S chutí do exotiky

S chutí do exotiky

Ananas, kokos nebo různé druhy melounů zná každý, ale co třeba karambolu nebo physalis? Tyto názvy už znějí poněkud cizokrajně a ne všichni máme odvahu po nich v obchodě sáhnout a ochutnat je. Není třeba mít obavy. Mnohé exotické plody totiž nejen skvěle chutnají, ale jsou také bohatým a přirozeným zdrojem vitaminů, které přes zimu musíme hojně doplňovat.

K nejoblíbenějším a nejznámějším druhům dováženého ovoce patří bezesporu pomeranče a banány. Proč ale někdy neochutnat také něco exotického, jako je třeba papája či mučenka? Na tyto plody sice nenarazíte v každém stánku s ovocem a zeleninou, ale s jistotou je koupíte například v hypermarketech Globus. Po celý rok si zde můžete vybírat z nejpestřejší nabídky cizokrajných plodů.

Pokud však chcete zažít opravdovou chuť ovoce, musíte si být jistí, že jsou plody čerstvé a kvalitní. Nedozrálé exotické ovoce často nemá správně rozvinutou chuť a váš zážitek by tedy nebyl tak jedinečný a neměl by takovou hodnotu, jakou by měl mít. A jak to poznat, pokud třeba není po ruce odborník, který by vám dokázal pomoci? Hledejte značku RTE (ready to eat). „Tyto produkty jsou dozrány do optimální konzumní zralosti tak, aby zákazník věděl, jak má dané ovoce chutnat a vypadat,“ říká Darek Reli z hypermarketů Globus, které jako jediné HM v ČR ve svém sortimentu nabízejí nejširší nabídku takto označených produktů.

Exotický zdroj vitamínů

Zkuste místo po citronu sáhnout po physalis, česky mochyni peruánské. Žlutooranžová třešnička je obklopena tenkým suchým kalichem, který se před konzumací oloupe, má osvěžující sladkokyselou chuť podobnou ananasu a vysoký obsah vitamínu C. Ten v sobě obsahuje i hvězdicovitý plod karamboly. Krambola má ostré hrany a hladkou zelenou, žlutou či oranžovou slupku. Uvnitř plodu se ukrývá šťavnatá dřeň, která má sladkou nebo mírně kyselou chuť. Nejčastěji se jí čerstvá v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů.

Zásobárnou vitaminu A je mučenka jedlá, která je spíše známá pod názvem maracuja. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při dochucování nápojů nebo ovocných smoothies. Exotická chuť a vůně připomíná kombinaci meruňky s mangem. Maracuju podélně rozřízněte a pak už konzumujte rosolovitou dužinu společně se semínky. Pro doplnění vitaminu B1 a B2 je zase dobré sáhnout po papáje. Protáhlé oválné plody papáji jsou sladké a voní po čerstvých meruňkách. Svou chutí však připomínají meloun. Hodí se do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody. Stačí ji podélně rozříznout, vydlabat semínka a poté už si vychutnávat dužinu.

Dostat se do tvrdé, dřevnaté hnědé skořápky kokosu bývá občas pěkný oříšek. Ale stojí to za trochu úsilí. Kokosový ořech v sobě totiž ukrývá kokosovou vodu, která obsahuje velké množství blahodárných výživových látek. Po vypití si vychutnáte i jeho bílou dužinu. Ta se může konzumovat jak čerstvá, tak si ji můžete usušit třeba v sušičce ovoce.

Čerstvé mango využijete v kuchyni kdykoli. Vychutnáte si je jako čerstvé ovoce chuťově velmi blízké nektarince či broskvi. Můžete se však i blýsknout před svými přáteli jako gastro expert a připravit jej i jako přílohu. Skvěle se hodí na výrobu kanapek, kdy podtrhne chuť například sušené šunky. Mango před přípravou oloupejte a vydloubněte pecku.

Avokádo svým tvarem připomíná hrušku a je zdrojem mnoha hodnotných výživových látek např. kvalitních tuků. Pod tmavě zelenou slupkou se skrývá zelenožlutá dužina a kulatá nejedlá pecka. Na avokádu si můžete smlsnout třeba jen tak, nebo jej využít pro přípravu domácích pomazánek, je totiž dobře roztíratelné.

2015_11_19_tz_exoticke_ovoce_final.doc (1 MB)

S chutí do exotiky