Používáme cookies
Nezbytné cookies jsou nepostradatelné pro správné fungování našich stránek, a proto je nelze deaktivovat a pro jejich používání není zapotřebí vašeho souhlasu.

Pokud nám udělíte souhlas, budeme používat i cookies pro analýzu provozu a návštěvnosti a cookies pro personalizaci obsahu a reklamy. Spravovat využívání těchto dalších druhů cookies můžete v Nastavení cookies.

Informace o užívání našich stránek také sdílíme s našimi reklamními a analytickými partnery.

Pro více informací klikněte zde.
Souhlasím s používáním všech cookies Chci jen nezbytné cookies Nastavení cookies

Velikonoční biskupský beránek

17.03.2023 | 90 min.

Oslavte svátky jara tradičním velikonočním biskupským beránkem. Připravit si ho můžete podle receptu Pavla Meduny, vedoucího výroby a prodeje našich Pekařství Globus.

Množství: velká forma na cca 600 g hotového těsta

Doba přípravy: 1,5 hodiny (+ min. 24 hodin máčení rozinek, ořechů a kandovaného ovoce v "tuzemáku")

Ingredience

Na beránka:

5 vajec
200 g cukru moučka
300 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
150 g másla
50 ml mléka
citronová kůra
kandované ovoce
30 g tmavých rozinek
30 g zlatých rozinek
50 g drcených vlašských ořechů
"tuzemák" na namočení směsi rozinek, ořechů a kandovaného ovoce

Na tmavou polevu:

250 g čokolády na vaření
50 g 100% tuku
30 g másla

Postup

  1. Žloutky vyšleháme s povoleným máslem a cukrem do husté pěny. Postupně do pěny zašleháme mléko a vsypeme mouku promíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou.
    Biskupský beránek
  2. Do těsta vmícháme směs rozinek, kandovaného ovoce a ořechů, kterou jsme minimálně 24 hodin předem namáčeli v "tuzemáku".
    Biskupský beránek
  3. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevní sníh, který postupně opatrně vmícháme do těsta.
    Biskupský beránek
  4. Hotovou směs opatrně vlijeme do formy na beránka, kterou jsme předem pečlivě vymazali máslem.
    Biskupský beránek
  5. Beránka pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 50 minut. Než ho vyjmeme, pomocí špejle zjistíme, jestli je těsto propečené a uvnitř nelepí.
  6. Upečeného beránka necháme důkladně vychladnout (minimálně několik hodin, nejlépe však přes noc), teprve poté začneme připravovat polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpustíme čokoládu na vaření, do které vmícháme 100% tuk a máslo. Vzniklou tmavou polevou následně beránka přelijeme.
    Biskupský beránek
  7. Hotového beránka přizdobíme dle vlastního uvážení.
    Biskupský beránek

Akční letáky a katalogy

Prohlédněte si aktuální akční nabídku.

Prohlédnout akční letáky