Pět věcí, které máme rádi na pekařině

23.04.2021 | 7 minut čtení

Pečeme, nerozpékáme. Pečivu věnujeme tu největší péči, nespěcháme. Tak, abychom na své výrobky mohli být opravdu hrdí. Do každého koláče, chleba, housky i rohlíku dáváme kus sebe sama. Co nás na pekařině tak baví?

Děláme ruční práci, kterou žádný stroj nenahradí

Můžete zkusit tisíc robotů, a přesto zjistíte, že ruční práce je nenahraditelná. Pro pečení zkrátka musíte mít cit. „Je skvělé, když člověk může dát do své práce něco ze sebe. Protože záleží jen na něm, jak bude pečivo nakonec vypadat a chutnat,“ popisuje David Vávra, vedoucí směny v čakovické pekárně. Pracuje tu s ním i Václav Giňa, který kolegova slova doplňuje: „Pekařina, to je práce, která chutná a krásně voní.“

Podobně se na pekařinu dívá i Radim Krátký, technolog pekařství a prodeje, který má na starost hned osm hypermarketů. „Když vyrábíte ručně, každý kus pečiva je jiný. Líbí se mi, že je to živý proces. Nejprve někde musí vyrůst surovina, z níž se umele mouka a vytvoří kvásek. Nakonec máte kus voňavého, křupavého a dobrého pečiva. Takový proces by za sebou měla mít každá pekařina.“

„Nejsme jen pekaři, jsme i dobrá parta.”

Za své výrobky se můžeme postavit

Hned vidět výsledek své práce a být na něj pyšný – opravdové zadostiučinění. „Když si můžu dát krajíc vlastnoručně upečeného královského bochníku, nejlépe s vrstvou másla a soli, to je prostě paráda,“ říká čakovický pekař David Vávra. Líbí se mu i pestrost řemesla. „Každé těsto je jiné a vyžaduje jiný druh přípravy. Baví mě, že můžu být u celého procesu – od válení těsta přes pečení až po chvíli, kdy se hotové výrobky dostanou na pulty našeho hypermarketu a kavárny.“

Navazuje na něj také Jaroslav Koudelka, který je už deset let součástí pardubické pekárny. „Zároveň se pořád máte co učit a vylepšovat. Jsme tvořivý tým, který se nebojí přicházet s novými nápady.“

I technolog Radim Krátký rád sáhne po pečivu z vlastní výroby. „Mám rád lehce připečené a popraskané pečivo se zkaramelizovanou kůrkou plnou chuti, ale často posvačím i vlažnou housku. Chleba je každopádně základ pekárny. Podle něj vždycky poznáte, jak se pekař o pekárnu stará a jestli má svou práci rád.“

Společně pečeme i trávíme volný čas

Nejenže spolu pracujeme, ale pohromadě často trávíme i volný čas. Stačí odložit zástěry a vydat se za dobrodružstvím – třeba jako pekaři z hypermarketu v Trmicích. Když to zrovna epidemiologická opatření dovolí, jezdí spolu i na dovolenou. „Jde o skvělý způsob, jak stmelit kolektiv. Do práce díky tomu chodíme ještě raději a z kolegů se stávají přátelé,“ říká Jaroslav Dominik, šéf trmických pekařů. Jeho slova doplňuje i pekařka Petra Rajtorová: „Atmosféra v práci je pak uvolněná a všichni se tu cítíme dobře.“ Pozitivní nálada se pak často přenáší i na zákazníky.

Pečení je práce, ale i vášeň

Odložit zástěru a zapomenout na pečení? Nic pro nás. Řemeslem žijeme. Je pro nás nejen prací, ale rovněž koníčkem. „Peču i doma. Vyšvihnu bábovku, koláče, celozrnné rohlíky či narozeninové dorty, na Vánoce si najdu čas a peču cukroví,“ popisuje Pavel Meduna, vedoucí pekařů celého Globusu. Svými dobrotami dělá radost celé rodině. Chleba ale nakupuje v Globusu. „Ten od nás je totiž nejlepší,“ říká hrdě.

Radost zákazníka je i naše radost

Vstáváme za kuropění, když celé město ještě spí. Trávíme dlouhé hodiny u pecí a hnětačů. Každému výrobku věnujeme péči a energii. Co nás žene dál? „Spokojenost zákazníka. Když vidím, jak mu výrobky chutnají třeba v naší kavárně, je to skvělý pocit,“ vypráví vedoucí směny v čakovické pekárně David Vávra. „Takové momenty nás přesvědčují o tom, že má naše práce smysl,“ přitakává i další člen čakovického týmu Václav Giňa.

Kategorie:

25 let Globusu

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky