Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Limetkový koláč s mátou

19.07.2021 | 120 min.

Ingredience

Na kakaovou drobenkou:

250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
150 g másla
30 ml rumu
40 g kakaa
1 g soli
1 g skořice

Na limetkovou náplň:

3 větší limetky
5 vajíček
130 g cukru krupice
250 g zakysané smetany

Na mátový cukr:

100 g cukru krupice
  hrst čerstvé máty

Na dokončení:

300 ml smetany ke šlehání 33%

Postup

  1. Drobenku vypracujeme smícháním všech ingrediencií, cílem je dosáhnout větších hrudek. Pokud se nám to nedaří, přidáme malou lžičku rumu a nebo vody. Takto připravenou hmotu opatrně natlačíme do formy na páj o průměru asi 28 až 30 cm, kterou jsme předem vymazali olejem. Pečeme v rozehřáté troubě při 170°C asi 25 až 30 min.
  2. Na náplň ostrouháme kůru z limetek, přidáme vajíčka, cukr a rozmícháme. Z limetek vymačkáme šťávu, měli bychom získat asi 110 ml a tu přidáme do vaječné směsi. Nakonec zašleháme zakysanou smetanu. Takto připravenou směs nalijeme na předem upečený základ, a pokračujeme v pečení při 150°C asi 15 až 20 min. Hmota si “sedne” a nebude dále tekutá. Koláč vytáhneme z trouby a necháme ho dobře vychladit.
    Limetkový koláč s mátou Limetkový koláč s mátou
  3. Na vychladlý koláč natřeme předem do pevna ušlehanou šlehačku. Do barového mixéru dáme cukr a čerstvou mátu a rozmixujeme dohladka. Tímto cukrem koláč ozdobíme těsně před podáváním. Nejlépe chutná ještě čerstvý.
    Limetkový koláč s mátou Limetkový koláč s mátou

Kategorie:

Zdravý svět

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky