V článku se dozvíte:
Které vitamíny, minerály a další důležité látky jahody obsahujíCo by to bylo za léto bez jahod! Patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně, jako dovolená, horké letní dny nebo zmrzlina. Díky jejich výživnému složení a blahodárným účinkům na naše zdraví si však v našich jídelníčcích zaslouží své pevné místo po celý rok.
Jahody nejen úžasně chutnají, ale také obsahují spoustu cenných látek. Například v nich najdeme více vitamínu C než v citrónech nebo pomerančích, na 100 g ho totiž mají necelých 60 mg.
Mezi další látky, které jahody obsahují, patří vitamíny A, B, E a K, flavonoidy a řada minerálů, např. hořčík, železo, draslík, mangan a vápník.
V jahodách najdeme i několik kyselin – například listovou, salicylovou, citronovou nebo šťavelovou (abyste její účinky snížili, můžete jahody kombinovat s mléčnými výrobky, například s řeckým jogurtem nebo šlehačkou).
Čím jahody naopak neoplývají, jsou sacharidy, a celkově mají málo kalorií (34 kcal/144 kJ na 100 g), takže jsou skvělým parťákem i pro ty, kteří omezují příjem cukrů a snaží se o redukci hmotnosti.
V boji s nadbytečnými kily pomohou i díky obsaženým antokyanům, které podporují spalování uložených tuků, a vláknině, jež navozuje pocit sytosti. Také mají diuretické schopnosti, tedy pomáhají odvádět z těla přebytečnou vodu.
Jahody rozdělujeme na lesní a zahradní. Oba druhy jsou specifické nejen svou vůní a chutí, ale i velikostí. Drobnější lesní jahody nalezneme růst samovolně v lesích, zatímco výrazně větším zahradním jahodám se dobře daří na prosluněných polích.
Oba druhy můžete pěstovat i na vaší zahrádce a některé odrůdy jahod se skvěle hodí i na balkon nebo terasu.
Hubnutí není jediný benefit, který jahody nabízejí. Pomáhají i při řadě různých zdravotních obtížích jako je vysoký krevní tlak nebo chudokrevnost. Měly by snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny.
Dále pozitivně ovlivňují zažívání, snižují překyselení žaludku a pomáhají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kamenům. Tím výčet jejich superschopností nekončí. Pokud budete jíst jahody pravidelně, posílíte i své srdce, nervy a imunitu.
Věděli jste, že jahody nejsou plodem jahodníku? Jeho skutečnými plody jsou droboučká semínka na jejich povrchu, zatímco jahody jsou z botanického hlediska zdužnatělé květní lůžko.
Podle nedávných průzkumů by jahody měly fungovat i jako možná prevence Alzheimerovy choroby, protože obsahují fisetin chránící mozkové buňky i dráhy, které je spojují.
Prospívají také kůži, očím a vlasům, a dokonce by měly mít protizánětlivé a afrodiziakální účinky.
Vhodné jsou i pro těhotné ženy, protože pravidelná konzumace jahod přispívá k prevenci výskytu novorozených vad.
Když už víme, jak jahody prospívají našemu zdraví, pojďme se také podívat, jak je zařadit do jídelníčku. Pro zachování maximálního množství živin, vůně i chuti jezte jahody zasyrova, ideálně co nejdříve po sklizni.
Jahody však můžete použít do spousty receptů na lahodné dezerty a další skvělá jídla, a tak by byla škoda, alespoň některé z nich nevyzkoušet.
Chystáte narozeninovou oslavu? Upečte oslavenci úžasný jahodový dort z mandlové mouky podle Josefa Maršálka! Ze zbylých jahod můžete připravit třeba jahodovou pěnu s malinami nebo nadýchané větrníčky s pečenými jahodami.
Pokud chcete své hosty oslnit něčím méně tradičním, vyzkoušejte například špenátové řezy s jahodami podle Petry Burianové nebo jahodovou terinku s jogurtem od Josefa Maršálka.
Jahody, to jsou také jahodové marmelády, jahodový sorbet nebo tradiční české tvarohové knedlíky s jahodami. A právě na poslední zmíněnou dobrotu jsme si pro vás připravili recept v bezlepkové a nízkosacharidové verzi. V klasické verzi si je můžete nachystat podle receptu od Petry Burianové. Všechny potřebné ingredience koupíte v našich hypermarketech Globus.
Množství: 10 knedlíků
Doba přípravy: 30 minut
15 | středně velkých čerstvých jahod |
250 g | plnotučného tvarohu ve vaničce |
1-2 | vejce |
100 g | mandlové nebo kokosové mouky |
10 g | jemně namletého psyllia |
30 g | smetany ke šlehání |
špetka | soli |
čekankový sirup (dle chuti) | |
Jahody se hodí nejen do sladkých jídel, ale ozvláštní i ta slaná. Velmi originální kombinaci vytvoří například s chřestovou polévkou s pistáciemi.
Jak je vidno, jahody si můžeme vychutnat v mnoha lákavých podobách. Proto neváhejte a užijte si tento malý červený zázrak nabitý vitamíny, minerály a dalšími prospěšnými látkami naplno. Protože sezóna lokálních českých jahod není nikdy dostatečně dlouhá.
A pokud se během letních měsíců jahod dostatečně nenabažíte, v Globusu je jak v čerstvé, tak i mražené podobě pořídíte téměř po celý rok.