700 W zavařovat cca 9 minut).
Jestliže používáte větší sklenice (720 ml), původní čas zdvojnásobte. To znamená, že jednu 720ml sklenici budete při výkonu 700 W zavařovat cca 6 minut, při výkonu 900 W cca 4–4,5 minuty. Tři takové sklenice pak budete při výkonu 700 W zavařovat až 18 minut.
U měkčích druhů by tak dlouhé zavařování mohlo kvalitu zavařeniny znehodnotit, proto je raději zavařujte jednotlivě.
Veškeré uvedené časy jsou však orientační a ze začátku se neobjedete bez trochy experimentování. Zapamatujte si rovněž, že po celou dobu zavařování je potřeba na mikrovlnku dohlížet, abyste v případě jakýchkoliv potíží mohli okamžitě zasáhnout.
Po dokončení zavařování budou sklenice velmi horké, proto je nechte vychladnout tak, abyste byli schopni víčko důkladně utáhnout a na deset minut sklenice obrátit dnem vzhůru. Poté je vraťte do původní polohy a nechte zcela vychladnout.
Jak je z našeho seriálu o zavařování patrné, meze vaší fantazii se nekladou. Zavařovat můžete ovoce, zeleninu, omáčky, sirupy, džemy, ale i maso nebo hotová jídla pro pozdější spotřebu. Každopádně se jedná o velmi efektivní způsob na uchovávání jídla a snížení plýtvání potravinami.
Veškeré suroviny i potřebné náčiní na zavařování nakoupíte snadno v našich hypermarketech Globus. Tak vyrazte na nákup a vyzkoušejte některý z našich receptů. Do zavařování můžete zapojit celou rodinu.