-
Cibuli a česnek nakrájíme najemno, jednu mrkev nastrouháme, druhou nakrájíme na menší kostičky, cuketu nakrájíme na půlkolečka (nebo čtvrtkolečka, záleží na velikosti cukety) a řapíkatý celer na tenká kolečka. Fenykl zbavíme tuhé části, nakrájíme na tenké plátky a pak rozkrojíme ještě na třetiny. Větší hrnec si rozpálíme na střední stupeň, nalijeme do něj trochu olivového oleje a opečeme cibulku trošku doměkka. Přidáme nastrouhanou mrkev s řapíkatým celerem a opékáme dohromady dalších asi deset minut. Zelenina by se měla lehce opéct, aby měla výraznější chuť, ale neměla by černat.
-
K zelenině přihodíme na minutu rozvonět česnek a na to přidáme rajčatový protlak. Společně všechno opékáme tak dvě minuty. Přilijeme vývar, rajčatové pyré, přidáme bobkový list, tymián, nové koření, sůl, pepř a přivedeme k varu. Do bublající polívky nasypeme propláchnutou quinou, přidáme cuketu, mrkev na kostičky a fenykl. Polévku vaříme dokud quinoa není uvařená a zelenina měkká. Trvá to tak 15 minut, záleží na tom, na jak velký kousky máte nakrájenou zeleninu.
-
Minutu nebo dvě před koncem vaření do polévky ještě přidejte fazole, hrst nasekaný čerstvý bazalky a špenát. Polévku případně dochutíme solí, javorovým sirupem nebo pepřem. Hotovou polévku servírujeme s čerstvou bazalkou.