Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Čokoládový koláč s levandulí

13.05.2022 | 60 min.

Forma o velikosti 20 cm

Množství: 8 - 10 porcí

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

Na křehké těsto:

180 g hladké mouky
135 g másla
65 g moučkového cukru
30 g kakaa
1 žloutek o velikosti M
2 g soli
2 g skořice

Na čokoládovou náplň:

250 g hořké čokolády minimálně 55%
400 g smetany ke šlehání 33%
130 g másla
2 g soli
1 g sušené levandule

Na dokončení:

10 g kakaa

Postup

  1. Na křehké těsto do mísy navážíme všechny ingredience kromě žloutku a vypracujeme drobenku.
    Čokoládový koláč s levandulí od JOsefa Maršálka
  2. Přidáme žloutek a rychle a krátce zamícháme do těsta. To můžeme ihned na lehce pomoučené ploše vyválet na tloušťku 3–4 mm a opatrně ho pomocí válečku přenést do olejem vymazané formy.
    Čokoládový koláč s levandulí od JOsefa Maršálka
  3. Dobře ho silou do formy upěchujeme a přebytky těsta přeložíme přes okraj směrem ven. Dáme ho do trouby rozehřáté na 160 °C na program „horkovzduch“ asi na 25–30 minut a pečeme do zkřehnutí. Základ z trouby vyjmeme, za horka nožem seřízneme okraje a na mřížce ho necháme zcela vychladnout.
    Čokoládový koláč s levandulí od JOsefa Maršálka
  4. Na náplň přivedeme k varu smetanu ke šlehání společně se solí a levandulí. Tuto směs nalejeme na rozlámanou čokoládu a necháme ji asi 5 minut stát. Pomocí tyčového mixéru ji rozmixujeme dohladka. Teprve poté přidáme studené máslo a opět ho necháme ve směsi asi 5 minut odpočívat.
    Čokoládový koláč s levandulí od JOsefa Maršálka
  5. Tuto směs znovu tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka, nalejeme ji na předem upečený základ a dáme do lednice asi na 1,5–2 hodiny zatuhnout. Nejlépe chutná úplně čerstvý. Ideální servírovací teplota je ta pokojová.
    Čokoládový koláč s levandulí od JOsefa Maršálka

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky