Globus zavádí ekologicky rozložitelné plastové tašky

„Ekologičtější alternativu ke klasickým plastovým taškám jsme zákazníkům nabízeli i dříve – mohli si vybrat například pevné plastové tašky vyrobené z recyklátu k opakovanému použití, nebo nedávno zavedené tašky papírové,“ říká Boris Malý, vedoucí marketingu a firemního rozvoje společnosti Globus. „Plně rozložitelné jednorázové odnosné tašky tuto nabídku logicky doplňují. Přestože pro nás představují nezanedbatelné náklady, budeme je i nadále nakupujícím dávat bezplatně. Považujeme to za službu zákazníkům,“ dodává B. Malý.

Tašky s přísadou TDPA (Totally Degradable Plastic Additives)

Jsou vyrobeny z plastu, který se díky nejúčinnější moderní technologii zcela rozloží procesem oxidace (tzv. oxo-rozložitelnost). Tato technologie je založena na přidání aditiv během běžného výrobního procesu. Přítomnost aditiva v plastech nastartuje a urychluje proces řízeného rozkladu prostřednictvím oxidace plastu. V průběhu tohoto procesu se plast (HDPE) rozloží až na molekulární struktury, které jsou zkonzumovány bakteriemi a houbami. Proces rozkladu je urychlen působením tepla, UV záření nebo tlaku. Proces rozkladu byl testován jak v oblasti skládkování odpadu (včetně procesu rozkladu ve vrstvách odpadu hluboko pod povrchem), tak při náhodném ponechání plastů ve volné přírodě. Výsledkem rozkladu je pouze voda, CO2 a malé množství biomasy. Proces nezanechává v půdě žádné zbytky ropných polymerů.

Tašky vyrobené z HDPE s přísadou TDPA aditiv mohou být samozřejmě také recyklovány a použity pro opětovnou výrobu plastů.

Společnost Globus ČR, k.s., provozuje v České republice síť třinácti hypermarketů Globus a hobbymarketů Baumarkt. V hypermarketech Globus zákazníkům nabízí kompletní sortiment potravinářských i nepotravinářských výrobků - přibližně 15 000 druhů zboží v sortimentu potravin a 45 000 druhů zboží nepotravinářského, od elektroniky, přes textil, domácí potřeby, hračky, papír až po CD, sportovní potřeby či autodoplňky. V Baumarktech lze vybírat z nabídky více než 30 000 druhů výrobků pro kutily, zahrádkáře a pro domácnost. Vedle šíře sortimentu klade Globus důraz především na čerstvost nabízených produktů. Specialitou hypermarketů Globus je proto také vlastní uzenářská výroba a vlastní pekárna se širokou nabídkou denně čerstvých výrobků. Kvalitu a čerstvost zboží v hypermarketech Globus opakovaně oceňují zákazníci v průzkumech – Globus tak letos získal již pošesté za sebou titul Top Retailer. Společnost v ČR působí od roku 1996 a zaměstnává více než 6000 lidí. Její loňský obrat činil 23 miliard Kč.