Používáme cookies
nezbytné pro správné fungování webu, analýzu provozu a návštěvnosti a personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat nebo blokovat využívání jednotlivých druhů cookies můžete v Nastavení cookies.
Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.
Pro více informací klikněte zde.
Rozumím a souhlasím Nastavení cookies

Těstoviny zapečené s boloňským ragu

22.11.2021 | 150 min.
  • Doba přípravy a vaření
    – příprava: 30 minut
    – vaření: 2 hodiny
  • Snadné
  • Počet porcí: 6

V tomto receptu jsem spojil své dva oblíbené pokrmy – boloňskou omáčku a plněné těstovinové mušličky à la conchiglioni – a vytvořil tak dokonalé nevšední zapečené těstoviny.

Nejlepší na tom je, když je naservírujete ještě vařící z trouby a z jednoho hrnce jako opravdové komfortní jídlo pro celou rodinu.

Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce

Ingredience

250 g velkých těstovinových mušliček nebo conchiglioni gigante
200 g mascarpone Globus
2 x 125 g kuliček fit mozzarelly Globus, okapané a natrhané nadrobno
velký svazek bazalky, nahrubo nasekaný, plus několik celých lístků k podávání
3 stroužky česneku, rozdrcené
parmazán nastrouhaný na servírování

Na boloňskou omáčku:

1 polévková lžíce olivového oleje
2 střední cibule nakrájené nadrobno
3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na jemné kostičky
2 střední mrkve nakrájené na jemné kostičky
400 g mletého hovězího masa z Řeznictví Globus
2 stroužky česneku, rozdrcené
250 ml červeného vína
1 polévková lžíce rajčatového protlaku
1 polévková lžíce mleté sladké papriky
3 bobkové listy
2 x 400 g konzerva sekaných rajčat Globus
špetka cukru
1–2 lžičky balzamikového octa
špetka oregana

Postup

  1. Na výrobu boloňského ragú rozehřejte olej ve větším zapékacím hrnci na střední teplotu. Vsypte mleté ​​hovězí maso, zvyšte plamen a za pravidelného míchání opékejte 15 minut, dokud mleté ​​maso nezhnědne a neoddělí se na menší kousky. Poté naběračkou maso vyndejte a odložte stranou. Přidejte do stejného hrnce znovu trochu oleje a opět v něm vytvořte nový základ z nakrájené cibule, celeru a mrkve s trochou koření po dobu 15 minut, dokud nebudou měkké a lehce zlatavě tmavé. Přidejte česnek, mletou papriku a rajčatové pyré a minutu opékejte, dokud se vše krásně nespojí, pak zalijte vínem a ještě pár minut nechte odpařit, do hrnce přidejte zpět orestované maso a přimíchejte drcená rajčata z konzervy. Nebojte se trochu naředit vývarem, pokud ho máte k dispozici, aby nebyla směs moc tuhá a dobře se vám dusila. Vařte 1½ hodiny, první hodinu přikryté, poté odstraňte poklici a nechte probublávat, dokud se rajčata nerozpadnou a maso nebude dostatečně měkké. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a balzamikovým octem a špetkou oregana.
    Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce
    Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce
  2. Těstovinové mušle vyklopte do velké plastové mísy se špetkou soli a zalijte konvicí vařící vody. Přikryjte fólií nebo poklicí a nechte 10–15 minut změknout – pozor ale, potřebujete si zachovat určitou pevnost, abyste je mohli dále plnit.
    Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce
    Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce
  3. Horkovzdušnou troubu rozpalte na 165 °C, těstoviny sceďte a pomocí vidličky naplňte směsí z rozmačkaného mascarpone s mozzarellou, nasekanou bazalkou, česnekem a trochou černého čerstvého pepře a soli.
    Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce
  4. Boloňské těsto by mělo být trochu vlhčí, než byste chtěli, protože těstovinové mušle absorbují část tekutiny, když se pečou. Sundejte jej z plotny a naposledy promíchejte. Pomocí lžičky naplňte mušle trochou směsi z mascarpone a mozzarelly a směs palcem zlehka přitlačte. Těstoviny vložte do omáčky naplněnou stranou nahoru. Pečte 45–50 minut přiklopené v zapékací žáruvzdorné míse, dokud není vršek zlatavý, poté sundejte poklici, zvyšte teplotu na 180 °C, posypte strouhaným parmazánem a ještě cca 10 minut těstoviny zapečte. Měly by zůstat měkké a na povrchu lehce křupavé, před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte lístky čerstvě natrhané bazalky.
    Plněné těstoviny conchiglioni zapékané s mascarpone a mozzarellou v boloňské omáčce

Kategorie:

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky